Home > Εκδηλώσεις >  Συνεχίζονται οι θερινές λογοτεχνικές Βραδιές του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας-Της Πολύνας Γ.Μπανά

 Συνεχίζονται οι θερινές λογοτεχνικές Βραδιές του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας-Της Πολύνας Γ.Μπανά

 Αύριο Τετάρτη, 22 Ιουνίου και ώρα 20.00

 Συνεχίζονται οι θερινές λογοτεχνικές

Βραδιές του Συλλόγου Φίλων

Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας

 Με την παρουσίαση του μυθιστορήματος «Το χοροστάσι της γης» της Θεσσαλονικιάς συγγραφέα Δήμητρας Μήττα

 

Της Πολύνας Γ.Μπανά

Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας διοργανώνει εκ νέου, μετά από δύο καλοκαίρια αποχής εξαιτίας της πανδημίας, τις θερινές λογοτεχνικές βραδιές που είχε καθιερώσει και διεξάγει, με ιδιαίτερη επιτυχία, τα προηγούμενα καλοκαίρια των ετών 2018 και 2019,  στον ειδυλλιακό κήπο του καφέ “Παλιό Ρολόι” και δίπλα στα φωταγωγημένα βυζαντινά τείχη της πόλης.

Ο φετινός κύκλος των θερινών λογοτεχνικών βραδιών του Συλλόγου αριθμεί δέκα (10) συνολικά εκδηλώσεις και βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, δεδομένου ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι δύο πρώτες λογοτεχνικές βραδιές, την 1η Ιουνίου και την 15η Ιουνίου, με φιλοξενούμενους, αντίστοιχα, τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη και την ποιήτρια Ιωάννα Αθανασιάδου, οι οποίες έτυχαν της αθρόας προσέλευσης των δραμινών και έλαβαν χώρα μέσα σε μία εξαιρετικά  ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα.

Η επόμενη, τρίτη κατά σειρά, θερινή λογοτεχνική βραδιά του Συλλόγου θα διεξαχθεί, αύριο Τετάρτη, 22 Ιουνίου και ώρα 20.00, στον κήπο του καφέ “Παλιό Ρολόι”, και είναι αφιερωμένη στη θεσσαλονικιά συγγραφέα Δήμητρα Μήττα και το τελευταίο της βιβλίο. Πρόκειται για το εφηβικό (αλλά  ό χ ι  μόνο για εφήβους) μυθιστόρημά της με τίτλο Το χοροστάσι της γης (εκδόσεις Ρώμη, 2020).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γραφή και ο λόγος της Δήμητρας Μήττα είναι γνώριμοι και ιδιαίτερα αγαπημένοι στους δραμινούς βιβλιόφιλους, δεδομένου ότι η συγγραφέας έχει φιλοξενηθεί από το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, σε δύο διαφορετικές περιστάσεις (εκδηλώσεις) στο παρελθόν, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για τη δημιουργική δύναμη της πένας της όσο και για την υψηλή μεταδοτικότητα του προφορικού λόγου της.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω βραδιάς, για το μυθιστόρημα θα μιλήσουν η φιλόλογος Γεωργία Μυλωνά και η ίδια η φιλοξενούμενη συγγραφέας, ενώ η ηθοποιός Ξένια Πετμεζά θα αναγνώσει αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από το βιβλίο. Θα ακολουθήσει δε, διάλογος  μεταξύ της συγγραφέα και των παρισταμένων, με υποβολή ερωτήσεων και, εν γένει, με ανταλλαγή εντυπώσεων, σχολίων και απόψεων, όπως ευρέως συνηθίζεται σε αυτές τις λογοτεχνικές βραδιές του Συλλόγου (με αξιοσημείωτη, μάλιστα, ζωντάνια, στις περισσότερες περιπτώσεις).

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας προσκαλεί όλους τους δραμινούς συμπολίτες μας στη συγκεκριμένη λογοτεχνική βραδιά αυτής της Τετάρτης, 22 Ιουνίου και ώρα 20.00, στον κήπο του καφέ “Παλιό Ρολόι”, προκειμένου να γνωρίσουν τη νέα λογοτεχνική δουλειά της Δήμητρας Μήττα και, συγχρόνως, προκειμένου να απολαύσουν μια καθ’ όλα ατμοσφαιρική και ευχάριστη  βραδιά, μέσα στο πράσινο και τη δροσιά, με φυσικό σκηνικό τα βυζαντινά τείχη του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι, σε περίπτωση κακοκαιρίας, η λογοτεχνική βραδιά θα πραγματοποιηθεί κανονικά στους εσωτερικούς χώρους του καφέ.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

της  Δήμητρας Μήττα

Πεζογράφος και δοκιμιογράφος η Δήμητρα Μήττα γεννήθηκε το 1959 στη Βέροια. Έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές (φιλοσοφία-μυθολογία) στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Καλλιτεχνικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης, περνώντας δε από τη φιλοσοφία στη μυθολογία και από τη μυθολογία στο θέατρο, κατέληξε να διδάσκει παράλληλα Ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου και Δραματολογία στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. αρχικά, στη συνέχεια (από το 2010), και μέχρι σήμερα, στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «ΑνδρέαςΒουτσινάς» στη Θεσσαλονίκη. Γύρω από αυτά τα ζητήματα στρέφεται και η συγγραφική της κατάθεση σε αυτοτελείς εκδόσεις ή μέσω μελετημάτων και άρθρων σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Η ενασχόλησή της με την πεζογραφία ξεκίνησε το 1989· έκτοτε δοκιμάζεται σε διάφορα είδη του πεζού λόγου, κυρίως στο διήγημα και στο θέατρο, αλλά και στην κριτική διερεύνηση του ποιητικού ιδίως λόγου.Η παρουσίαση του εφηβικού (αλλά όχι μόνο για εφήβους) μυθιστορήματος Το χοροστάσι της γης συμπίπτει με το τέλος της πορείας της (από το 2009) στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στην Εκπαίδευση γενικότερα, οπότε και αποκτά ιδιαίτερη σημασία.