Home > Πρώτο Θέμα > Σε πρώτο πλάνο ο εναλλακτικός, περιπατητικός και περιβαλλοντικός τουρισμός στην Π.Ε. Δράμας Δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της ΑΜΘ στον «Πρωινό Τύπο»

Σε πρώτο πλάνο ο εναλλακτικός, περιπατητικός και περιβαλλοντικός τουρισμός στην Π.Ε. Δράμας Δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της ΑΜΘ στον «Πρωινό Τύπο»

Μεγάλη σύσκεψη για τον τουρισμό στο Ν. Δράμας με Περιφέρεια και υφ. Τουρισμού

Σε πρώτο πλάνο ο εναλλακτικός,

περιπατητικός και περιβαλλοντικός

τουρισμός στην Π.Ε. Δράμας

Δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της ΑΜΘ στον «Πρωινό Τύπο»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΗ σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης για τον τουρισμό στο Νομό Δράμας, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Τετάρτης 4 Μαρτίου. Στη σύσκεψη συμμετείχε η υφυπουργός Τουρισμού κα. Ζαχαράκη, ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας κ. Μπλούχος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Αν. Μακεδονίας- Θράκης κ. Τσώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, οι δήμαρχοι της Π.Ε. Δράμας κ.κ. Δράμας – Μαμσάκος, Δοξάτου – Ζεκερίδης, Κ. Νευροκοπίου – Κυριακίδης, Παρανεστίου – Καγιάογλου και Προσοτσάνης – Αθανασιάδης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης και φορείς της Δράμας όπως το Επιμελητήριο, η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας, ο Εμπορικός Σύλλογος, εκπρόσωποι των οινοποιών και άλλοι.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στον  «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, «στα πλαίσια της συζήτησης, βάλαμε την τουριστική διαχείριση του Ν. Δράμας, ο καθένας από την πλευρά του. Πρόταση δική μου ήταν να τοποθετηθεί ένας άνθρωπος για όλο το Νομό, με ένα συνολικό πακέτο. Όλος ο Νομός θα πρέπει να μπει κάτω από μια ομπρέλα. Και πρότεινα τελικά, καθώς υπάρχουν και 3 χρηματοδοτήσεις μέσω του LEADER, να αναλάβει ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος υπεύθυνος για όλο το Νομό. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μαμσάκος είναι υπεύθυνος τουρισμού της ΚΕΔΕ για όλη την Ελλάδα».

trail-running1

Τσώνης: Εναλλακτικός τουρισμός

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε επίσης με το θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Τσώνη, ο οποίος σημείωσε ότι «ουσιαστικά, ο στόχος της κουβέντας ήταν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας που κάνει η Περιφέρεια ΑΜΘ για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Και όταν μιλάμε για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, κάνουμε λόγο για ένα διαφορετικό τουρισμό απ’ αυτόν που έχουμε συνηθίσει. Πρόκειται για τον τουρισμό εμπειρίας, όπου ο τουρίστας θα έρθει με την οικογένειά του και θα απολαύσει το περιβάλλον, τις τοπικές πολιτιστικές παραδόσεις, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Κάτι το οποίο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για όλη την Περιφέρεια και για το Νομό Δράμας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα ξεφύγουμε από τον μαζικό τουρισμό που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Είναι κάτι που νομίζω ότι θα μας ευνοήσει μετά την Covid εποχή, όπου ο τουρίστας θα αισθάνεται πιο άνετος και ασφαλής υγειονομικά, στο να πάρει το αυτοκίνητό του και να επισκεφθεί την περιοχή μας».

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσώνης, «στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να εκμεταλλευτούμε και τους 12 μήνες του χρόνου, χωρίς να βασιζόμαστε στον ήλιο, στη θάλασσα που έχουν άλλες περιοχές».

TSONHS TOYRISMOS

Διαπεριφερειακή συνεργασία

Ο κ. Τσώνης αναφέρεται ακόμα στη συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού και επισημαίνει ότι, «στην προσπάθεια αυτή έχουμε κοντά μας το Υπουργείο. Όπως ξέρετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνουμε τα Περιφερειακά Συμβούλια Τουρισμού, τα οποία ενισχύουν και τη διαπεριφερειακή συνεργασία. Είναι μια εποχή πια, κατά την οποία είναι καλό να φύγουμε και από το στενό πλαίσιο της Περιφέρειάς μας και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάποια κοινά τουριστικά προϊόντα.

