Home > νέα > Σε πολύ καλό σημείο οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στη Δράμα► Αρνητικοί όλοι οι μοριακοί έλεγχοι για τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Δράμα

Σε πολύ καλό σημείο οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στη Δράμα► Αρνητικοί όλοι οι μοριακοί έλεγχοι για τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Δράμα

Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Δράμας και του αναδόχου

Σε πολύ καλό σημείο οι ψεκασμοί

κατά των κουνουπιών στη Δράμα

► Αρνητικοί όλοι οι μοριακοί έλεγχοι για τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Δράμα

► Όλες οι παγιδοθεσίες αναδεικνύουν χαμηλό πληθυσμό στην περιοχή μας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ απρόσκοπτα οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στην περιοχή της Π.Ε. Δράμας, σε όλο το εύρος του Νομού. Το έργο που  υλοποιείται είναι καθημερινό σε όλα τα σημεία όπου υπάρχουν εστίες κουνουπιών, όπως σε περιοχές με στάσιμα νερά, ποτάμια, αγροτικές ακόμα και αστικές περιοχές.

Όπως ήδη δημοσιεύαμε χθες με δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας κ. Μωυσιάδη, φέτος ολοκληρώνεται το τριετές πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ και στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες για την επόμενη τριετία.

Το πρόβλημα με τα κουνούπια – όπως όλοι γνωρίζουμε καλά – είναι ιδιαίτερα έντονο κυρίως σε αγροτικές περιοχές με στάσιμο νερά ή έλη και μεταδίδουν αρκετά επικίνδυνες ασθένειες. Και μια απ’ αυτές τις ασθένειες, είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται κυρίως με τα «κοινά» κουνούπια και τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη χώρα μας, αλλά και στην περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Ανάλογα περιστατικά μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε και στην περιοχή της Δράμας.

Στο μεταξύ χθες Παρασκευή 3 Ιουνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, παραβρέθηκε σε ένα από τα σημεία στα οποία γίνεται ψεκασμός, στην περιοχή της Νέας Αμισού. Πρόκειται για ένα σημείο με στάσιμα νερά πίσω από το γήπεδο ποδοσφαίρου της Κοινότητας, το οποίο παραμένει ανοικτή εστία κουνουπιών.

Παρόντες μαζί του ήταν ο ανάδοχος του έργου κ. Ανδρέας Νεάρχου καθώς και η υπεύθυνη Γεωπόνος για την Π.Ε. κα. Μαρία Πετρίδου.

Από αριστερά ο ανάδοχος κ. Νεάρχου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ και η γεωπόνος κα. Πετρίδου.

Παπαεμμανουήλ: Οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, σημείωσε αρχικά ότι «βρισκόμαστε στην τρίτη και τελευταία χρονιά του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης», ενώ εξήγησε ότι εδώ στη Δράμα, «έχουμε επίγειους ψεκασμούς, ενώ οι εναέριοι ψεκασμοί γίνονται σε μη κατοικημένες περιοχές και στον Έβρο και σε φυσικά συστήματα».

Όπως είπε ο ίδιος, «ξεκινήσαμε από τις 14 Απριλίου το πρόγραμμα και στα μέσα φθινοπώρου με την έντονη περίοδο θα συνεχιστεί. Βρισκόμαστε σε στάσιμα νερά, όπου έχουμε την προνυμφοκτονία, στη συνέχεια έχουμε την ακμαιοκτονία σε δεύτερο στάδιο και κυρίως στον αστικό ιστό, μετά στον περιαστικό ιστό και τέλος σε αγροτικές περιοχές, πιάνοντας όλο το φάσμα».

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, τόνισε ότι «οι συμπολίτες μας θα πρέπει να προσέχουν και εκείνοι, γιατί αυτό που γίνεται, χρειάζεται την συμβολή όλων μας, ώστε να αποτρέψουμε κάποιες νόσους από τα κουνούπια, που το τελευταίο διάστημα ακούμε συχνά. Αυτό θα το πετύχουμε αν κι εμείς στα σπίτια μας καθαρίζουμε τις υδρορροές και φροντίζουμε να μην υπάρχουν στάσιμα νερά που είναι οι εστίες για τα κουνούπια. Από εκεί και πέρα, αυτή η συνδρομή των πολιτών είναι πολύ σημαντική».

Την χθεσινή μέρα μάλιστα, τα συνεργεία ψεκασμού δούλευαν ταυτόχρονα στις περιοχές: Νέα Αμισό, στον Καλό Αγρό, στα Αμπελάκια, στο Βιολογικό Δράμας, στον Καλαμώνα, στο Νεροφράκτη, στην Αγία Παρασκευή και τη Μαυρολεύκη και ακόμα στη Δράμα και αλλού, ενώ κάθε εβδομάδα βγαίνει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαεμμανουήλ, είπε ότι «το μήνυμα προς τους πολίτες, είναι ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς γιατί γίνεται μια πολύ σοβαρή και συστηματική δουλειά».

Νεάρχου: Αρνητικά τα δείγματα για ιό του Δυτικού Νείλου

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκανε επίσης και ο ανάδοχος του έργου και Επόπτης Δημόσιας Υγείας κ. Ανδρέας Νεάρχου, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στις επικίνδυνες μεταδοτικές ασθένειες  που μεταδίδονται από τα κουνούπια και τόνισε:

«Έχει μεγάλη σημασία η επιτυχία του έργου, εφόσον υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των πολιτών, του αναδόχου και της εποπτεύουσας υπηρεσίας. Μέχρι τώρα η συνεργασία μας είναι αγαστή με όλους και οι πολίτες βοηθάνε πολύ σ’ αυτό».

Όπως είπε μάλιστα, «από τις μέχρι τώρα παγιδοθεσίες που έχουμε κάνει σε όλη την Π.Ε. Δράμας, οι πληθυσμοί δείχνουν ότι προς το παρόν είναι ελάχιστοι. Φυσικά δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε έτσι και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι στο τέλος θετικά για όλους.

Δύο φορές κάθε μήνα τοποθετούμε παγίδες και απ’ αυτό καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει και αντιλαμβανόμαστε πώς πάει το έργο και αναλόγως αυξάνουμε τους ψεκασμούς.

Επίσης, σε μοριακούς ελέγχους που έχουμε κάνει, βλέπουμε ότι προς το παρόν όσον αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου που είχαμε αρκετά κρούσματα τα περασμένα χρόνια, όλα είναι αρνητικά».