Home > νέα > Το σίριαλ για τις Φυλακές Νικηφόρου συνεχίζεται μέχρι τελικής πτώσης Το θέμα των προσλήψεων παραπέμπεται στο ΑΣΕΠ και της υδροδότησης στο Δήμο Παρανεστίου

Το σίριαλ για τις Φυλακές Νικηφόρου συνεχίζεται μέχρι τελικής πτώσης Το θέμα των προσλήψεων παραπέμπεται στο ΑΣΕΠ και της υδροδότησης στο Δήμο Παρανεστίου

Δηλώσεις Δ. Κυριαζίδη και Χ. Κεφαλίδου με τις απαντήσεις Στ. Κοντονή στη Βουλή

Το σίριαλ για τις Φυλακές Νικηφόρου

συνεχίζεται μέχρι τελικής πτώσης

Το θέμα των προσλήψεων παραπέμπεται στο ΑΣΕΠ και της υδροδότησης στο Δήμο Παρανεστίου

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ήδη γράψαμε στο χθεσινό φύλλο του «Πρωινού Τύπου», ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κοντονής, προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε δύο βουλευτές της Δράμας, αναφορικά με το έργο των Φυλακών Νικηφόρου Δράμας και τις προσλήψεις προσωπικού σ’ αυτές.

Οι δύο ερωτήσεις, του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδη και της βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κας. Κεφαλίδου για το ίδιο θέμα, συζητήθηκαν το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας στη Βουλή. Μια πρώτη εικόνα των απαντήσεων του κ. Κοντονή, δώσαμε ήδη στο χθεσινό μας φύλλο.

Εν ολίγοις, αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων, ο κ. Κοντονής είπε ότι, ακόμα και αν οι προσλήψεις για το κατάστημα κράτησης  της Δράμας, δεν συμπεριλαμβάνονται στην προκήρυξη που θα εκδώσει – άγνωστο πότε – το ΑΣΕΠ, παρ’ όλα αυτά, από αυτά τα 633 άτομα, κάποιοι μπορούν να αποσπαστούν στις Φυλακές Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου. Εννοώντας ξεκάθαρα έτσι, ότι από εδώ και πέρα είναι πλέον θέμα ΑΣΕΠ, παραδεχόμενος επίσης ότι, όντως, για το κατάστημα κράτησης της Δράμας, δεν υπάρχουν επίσημα προσλήψεις, ούτε και με την μελλοντική έκδοση προκήρυξης του ΑΣΕΠ για προσωπικό στις φυλακές όλης της χώρας.

Το χαρακτηριστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι, ενώ ο σχεδιασμός του Υπουργείου για προσλήψεις στις Φυλακές της χώρας είναι 633 νέες προσλήψεις χωρίς τη Δράμα, παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσε να δώσει άτομα από το ίδιο το μελλοντικό δυναμικό, που σημαίνει ότι κάποια άλλα καταστήματα κράτησης, μάλλον θα παραμείνουν υποστελεχωμένα!

Το άλλο επίσης ενδιαφέρον σημείο είναι ότι, οι διαδικασίες προκήρυξης δημοπράτησης για το κτίριο εκπαίδευσης που λείπει από τις φυλακές, είναι ακόμα σε εξέλιξη, ενώ καθόρισε συγκεκριμένο χρόνο για το πότε μπορεί να γίνει αυτό. Λογικά, με τον τρόπο που γίνονται οι προκηρύξεις του είδους, μάλλον θα κλείσει και το 2018!

Όσον αφορά το ζήτημα της υδροδότησης, πέταξε το μπαλάκι στο Δήμο Παρανεστίου, λέγοντας ότι αυτό είναι θέμα του Δήμου πια και όχι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ο Βιολογικός Καθαρισμός έχει τελειώσει.

Έτσι, σε πρώτη φάση και σύμφωνα με τα παραπάνω, η λειτουργία των Φυλακών Νικηφόρου για άλλη μια φορά, δεν μπορεί να πάρει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς έστω και αν βρισκόμαστε σε κάποια από τα τελευταία βήματα, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν το 2018, αλλά το πιθανότερο ούτε και το 2019.