Η Δράμα έχει όλα τα εχέγγυα να το πετύχει αυτό. Μιλάμε για οινοτουρισμό, καθώς κάποια από τα καλύτερα οινοποιία στην Ελλάδα βρίσκονται στη Δράμα, μιλάμε για γαστρονομικό τουρισμό, για θρησκευτικό τουρισμό. Και ακόμα για περιπατητικό τουρισμό, καθώς είμαστε σε φάση που καταγράφουμε ψηφιακά και θέλουμε να αναδείξουμε τα μονοπάτια των περιοχών. Προσωπικά θεωρώ ότι είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο σε σχέση με το παρελθόν για την ΠΑΜΘ».

PARANESTI

Τουριστική εκπαίδευση

Ερωτώμενος για τα σπουδαιότερα ζητήματα που τέθηκαν από τους τοπικούς παράγοντες της Δράμας, ο κ. Τσώνης επισημαίνει σχετικά:  «Για να μην τα λέμε όλα ρόδινα, τέθηκαν ουσιαστικά και τα μειονεκτήματα τα οποία παρουσιάζει η περιοχή. Δεν είναι μόνο τα θετικά. Γενικά ένα θέμα που απασχολεί την Περιφέρεια ΑΜΘ, και είναι κάτι που τονίστηκε ιδιαίτερα, είναι το ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης που είναι πολύ σημαντικό. Να αποκτήσουμε, δηλαδή, τουριστική παιδεία. Γιατί ως Περιφέρεια δεν ήταν ο βασικός τομέας ενασχόλησης ο τουρισμός, δηλαδή ήταν άλλα τα δυνατά σημεία μας. Παρ’ όλο που έχουμε φυσικό περιβάλλον, έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, είμαστε συγκοινωνιακό πέρασμα ανάμεσα στα Βαλκάνια και με  σημαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, έχουμε κάποια αδύνατα σημεία.

Ένα απ’ αυτά τα  βασικά που είπαμε την Τετάρτη, είναι οι ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό και στην κατάρτιση των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό, επάνω στην τουριστική βιομηχανία.

Ένα άλλο κομμάτι που το Υπουργείο θα μας βοηθήσει είναι να εκπαιδευτούν άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό αλλά και να έρθουν και εξειδικευμένοι πάνω σ’ αυτά τα ειδικά κομμάτια, οι οποίοι θα μπορέσουν να προσελκύσουν κόσμο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ετοιμάζουμε κάποια σημεία όπως τα παρατηρητήρια πουλιών. Αυτό θέλει ειδικούς οδηγούς, τους οποίους έχουμε προσεγγίσει και με τη σειρά τους θα προσελκύσουν κόσμο. Και μετά οι υπόλοιποι ουσιαστικά θα πάρουν την εκπαίδευση και τεχνογνωσία που χρειάζεται  ώστε αυτό να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί όπως πρέπει».frozen

Ερωτώμενος αν για τη Δράμα πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα εξεταστούν στην πορεία, ο κ. Τσώνης απάντησε: «Είμαστε συνέχεια σε διαβουλεύσεις. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να καταγράψουμε τις ανησυχίες που έχουν οι Δήμοι της κάθε περιοχής. Και αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι προχωράμε στοχευμένα και με συνεργασίες μεταξύ μας. Είχα την εντύπωση ότι μέχρι τώρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια και Δήμοι, λειτουργούσαν ανεξάρτητα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κοινός στόχος και να χάνεται στο τέλος.

Τώρα, είμαστε σε συνεννόηση με τους Δήμους, μιλάμε για τα ιαματικά λουτρά για παράδειγμα, για τα οποία ετοιμάζεται μια εταιρεία υπό την εποπτεία της κυβέρνησης, στην οποία θα συμμετέχουν στο ΔΣ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν. Να μην πηγαίνει ο καθένας ανεξάρτητα και σπαταλάει χρήματα, ενέργειες και στο τέλος δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος τέλος στην υφυπουργό Τουρισμού κα. Ζαχαράκη που μετείχε στη σύσκεψη, ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι «η υφυπουργός είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει επάνω στον εναλλακτικό τουρισμό. Έχουμε στείλει τις προτάσεις μας, οι οποίες αφορούν την περιοχή και στον περιβαλλοντικό και στον περιπατητικό τουρισμό και για τις ιαματικές πηγές, θα τις εξετάσει και θα μας προτείνει γενικότερη λύσεις στα όποια προβλήματα υπάρχουν».