Home > νέα > Σε καθαρισμό του παλαιού Ιερού Ναό Αγ. Γεωργίου στον Κριθαρά Νευροκοπίου προχώρησε η ΕΦΟ.Α. Δράμας-Στόχος η τοπογράφηση, η συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου

Σε καθαρισμό του παλαιού Ιερού Ναό Αγ. Γεωργίου στον Κριθαρά Νευροκοπίου προχώρησε η ΕΦΟ.Α. Δράμας-Στόχος η τοπογράφηση, η συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου

Με τη βοήθεια του Δήμου Νευροκοπίου

Σε καθαρισμό του παλαιού Ιερού Ναό

Αγ. Γεωργίου στον Κριθαρά Νευροκοπίου

προχώρησε η ΕΦΟ.Α. Δράμας

Στόχος η τοπογράφηση, η συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΙΑ σημαντική κίνηση προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, καθαρίζοντας τον εγκαταλελειμμένο ναό Αγίου Γεωργίου στον επίσης εγκαταλελειμμένο οικισμό του Κριθαρά, στην περιοχή Αχλαδιάς στο λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου. Ο καθαρισμός του μνημείου του ναού Αγίου Γεωργίου, έγινε με την σημαντική βοήθεια του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.

Όπως τόνισε στον «Πρωινό Τύπο» η αν. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη και προϊσταμένη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, στον χώρο έγινε καθαρισμός του μνημείου και πρόκειται για ένα ναό αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο.

Naos Agiou Georgiou 06

Όπως τόνισε η κα. Πουλιούδη, «ο καθαρισμός του μνημείου έγινε προκειμένου να προχωρήσουμε στην τοπογράφησή του και στη συνέχεια στη συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Π.Τ.» η κα. Πουλιούδη, «είναι το μοναδικό μνημείο που συναντά ο επισκέπτης ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση της περιοχής, από το οποίο έχει σωθεί από το πέρασμα του χρόνου (κυρίως το ιερό) από τον εξαιρετικής αρχιτεκτονικής μεταβυζαντινό  ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Κριθαρά ανήκει στον τύπο του τετρακιόνιου σταυροειδή εγγεγραμμένου με τρούλο ναού και  η κατασκευή του χρονολογείται ανάμεσα στο 1850 – 1870. Ο όρος “σταυροειδής εγγεγραμμένος” αναφέρεται στους ναούς  που ο χώρος τους στο εσωτερικό και στις στέγες τους σχηματίζει τον σταυρό. Τμήμα μαρμάρινου λιθανάγλυφου  του υπέρθυρου της δυτικής εισόδου του ναού, χρονολογημένο στη δεκαετία 1870-1880, βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας».

Βυζαντινά Μνημεία στο Δ. Κ. Νευροκοπίου

Ο Δήμος Νευροκοπίου είναι πλούσιος σε εκκλησίες και παρεκκλήσια, που είναι διάσπαρτα σε όλο το λεκανοπέδιο, οι πιο σημαντικές όμως από πλευράς αρχιτεκτονικής σημασίας και παλαιότητας είναι οι ακόλουθες.

  • Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στο Νευροκόπι. Χτισμένος το 1866 με την τρίκλιτη βασιλική ξυλόστεγη, με εικόνες του 1874 και περίστωο τριώροφο μνημειακό καμπαναριό του. Ο Ναός έχει ανακαινιστεί πλήρως και οι παλιές τοιχογραφίες που κάποτε κάλυπταν τους τοίχους έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονες αγιογραφίες.
  • Ο μεταβυζαντινός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Δασωτό. Βρίσκεται εντός του χωριού και χρονολογείται από το έτος 1870.
  • Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Περιθώρι. Χτισμένος το 1835 με την τρίκλιτη βασιλική του ξυλόστεγη. Διακοσμημένη με πλίνθινους σταυρούς και ένα εντυπωσιακό μεταγενέστερα χτισμένο (1911) καμπαναριό.
  • Ο μεταβυζαντινός Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων στην Kάτω Βροντού που χρονολογείται από το έτος 1835 με το φανταστικό τέμπλο του και τον πολύχρωμο γυναικωνίτη.
  • Ο μεταβυζαντινός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Παγονέρι. Χτισμένος το 1835, διαθέτει εντυπωσιακό καμπαναριό και μερικές από τις πιο ιδιαίτερες, από πλευράς τεχνοτροπίας, εικόνες.
  • Ο μεταβυζαντινός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λιβαδάκι. Χτισμένος το 1870, εντυπωσιακά διακοσμημένος με την λαϊκή τεχνοτροπία, με εικονογραφήσεις αληθινά εντυπωσιακές, ξυλόγλυπτο το τέμπλο και το δεσποτικό, αμφότερα πολύχρωμα. Στην δυτική πλευρά του υψώνεται το κωδωνοστάσιο, χτισμένο το 1890. Ο Ναός ανοίγει τις πύλες του μια φορά το χρόνο, στις 15 Αυγούστου, και γι΄αυτόν το λόγο η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη και συγκινητική, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν τάμα και ο εκκλησιασμός εκείνη την ημέρα είναι δεδομένος!
  • Ο Ιερός Ναός Τίμιου Προδρόμου Λευκογείων, χτισμένος το 1836. Ο Ναός ανήκει στην κατηγορία των τρίκλιτων ξυλόστεγων βασιλικών όπου στην Δυτική πλευρά του υψώνεται το επιβλητικό κωδωνοστάσιο του 1887.
  • Ο μεταβυζαντινός Ιερός Ναός των Ταξιαρχών χτισμένος το 1848 στο Ακρινό του Τοπικού Διαμερίσματος Καταφύτου με το μνημειακό καμπαναριό, του 1884.
  • Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία στον Βώλακα.
  • Ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών στο Γρανίτη.
  • Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο Βαθύτοπο με την τρίκλιτη βασικική ξυλόστεγη με τις παλιές εικόνες της που κάηκε ολοσχερώς το 2005.