 

Κεφαλίδου: «Συνήθη πρακτική της κυβέρνησης…»

KEFALIDOY1

Σε δηλώσεις της για τις απαντήσεις του κ. Κοντονή, η βουλευτής Δράμας κα. Κεφαλίδου, μιλάει για «συνήθη πρακτική της κυβέρνησης, ο κ. Κοντονής πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών σε όλους άλλους εκτός από το ίδιο το Υπουργείο του» και επισημαίνει:

[Για τις προσλήψεις την αποκλειστική ευθύνη έχει το ΑΣΕΠ και όχι το Υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο εξέδωσε την Προκήρυξη πρόσληψης 633 υπαλλήλων και δεν συμπεριέλαβε τις Φυλακές Νικηφόρου.

Για την καθυστέρηση στη δημοπράτηση του εντευκτηρίου την αποκλειστική ευθύνη έχει η ΚτΥπ και το Υπουργείο Υποδομών που την εποπτεύει.

Για την υδροδότηση των φυλακών την ευθύνη έχει ο Δήμος Παρανεστίου που πρέπει να προχωρήσει στην ηλεκτροδότηση του αντλιοστασίου.

Αυτές δεν είναι πλέον Φυλακές! Είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον κ. Κοντονή!

Για το θέμα των προσλήψεων απάντησε ο Υπουργός ότι το Υπουργείο χρειάζεται 600 άτομα χωρίς τις Φυλακές της Δράμας και 600 άτομα με τις Φυλακές της Δράμας. Αυτό σημαίνει ότι τελικά ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει υποστελεχωμένες τις Φυλακές Νικηφόρου.

Σχετικά με τον υπολογισμό του αριθμού και των ειδικοτήτων που θα απαιτηθούν για τη στελέχωση των Φυλακών ο κ. Κοντονής δήλωσε ότι θα έρθει νόμος στη Βουλή! Ούτε ο ίδιος γνωρίζει περί τίνος πρόκειται!

Ανέξοδα, για άλλη μια φορά, ο  αρμόδιος Υπουργός  μοιράζει ωραία λόγια και δεσμεύσεις, με την άνεση αυτού που ξέρει ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τίποτε από όσα υπόσχεται σήμερα. Γιατί όχι; Πρόκειται για την δοκιμασμένη Συνταγή διακυβέρνησης αλα Σύριζα της προώθησης των ευθυνών στον  επόμενο…]

 

Κυριαζίδης: «Ανικανότητα και κοροϊδία ή συνειδητή πολιτική επιλογή;»

KYRIAZIDHS

Ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, κάνει αρχικά μια σύντομη αναφορά στο μέχρι σήμερα ιστορικό, ενώ για τις απαντήσεις του κ. Κοντονή το απόγευμα της Μ. Δευτέρας, επισημαίνει σχετικά:

[Ο Υπουργός κατά τη συζήτηση στη Βουλή προσπάθησε με διάφορα κόλπα να παραπλανήσει και να συσκοτίσει την προοπτική λειτουργίας, πότε με τη μελλοντική δημοπράτηση νέων έργων στο κατάστημα, πότε ότι ευθύνεται ο Δήμος Παρανεστίου για τη μη υδροδότησή του και πότε, εάν περισσέψει προσωπικό από την επικείμενη προκήρυξη στελέχωσης των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας με 633 άτομα, ενδέχεται να τεθεί σε λειτουργία και όποιος κατάλαβε-κατάλαβε.

Ποια όμως είναι η πραγματικότητα;

Πρόκειται, για ανικανότητα Κυβερνητική (αυτό είναι δεδομένο πλέον), για κοροϊδία ή για συνειδητή πολιτική επιλογή;

Δυστυχώς ισχύουν άπαντα, πλην, όμως εν προκειμένω υπερισχύει το τελευταίο, δηλαδή είναι πολιτική επιλογή, καθ’ ότι με το πρόσχημα συμφόρησης των φυλακών της χώρας και την επιβολή προστίμων από την Ε.Ε., η κυβέρνηση ΣΥΡΙΣΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε σε τρεις βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις αποφυλακίζοντας χιλιάδες βαρυποινίτες ειδεχθών εγκλημάτων (τρομοκράτες, βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών κ.α.).

Η λειτουργία σύγχρονων καταστημάτων, όπως και αυτό του Νικηφόρου Δράμας, αφαιρούσε τη δυνατότητα από την Κυβέρνηση, ν’ απαλλάξει τα “καλά” παιδιά της και συνοδοιπόρους βεβαίως-βεβαίως.

Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και αφού η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “τακτοποίησε” και αυτήν την οικογενειακή της υπόθεση, το τι θα συμβεί στη συνέχεια και γι’ αυτό το ζήτημα, της είναι αδιάφορο.

Τελικά όποιος αντέξει.]