Home > Πρώτο Θέμα > Στα πλαίσια της πλήρους εξωστρέφειας το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας βρίσκεται πλέον στις Κάννες ► Δηλώσεις του προέδρου του Φεστιβάλ Δράμας κ. Δεμερτζή στον «Π.Τ.» – «Η ελληνική ταινία μικρού μήκους, βρίσκεται πλέον στην κορυφή του κόσμου»

Στα πλαίσια της πλήρους εξωστρέφειας το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας βρίσκεται πλέον στις Κάννες ► Δηλώσεις του προέδρου του Φεστιβάλ Δράμας κ. Δεμερτζή στον «Π.Τ.» – «Η ελληνική ταινία μικρού μήκους, βρίσκεται πλέον στην κορυφή του κόσμου»

Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρούς Μήκους Δράμας

Στα πλαίσια της πλήρους εξωστρέφειας

το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Δράμας βρίσκεται πλέον στις Κάννες

► Δηλώσεις του προέδρου του Φεστιβάλ Δράμας κ. Δεμερτζή στον «Π.Τ.» – «Η ελληνική ταινία μικρού μήκους, βρίσκεται πλέον στην κορυφή του κόσμου»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΙΣ μεγαλύτερες επιτυχίες ενός φεστιβάλ όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, είναι να σπάσει τα σύνορα της τοπικής κοινωνίας, να απλωθεί σε όλη τη χώρα και πάνω απ’ όλα να βγει στο εξωτερικό.

Το Φεστιβάλ Ταινιών της Δράμας, έχει ήδη επιτύχει τους μεγαλύτερους στόχους του, να προβληθεί τόσο σε όλη την Ελλάδα – που το κάνει ήδη εδώ και πολλά – να γιγαντωθεί που επίσης πετυχαίνει τον σκοπό του στο έπακρο με την πληθώρα νέων ταινιών σε κάθε διοργάνωση, αλλά και η δουλειά του αυτή να βγει στο εξωτερικό στα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Όπως στο Κλεμόν Φεράν της Γαλλίας, στο μεγαλύτερο αντίστοιχο Φεστιβάλ στο Βερολίνο και ακόμα στο Λος Άντζελες στις ΗΠΑ.

Μεγάλη είναι επίσης η επιτυχία του στο πλαίσιο της συνεργασίας του με σκηνοθέτες διεθνούς κύρους και με την συμμετοχή πολλών σκηνοθετών από το διεθνές στερέωμα στο διαγωνιστικό τμήμα.

Το Φεστιβάλ Δράμας στις Κάννες

Πέρα απ’ όλες αυτές τις επιτυχίες του όμως, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας πρωτοπορεί για άλλη μια φορά, με την παρουσία του στο Φεστιβάλ Καννών, που διεξάγεται από 16 έως 27 Μαΐου.

Το Φεστιβάλ Δράμας (DISFF), θα βρίσκεται επισήμως στις Κάννες, συμμετέχοντας στην εθνική αποστολή και στο περίπτερο της Ελλάδας, μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφο (Ε.Κ.Κ.), το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ) και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η παρουσία του DISFF στο 76o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, μοιάζει επιβεβλημένη, με δεδομένη την μεγάλη απήχηση και εξωστρέφεια της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους, που τα τελευταία χρόνια συμμετέχει αλλά και βραβεύεται στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ.

Δεμερτζής: Εξαιρετική και εμπνευσμένη δουλειά

Αναφορικά μ’ αυτή τη μεγάλη επιτυχία, μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής, επισημαίνοντας ότι «είναι μια σημαντική εξέλιξη για το Φεστιβάλ, αλλά και για την ίδια τη Δράμα και την εξωστρέφειά της. Για πρώτη φορά η Δράμα με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους θα βρίσκεται επίσημα στις Κάννες, συμμετέχοντας στην εθνική αποστολή σε συνεργασία με το Ε.Κ.Κ. και το ΕΚΟΜΕ και το Φεστιβάλ  Θεσσαλονίκης».

Όπως εξηγεί ο κ. Δεμερτζής, «είναι οι στρατηγικές συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί  τα τελευταία χρόνια από το 2019 και μετά και όλη η προσπάθεια με φορείς εντός και εκτός συνόρων ώστε να μπορέσουμε να προάγουμε την ελληνική ταινία, είτε μικρού, είτε μεγάλου μήκους».

Τονίζει ακόμα ο κ. Δεμερτζής, ότι, «κάθε ενέργεια γίνεται στοχευμένα σε συνάρτηση με την εξαιρετική και εμπνευσμένη δουλειά του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Σακαρίδη και όλης της ομάδας του Φεστιβάλ, για όλη την επιλογή των ταινιών, για την προώθηση, για την καλύτερη δικτύωση και αποτελεσματικότητα για τους ίδιους τους κινηματογραφιστές και δημιουργούς. Η ελληνική ταινία μικρού μήκους, βρίσκεται πλέον στην κορυφή του κόσμου, τόσο με τη δουλειά του Θανάση Νεοφώτιστου, αλλά και με τον Βασίλη Κεκάτο που είναι ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε Χρυσό Φοίνικα το 2018».

Σημειώνει ακόμα ότι, «έτσι και το δικό μας Φεστιβάλ, αναδεικνύεται και διαγωνίζεται στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του κόσμου και έχει καθιερωθεί μέσα σ’ αυτά. Σημαντικό είναι επίσης ότι, τον Σεπτέμβριο στη Δράμα, το Φεστιβάλ Καννών θα έχει τη δική του συμμετοχή».

Οι μικρού μήκος στις Κάννες

Ειδικότερα για τις Κάννες, θυμίζουμε πως ο Βασίλης Κεκάτος υπήρξε ο πρώτος Έλληνας μικρομηκάς που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα, ενώ η Ζακλίν Λέντζου και η Εύη Καλογηροπούλου διακρίθηκαν για τις ταινίες τους.

Φέτος, δύο χρόνια μετά το Brutalia, Days of Labour, που είχε αποσπάσει το βραβείο Canal+ στο κορυφαίο φεστιβάλ, ο Μανώλης Μαυρής επιστρέφει στις Κάννες με τη νέα του μικρού μήκους ταινία Midnight Skin, μία ελληνογαλλική συμπαραγωγή, η οποία κάνει παγκόσμια πρεμιέρα ως ειδική προβολή (special screening) στην 62η Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών που ξεκινά την Τετάρτη. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ρομάννα Λόμπατς, Κατερίνα Ζησούδη,  Αλέξανδρος Λογοθέτης και  Δημήτρης Κίτσος

Το Φεστιβάλ Δράμας, που πρόπερσι απένειμε στο Μανώλη Μαυρή τον Χρυσό Διόνυσο, θα είναι εκεί για να προωθήσει τη νέα του δουλειά, όπως και τις μικρού μήκους ταινίες που συμμετέχουν φέτος στην Αγορά των Καννών (Marché du Film), εκπροσωπώντας συνολικά την ελληνική παραγωγή μικρού μήκους, ενώ τον Σεπτέμβριο, στη Δράμα, θα ανακοινωθεί και η επικείμενη συνεργασία του DISFF με το Short Film Corner του Φεστιβάλ των Καννών.

Στο εθνικό περίπτερο, το οποίο συνδιοργανώνουν το ΕΚΟΜΕ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, φιλοξενείται φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της κοινής προσπάθειας για προβολή του ελληνικού ταλέντου σε διεθνές επίπεδο.