Home > νέα > Στην Δράμα χθες η 1η Διασυνοριακή Συνάντηση Νέων στην Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα

Στην Δράμα χθες η 1η Διασυνοριακή Συνάντηση Νέων στην Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα

Με συμμετοχή φοιτητών από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Στην Δράμα χθες η 1η Διασυνοριακή Συνάντηση

Νέων στην Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα

Δραμινός φοιτητής: Σκοτεινό το μέλλον!

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Τρίτης 26 Ιουνίου χθες, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Δράμας, η εναρκτήρια εκδήλωση της 1ης Διασυνοριακής Συνάντηση Νέων, με θέμα την «Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα μέσω της Διασυνοριακή Συνεργασίας».

Το τετραήμερο από 25 έως και 28 Ιουνίου, βρίσκονται στη Δράμα 30 νέοι επιστήμονες φοιτητές από διάφορες συνοριακές περιοχής της Ευρώπης, οι οποίοι συμμετέχουν σε σεμινάριο επιτάχυνσης ιδεών, με στόχο την επιχειρηματικότητα. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Ένωση Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών (Association of European Border Regions) και συμμετέχοντες είναι νέοι επιστήμονες που θα λάβουν και πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Epimelitirio (1) copy

Φοιτητές από Νοτιοανατολικές χώρες των Βαλκανίων στο Επιμελητήριο Δράμας.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, επισημαίνει αρχικά ότι το Επιμελητήριο Δράμας είναι εταίρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών (AEBR), «και προωθεί την καινοτομία και την εξωστρέφεια αναδεικνύοντας τον ηγετικό ρόλο του σε αντίστοιχους φορείς της Νοτιανατολικής Ευρώπης αλλά και γενικότερα. Η επιλογή της Δράμας από την Eκτελεστική Eπιτροπή του AEBR αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών της Διοίκησης και των δυνατοτήτων του Επιμελητηρίου Δράμας, που εντός του 2018 θα αποκτήσει και μόνιμη δομή στήριξης της καινοτομίας».

Όπως είπε, το Επιμελητήριο είχε υποβάλει αίτημα να πραγματοποιηθεί το πρώτο forum στα σύνορα και να γίνει στη Δράμα. «Έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνοριακών περιοχών. Πρόκειται για ένα μεγάλο θεσμικό όργανο, υπό την Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης. Είναι πολύ σημαντικό διότι είμαστε μέσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και έτσι καταφέρνουμε και διοργανώσουμε σημαντικές εκδηλώσεις του είδους».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, «οι συμμετέχοντες είναι φοιτητές, οι οποίοι κατόπιν αιτήσεως επιλέχθηκαν απ’ όλη την Ευρώπη, κυρίως όμως από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου γινόταν οι Leader της διαδικασίας και ευελπιστούμε ότι θα μονιμοποιηθεί η κατάσταση της καινοτομίας για την περιοχή μας.

Πρόκειται για φοιτητές που προέρχονται από Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Σερβία, Ιταλία και άλλες χώρες. Είναι φοιτητές κυρίως Οικονομικών Πανεπιστημίων και σε κάποιες περιπτώσεις, άτομα που άπτονται της Τεχνολογίας και υψηλής Τεχνολογίας. Για τα επόμενα χρόνια, στοχεύουμε επίσης στη μεγάλη έκθεση της καινοτομίας».

Θα πρέπει να σημειώσουμε τέλος, ότι τις εργασίες παρακολούθησε ο προϊστάμενος της Task Force, που ήταν και υπεύθυνος για την επιλογή των φοιτητών.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης. Εκ μέρους του Δήμου Δράμας, παρέστη ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Καραμπατζάκης.

Epimelitirio (2) copy

Η Αθανασία και ο Θανάσης, δύο από τους Έλληνες φοιτητές, παρακολούθησαν την 1η Διασυνοριακή Συνάντηση Νέων στην Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα.

Καλό αλλά σκοτεινό το μέλλον!

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε επίσης με δύο Έλληνες φοιτητές οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρία. Η πρώτη, η Αθανασία, από την Ξάνθη, που φοιτά στο ΤΕΙ Οινολογίας Δράμας, μας είπε ότι την ενδιαφέρει το θέμα και «είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε και άτομα από άλλες συνοριακές χώρες. Σημαντικό επίσης ότι θα παραλάβουμε και μια βεβαίωση για την παρακολούθηση της συνεδρίας». Όπως τόνισε, σκοπεύει σοβαρά να ασχοληθεί με την Οινολογία, καθώς ο πατέρας της ασχολείται ήδη με τον χώρο αυτόν.

Ο δεύτερος φοιτητής, ο Θανάσης, είναι από τη Δράμα και φοιτά Μηχανικός Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Όπως επισημαίνει, «συμμετέχω γιατί πιστεύω ότι θα είναι μια καλή εμπειρία γενικά, γιατί συνδέεται και λίγο άμεσα το αντικείμενο της συνεδρίας με το δικό μου. Πώς να έχεις μια ιδέα και να την αναπτύξεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι θα γνωρίσουμε και κόσμο από άλλες γειτονικές χώρες».

Στην ερώτηση για το πώς φαντάζεται το μέλλον, τόσο το δικό του όσο και της γενιάς του γενικότερα, σημειώνει: «Το δικό μου το φαντάζομαι καλό, γενικότερα όμως το μέλλον το φαντάζομαι σκοτεινό. Δεν ξέρω… δεν φαίνονται καλά τα πράγματα».