Home > Πρώτο Θέμα > Σε πρώτο πλάνο η τουριστική ανάδειξη των Οχυρών Κάτω Νευροκοπίου

Σε πρώτο πλάνο η τουριστική ανάδειξη των Οχυρών Κάτω Νευροκοπίου

Μια σημαντική μελέτη από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου

Σε πρώτο πλάνο η τουριστική ανάδειξη

των Οχυρών Κάτω Νευροκοπίου

Οι δράσεις του Πεζοπορικού – Ορειβατικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου για την περιοχή

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα, γίνονται ιδιαίτερες προσπάθειες από διάφορες πλευρές, τόσο για την τουριστική ανάδειξη των Οχυρών, όσο και γενικότερα της περιοχής του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου.

Ο «Πρωινός Τύπος» έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με δημοσιεύσεις και ρεπορτάζ για τα Οχυρά. Το πρώτο και σημαντικό σημείο, είναι η παραχώρηση των Οχυρών από τον Ελληνικό Στρατό για 12 χρόνια με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση τους, μέσα από διάφορες ενέργειες, εκδηλώσεις, τουρισμό κτλ.

Τον Ιούνιο του 2021, πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας –  Θράκης και εντάχθηκε στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της ΠΑΜΘ, η εκπόνηση μελέτης για την καταγραφή του στρατιωτικού υλικού που σχετίζεται με Μουσεία και γενικότερα με την στρατιωτική προβολή.

Το θέμα σχετίζεται με μια δράση του Υπ. Άμυνας σε συνεργασία με το Υπ. Τουρισμού, προκειμένου να αναδειχθούν τα Οχυρά. Όπως είναι γνωστό, στα Οχυρά υπάρχει στρατιωτικό υλικό που έχει μουσειακή αξία και μπορεί να αποτελέσει τουριστικό ελκυστικό προορισμό.

Ακόμα, όπως πρόσφατα έχουμε δημοσιεύσει, η Αναπτυξιακή Δράμας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Σερρών, έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της «Γραμμής Μεταξά» και των Οχυρών που βρίσκονται σε εκτάσεις των Δήμων Νομών, όπως του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και του Δήμου Σιντικής.

Στόχος αυτού του έργου είναι η διασύνδεση τοπικών φορέων για την ανάδειξη των εμβληματικών οχυρωματικών έργων της Γραμμής Μεταξά και η ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού στην περιοχή. Το πρόγραμμα εκτελείται στα πλαίσια του LEADER διατοπικού χαρακτήρα μέσω του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με προϋπολογισμό 153.000 ευρώ.

Μια μελέτη από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου

Στο μεταξύ, αυτές τις μέρες βγαίνει σε δημοπράτηση η διενέργεια μιας μελέτης με τίτλο: «Ο ρόλος των Οχυρών στην αναγέννηση του Κάτω Νευροκοπίου». Προϋπολογισμός του έργου 183.520 ευρώ με τον ΦΠΑ και περιλαμβάνει: Δημιουργία 3D ταινίας, δημιουργίας VR Room, Ψηφιακό αποθετήριο πολιτισμού και ιστορίας και δημιουργία εμβληματικής κεντρικής εκδήλωσης.

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, σημειώνει ότι η μελέτη αποσκοπεί στην ανάδειξη του Λίσσε ως τουριστικού πόλου και τονίζει: «Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Νευροκοπίου. Αυτό το οποίο κάνει περήφανους όλους τους Νευροκοπιώτες, είναι που υπάρχουν εκεί τα Οχυρά και όλοι χαίρονται γι’ αυτό. Οπότε είναι σημαντικό να αναδειχθεί αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας και γενικότερα για την ιστορία της πατρίδας μας, αλλά και γενικότερα για τη νεολαία να μάθουν για το ρόλο της περιοχής».

Ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου

Η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την γενικότερη τουριστική ανάδειξη της περιοχής Κ. Νευροκοπίου, είναι ουσιαστική και σημαντική. Ιδιαίτερες προσπάθειες κάνει επίσης τόσο όσο Πεζοπορικός – Ορειβατικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου, όσο και οι άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει τους αγώνες Frozen Peaks.

Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζονται νέες εκδηλώσεις και δράσεις, προκειμένου να υπάρξει το έντονο ενδιαφέρον επισκεπτών στο λεκανοπέδιο. Έτσι, πρόσφατα, ο Πεζοπορικός – Ορειβατικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου, με νέο πρόεδρο τον κ. Μουρουζίδη, επισκέφθηκαν τον κυβερνητικό βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχο, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και τον συντονισμό των προσπαθειών των εμπλεκόμενων φορέων, για την αρτιότερη προετοιμασία των ορεινών αγώνων Frozen Peaks.

Στη συνάντηση αναζητήθηκαν τρόποι προκειμένου οι αγώνες Frozen Peaks -2022, να αφήσουν εντονότερο αποτύπωμα στην οικονομική και την πολιτιστική ζωή, της ευρύτερης περιοχής του Νευροκοπίου, αλλά και να ενταχθούν οι αγώνες υπό την αιγίδα του Υπ. Τουρισμού.

Θα πρέπει  να αναφερθεί ακόμα, ότι συζητήθηκε και η διεξαγωγή ενός Αγώνα Δρόμου με την ονομασία LISSE 15 χιλιομέτρων, για τις ημέρες του επετειακού εορτασμού στις 6 Απριλίου των Οχυρού Λίσσε, με τη δυνατότητα συμμετοχής σ’ αυτόν, αθλητών από τα παραγωγικά σχολεία των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένου και του ιστορικού χαρακτήρα των αγώνων.

Πρόκειται για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προσπάθειες, καθώς η διοργάνωση του Frozen Peaks συνδιοργανώνεται από τον Πεζοπορικό – Ορειβατικό Σύλλογο Κ. Νευροκοπίου και το Δήμο Κ.  Νευροκοπίου  και είναι ο πρώτος Αγώνας Βουνού που έχει πάρει την έγκριση του ΣΕΓΑΣ.

Στη συνάντηση με τον κ. Μπλούχο, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μουρουζίδης, ο διοργανωτής Αγώνων Βουνού κ. Παπαδόπουλος, ο γραμματέας κ. Χατζηκωνσταντίνου και το μέλος κ. Ζαφειρίου.

Διοργάνωση ημερίδας

Να σημειωθεί τέλος, ότι, στο γενικότερο πλαίσιο για την ανάδειξη της περιοχής, ο Πεζοπορικός – Ορειβατικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου, ετοιμάζει τη διεξαγωγή για μιας ημερίδας με θέμα: «Η τουριστική ανάπτυξη του ακριτικού Νευροκοπίου».

Όπως αναφέρει μάλιστα σε σχετική ανάρτηση στο διαδικτυακό του προφίλ ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μουρουζίδης, «Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του επόμενου μήνα. Για την εκδήλωση αυτή απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους φορείς και σε όλους τους επαγγελματίες της περιοχής, καθώς επίσης και σε όλους όσοι εμφορούνται από συναισθήματα αγάπης για την γενέτειρα τους, οπουδήποτε και αν ζουν.  Η ημερίδα αυτή αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, των οποίων ο στόχος θα είναι η οικονομική και η πολιτιστική αναβάθμιση όλου του λεκανοπεδίου».

Μάλιστα ετοιμάζεται και  μια δεύτερη ημερίδα στη συνέχεια με θέμα, «Δυνατότητες και ευκαιρίες επενδύσεων στην περιοχή του Νευροκοπίου».