Home > νέα > Ένα ρομπότ που βοηθάει στον τρύγο και η εικονική επιχείρηση stalk jet των μαθητών-Με επιτυχία η ημερίδα του ΕΠΑΛ Δοξάτου

Ένα ρομπότ που βοηθάει στον τρύγο και η εικονική επιχείρηση stalk jet των μαθητών-Με επιτυχία η ημερίδα του ΕΠΑΛ Δοξάτου

Με επιτυχία η ημερίδα του ΕΠΑΛ Δοξάτου

Ένα ρομπότ που βοηθάει στον τρύγο

και η εικονική επιχείρηση

stalk jet των μαθητών

Δήλωση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας Σπ. Κιουλάνη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα ημερίδα για τις νέες τεχνολογίες ρομποτικής στη γεωργία και συγκεκριμένα για τον τρύγο στα αμπέλια αλλά και την ευφυή γεωργία, πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 10 Απριλίου, το ΕΠΑΛ Δοξάτου.

Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ είχε δύο θεματικές ενότητες: «Συνεργατικά, αυτόνομα ρομπότ για τρύγο σε αμπέλια της Δράμας» το οποίο παρουσίασε ο Δρ. Βασίλειος Καμπουρλάζος, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημιούπολη Σερρών, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Η δεύτερη ενότητα που παρουσίασε ο Δρ. Κωνσταντίνος Ντούρος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, Πανεπιστημιούπολη Σερρών, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος είχε θέμα: «Ευφυής Γεωργία και Τεχνολογίες Πληροφορικής».

Δηλώσεις σχετικά με την ημερίδα, έκανε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας κ. Σπύρος Κιουλάνης, αναφέροντας: «Είναι γεγονός ότι συντελείται ένα πολύ σημαντικό έργο και όπως ακριβώς πρέπει να είναι αυτό σε ένα Επαγγελματικό σχολείο το οποίο πρέπει να συνδέει τη γνώση με την τεχνολογία, με την τοπική κοινωνία, με τις σύγχρονες εξελίξεις. Η ημερίδα αυτή εντάσσεται μέσα σ’ αυτό το πνεύμα. Είμαστε χαρούμενοι που τα παιδιά του ΕΠΑΛ Δοξάτου βραβεύτηκαν φέτος και σε ένα διαγωνισμό επιχειρηματικότητας με το πρώτο βραβείο για την εικονική επιχείρηση που έχουν δημιουργήσει».

Όπως τόνισε ο κ. Κιουλάνης, «γενικά νομίζω ότι το πνεύμα το οποίο επιδεικνύουν, ξεκινά από τη διεύθυνση του σχολείου, από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, από τη συνεργασία με τους γονείς και έχουμε αυτά τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

Τόνισε ακόμα ο ίδιος, ότι, «έχουμε καλέσει το ΕΠΑΛ Δοξάτου, στο Εκπαιδευτικό Συμπόσιο που διοργανώνεται στη Δράμα στις 26 – 28 Απριλίου με θέμα: Εκπαίδευση για το μέλλον, ανάπτυξη δεξιοτήτων και στάσεων για την προσέγγιση των προκλήσεων, με στόχο να παρουσιάσουν το έργο τους στο Συμπόσιο αυτό. Εκεί, θα παραβρεθούν καθηγητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια της για να συζητήσουν με τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες για το πολύ σημαντικό θέμα, για το πώς δηλαδή η εκπαίδευση δεν πρέπει να εστιάζει μόνο σε επίπεδο γνώσεων αλλά να αναπτύσσει, τις δεξιότητες τη στάση των παιδιών προκειμένου να δημιουργήσουν στο μέλλον έναν κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό».

Ένα ρομπότ για τον τρύγο

Ο Δρ. Καμπουρλάζος, ξεκίνησε την ανακοίνωσή του με την παρουσίαση ενός τετράλεπτου βίντεο, παρουσιάζοντας το ρομπότ που κατασκεύασε η ομάδα του. Όπως τόνισε μάλιστα, το ρομπότ αυτό κατασκευάστηκε ειδικά για τον τρύγο μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος 3 εκατ. ευρώ.

Αν και κατασκευάστηκε και δοκιμάστηκε με επιτυχία στον τρύγο και μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους οινοποιούς, παρ’ όλα αυτά το κόστος παραγωγής του αυτή την ώρα είναι αρκετά υψηλό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι οινοποιοί της περιοχής έχουν ενημερωθεί σχετικά. Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «ακόμα και όταν ο Ford κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο, αυτό ήταν πολύ ακριβό». Εξήγησε τέλος ότι, σύντομα θα πέσουν οι τιμές της παραγωγής των ρομπότ αυτών και έτσι θα μπορέσουν να βοηθηθούν σημαντικά όσοι ασχολούνται με τη γεωργία.

Το ΕΠΑΛ Δοξάτου στην τοπική κοινωνία

Όπως έχει επισημάνει με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του ΕΠΑΛ κ. Χρήστος Σαμαράς, «στόχος του ΕΠΑΛ είναι να φέρουμε σε επαφή το σχολείο με τους αγρότες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες που θα διευκολύνουν τη ζωή τους και την εργασία τους και ταυτόχρονα θα την κάνουμε πιο οικονομική παραγωγική».

Στο τέλος της ημερίδας, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Δοξάτου παρουσίασαν τη δουλειά τους σχετικά με την εικονική επιχείρηση Stalk Jet που δημιούργησαν και για την οποία βραβεύτηκαν πριν από λίγο καιρό σε μια εμπορική έκθεση εικονικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη με το πρώτο βραβείο.

Η εικονική επιχείρηση του ΕΠΑΛ Δοξάτου, αφορά στην παραγωγή ενέργειας μέσω της καύσης υπολειμμάτων από σταφύλια και ότι περισσεύει από την οινοποίηση. Όπως λέει ο κ. Σαμαράς, «απευθυνόμαστε περισσότερο στον αγροτικό κόσμο και στα οινοποιεία. Ενδιαφερόμαστε να είναι άνθρωποι της παραγωγής, που πραγματικά τους ενδιαφέρει να μάθουν και να ενημερωθούν για τις νέες τεχνολογίες».

Στη λίστα Stanford

Ο κ. Βασίλειος Καμπουρλάζος, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημιούπολη Σερρών, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, έχει συμπεριληφθεί στην περίφημη λίστα Stanford μαζί με άλλους Έλληνες καθηγητές, και βρίσκεται μεταξύ του 2% των καλύτερων επιστημόνων του κόσμου. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με εκτεταμένη διεθνή αναγνώριση. Η έρευνά του χρηματοδοτείται από διεθνείς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους και επικεντρώνεται στη μοντελοποίηση συστημάτων, ένα παράδειγμα της οποίας είναι η επικοινωνία ρομπότ-ανθρώπου με εφαρμογές στην ειδική εκπαίδευση, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.