Home > νέα > Σε καλό σημείο αυτή τη στιγμή η δύναμη πυρόσβεσης στην Αν. Μακεδονία – Θράκη-Δηλώσεις του διοικητή Πυροσβεστικής της Περιφέρειας ΑΜΘ στον «Π.Τ.»

Σε καλό σημείο αυτή τη στιγμή η δύναμη πυρόσβεσης στην Αν. Μακεδονία – Θράκη-Δηλώσεις του διοικητή Πυροσβεστικής της Περιφέρειας ΑΜΘ στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του διοικητή Πυροσβεστικής της Περιφέρειας ΑΜΘ στον «Π.Τ.»

Σε καλό σημείο αυτή τη στιγμή η δύναμη

πυρόσβεσης στην Αν. Μακεδονία – Θράκη

Δαδούδης: Πρόβλημα η συντήρηση των δασικών δρόμων σε πολλά σημεία της Περιφέρειας

Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε όλα τα απαραίτητα σημεία όπως υδατοδεξαμενές, πυροφυλάκια κ.α.

Επικοινωνιακές επαφές με ομάδες που δραστηριοποιούνται στο δάσος για την προστασία του περιβάλλοντος

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΗΔΗ, από 1 Μαΐου, ξεκίνησε και επίσημα η αντιπυρική περίοδο για το 2020. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, φαίνεται να είναι σε καλά επίπεδα γενικά, αν και υπάρχουν ορισμένα ζητήματα συντήρησης των δασικών δρόμων.

Οι δασικοί δρόμοι, μπορούν να καταστούν σε πολλές περιπτώσεις το Α και το Ω σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες και μίλησε με τον Γενικό Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Κώστα Δαδούδη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Περιφέρεια, στους ελέγχους που έχουν ήδη γίνει, αλλά και για την επικοινωνιακή πολιτική του Πυροσβεστικού Σώματος με τις διάφορες ομάδες που δρουν και δραστηριοποιούνται στο δάσος.

Οι δηλώσεις του Περιφερειακού Διοικητή Πυροσβεστικής της Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Δαδούδη στον «Π.Τ.» παρακάτω:

Κύριε διοικητά, έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδο για το 2020. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας αυτή τη στιγμή σε πρώτη φάση;

DADOYDHS

«Από 1 Μαΐου έχουμε και επίσημα την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του 2020. Όπως ήταν φυσικό, νωρίτερα, όπως όλοι οι πολίτες έτσι και το Πυροσβεστικό Σώμα είχαν να αντιμετωπίσουν την ιδιαιτερότητα του κορωνοϊού, όπου έπρεπε να λειτουργήσουμε και με εφεδρείες και με ελάχιστο προσωπικό για λόγους ασφαλείας.

Παρ’ όλα αυτά κάναμε και τη δέουσα προετοιμασία που έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τους ελέγχους των δασικών δρόμων, των υδατοδεξαμενών, των πυροφυλακίων, των υδροστομίων. Οι έλεγχοι έχουν ήδη γίνει και έχουν κατατεθεί ανάλογες αναφορές με τις όποιες παρατηρήσεις έχουν εντοπιστεί.

Επίσης, έχουν καταρτιστεί και επικαιροποιηθεί τα επιχειρησιακά σχέδια, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν κάθε χρόνο και έχουν κατατεθεί. Βάσει αυτών των επιχειρησιακών σχεδίων και του προσωπικού που διαθέτουμε, επιχειρούμε ή προσπαθούμε να εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής κυρίως περιόδου.

Ευελπιστούμε και φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, να πάμε αρκετά καλά, είμαστε επί ποδός πολέμου όπως θα λέγαμε, στη διάθεση του πολίτη και στην ανάγκη όπου χρειαστεί και βέβαια πάνω απ’ όλα, φύλακες του φυσικού περιβάλλοντος».

Ποια είναι η κατάσταση που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ελέγχων όπως είπατε, σε δασικούς δρόμους, υδατοδεξαμενές κτλ. κ. Δαδούδη; Είναι καλή, χρειάζονται βελτιώσεις και τι άλλο κατά την άποψή σας;

«Κυρίως οι δασικοί δρόμοι, δυστυχώς κάθε χρόνο, είναι η μόνιμη επωδός μας θα λέγαμε, χρειάζονται βελτίωση και ανάλογα πάντα με τον χειμώνα που έχει προηγηθεί, με τις καιρικές συνθήκες και φυσικά με τη συντήρηση που χρειάζονται.

Εάν το δασικό δίκτυο, σε κάποιο Νομό της Περιφέρειας, αφεθεί κατά κάποιο τρόπο για κάποια χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι είναι λίγο δύσκολο να συμμαζευτεί, οπότε καταλαβαίνετε ότι η προσπάθεια μετά είναι μεγαλύτερη».

Dadoydis elikoptero

Ο κ. Δαδούδης, δεύτερος από αριστερά, με προσωπικό της Π.Υ.

μπροστά από ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος

Ποια είναι αυτή τη στιγμή η δύναμη της Πυροσβεστικής Διοίκησης στην Περιφέρεια σε οχήματα και εναέρια μέσα;

«Φέτος θα είμαστε ιδιαίτερα ενισχυμένοι κυρίως στα εναέρια μέσα και από πλευράς ελικοπτέρων, καθώς θα προστεθούν στο στόλο μας απ’ όσο γνωρίζουμε, άλλα δύο ελικόπτερα και θα ανέλθουν συνολικά στα οκτώ τα ελικόπτερα.

Όσον αφορά τα αεροπλάνα, έχουμε στην Καβάλα τα δύο γνωστά PZL που ήδη γνωρίζουμε και από τα μέσα Ιουλίου, πιθανόν, θα έχουμε συν ένα ελικόπτερο και ένα ακόμα στην Αλεξανδρούπολη.

Η δυναμική του προσωπικού μας αυτή τη στιγμή, τηρουμένων των αναλογιών αυτή τη στιγμή είναι σε καλό σημείο, κανείς όμως δεν θα σας πει ότι είναι ικανοποιημένος από πλευράς προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε, με το υλικό το οποίο έχουμε είτε σε ανθρώπινο είτε σε μηχανολογικό, να το διαχειριστούμε όσο το δυνατόν πληρέστερα και ασφαλέστερα και επ’ ωφελεία του πολίτη».

Δεν ξέρω αν θέλετε να το σχολιάσετε κύριε διοικητά, αλλά μέχρι στιγμής σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, δεν έχουν συγκληθεί ακόμα τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), φυσικά λόγω των έκτακτων καταστάσεων του κορωνοϊού.

«Ναι, αλήθεια, εξαιτίας της ιδιαίτερης αυτής κατάστασης πήγαν λίγο πίσω. Αυτή την εβδομάδα πάντως ξεκινάει, ήδη αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη), θα έχει ΣΟΠΠ η Δράμα και την Παρασκευή ο Έβρος και η Καβάλα. Ο κορωνοϊός καθυστέρησε τις όποιες εξελίξεις. Τουλάχιστον ένα μήνα πίσω πήγαμε σ’ αυτή τη διαδικασία, εν πάση περιπτώσει το σύστημα επιχειρεί να ισορροπήσει και οι διαδικασίες να ακολουθηθούν έστω και λίγο καθυστερημένα».

Είχατε κάποιες επαφές φέτος με κτηνοτρόφους κ. Δαδούδη σε επίπεδο Περιφέρειας; Γιατί όπως ξέρουμε παλαιότερα είχαν υπάρξει και πολλά προβλήματα και γενικά έχουν κατηγορηθεί για πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση.

«Είναι στις προθέσεις μας και ως Περιφέρεια, αλλά και κατ’ ιδίαν ως διοικητές Νομού ο καθένας από εμάς, να αναπτύξει θα λέγαμε αυτή την πολιτική των επαφών, κυρίως με κοινωνικές ομάδες, οι οποίες δρουν, δραστηριοποιούνται και λειτουργούν στο δάσος, είτε είναι μελισσοκόμοι, είτε είναι κτηνοτρόφοι, αγρότες κτλ.

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής που ξεδιπλώνει το Πυροσβεστικό Σώμα, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, κάπου πιο εντατικά, αλλού με μια διαφορετική προσέγγιση. Πάντως, ο στόχος θα είναι κοινός. Να εξηγήσουμε σ’ αυτές τις κοινωνικές ομάδες ότι δεν είμαστε αντίπαλοι, ότι είμαστε στην ίδια πλευρά κι από την ίδια όχθη και ο στόχος όλων πρέπει να είναι κοινός: η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».