Home > Πρώτο Θέμα > Οι μαθητές που επιτυγχάνουν στο διαγωνισμό «Β. Ξανθόπουλος» πετυχαίνουν και στις πανελλαδικές Με επιτυχία η βράβευση των Δραμινών μαθητών από το διαγωνισμό «Βασίλης Ξανθόπουλος»

Οι μαθητές που επιτυγχάνουν στο διαγωνισμό «Β. Ξανθόπουλος» πετυχαίνουν και στις πανελλαδικές Με επιτυχία η βράβευση των Δραμινών μαθητών από το διαγωνισμό «Βασίλης Ξανθόπουλος»

Συνολικά 74 μαθητές /τριες συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό

Οι μαθητές που επιτυγχάνουν

στο διαγωνισμό «Β. Ξανθόπουλος»

πετυχαίνουν και στις πανελλαδικές

Με επιτυχία η βράβευση των Δραμινών μαθητών από το διαγωνισμό «Βασίλης Ξανθόπουλος»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ωραία εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 13 Απριλίου, η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού Μαθηματικών και Φυσικής, στη μνήμη του αδικοχαμένου Δραμινού επιστήμονα Βασίλη Ξανθόπουλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας από το Σύλλογο Θετικών Επιστημόνων Δράμας, σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, την Π.Ε. Δράμας, την ΕΛΜΕ Δράμας και το ΕΚΦΕ Δράμας.

Η εκδήλωση άνοιξε με τις βραβεύσεις των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό «Βασίλης Ξανθόπουλος» και τα βραβεία παρέδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δράμας κα. Αβραμίδου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας του Δήμου Δράμας κ. Δεβρίκης και ο πρώην δήμαρχος, πρ. βουλευτής και πρ. υπουργός κ. Τζίμας.

Των βραβεύσεων, ακολούθησε ομιλία από τον κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνα (ΙΤΕ), Καθηγητή Ιατρικής Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρο του European Institute of Innovation and Technology με θέμα: «Το μυστήριο της γήρανσης και των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Τι μας διδάσκει η σύγχρονη επιστημονική έρευνα».

Βαβουλίδης: Όσα παιδιά διακρίνονται στο διαγωνισμό, τα πάνε καλά και στις πανελλαδικές

Για το διαγωνισμό μίλησε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημών Δράμας κ. Μιλτιάδης Βαβουλίδης, επισημαίνοντας ότι «οι φετινές επιδόσεις των μαθητών και μαθητριών που έλαβαν μέρος ήταν αρκετά καλές και άριστα γραπτά. Η συμμετοχή ήταν πολύ καλύτερη φέτος, η οποία ανήλθε σε 70 άτομα σε σχέση με τα 26 που ήταν πέρυσι».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «φέτος στην Γ΄ Λυκείου σπάσαμε το διαγωνισμό σε Μαθηματικά και Φυσική ώστε να προσεγγίσουμε και τα παιδιά της κατεύθυνσης Υγειάς που δεν διδάσκονται Μαθηματικά, όπως επίσης και τα παιδιά της Οικονομικής κατεύθυνσης που δεν διδάσκονται Φυσική».

Ερωτώμενος για τις διακυμάνσεις των παιδιών όλα αυτά τα χρόνια και αν ανεβαίνει το επίπεδο των μαθητών, ο κ. Βαβουλίδης σημείωσε ότι «τα θέματα τα οποία βάλαμε φέτος, ήταν λίγο πιο εύκολα από άλλες χρονιές. Είναι αλήθεια ότι έχει πέσει κάπως το επίπεδο είτε εξαιτίας του Covid ή αν γίνεται κάτι στραβά στην εκπαίδευση. Πάντως, υπάρχουν χρονιές άλλες με καλούς μαθητές, άλλες με μέτριους και γενικά είναι ένα ζήτημα αυτό. Είναι αλήθεια πάντως, ότι, κατά την περίοδο του Covid γενικά υπήρξε ένα μεγάλο κενό».

Ερωτώμενος για την πρόοδο των παιδιών που έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό «Β. Ξανθόπουλος» εδώ και 30 χρόνια, σημειώνει ότι «πολλά απ’ αυτά τα παιδιά έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στη ζωή τους, σήμερα είναι καθηγητές Πανεπιστημίου, έχουν κατακτήσει ερευνητικές θέσεις, άλλοι έχουν γίνει γιατροί και οι νεότεροι βρίσκονται στη διαδικασία της ανέλιξής τους».

Ερωτώμενος αν ο διαγωνισμός αποτελεί μια μορφή ώστε να διαφανεί το μέλλον αυτών των παιδιών, σημειώνει ότι, «σχεδόν σπάνια έχουμε δει κάποιο παιδί να έχει διακριθεί στο διαγωνισμό και να μην πάει καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις. Όσα παιδιά διακρίνονται στο διαγωνισμό, θα τα πάνε καλά και στις πανελλαδικές και θα πετύχουν στις πρώτες επιλογές τους για το Πανεπιστήμιο».

Δίνοντας το δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημών κ. Βαβουλίδης για τα παιδιά αυτά, τονίζει: «Μόνο με την προσπάθεια μπορούμε να πάμε παραπέρα. Είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας. Έχω ελπίδα γι’ αυτά τα παιδιά, ότι θα προοδεύσουν και κάποια στιγμή θα γυρίσουν στη Δράμα και θα ανταποδώσουν το καλό στην πόλη τους».

Ταβερναράκης: Μια αξιέπαινη προσπάθεια

Δηλώσεις για το διαγωνισμό έκανε στον «Π.Τ.» και ο ομιλητής κ. Ταβερναράκης, ο οποίος επισήμανε αρχικά ότι είχε γνωρίσει τον αείμνηστο Βασίλη Ξανθόπουλο, όταν έκανε την μεταπτυχιακή του εργασία.

Όπως είπε «τον ήξερα γιατί ήταν ήδη διάσημος, ήταν ένας από τους καλύτερους επιστήμονες που είχε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και όχι μόνο. Ήταν ένας άνθρωπος που ήταν ευρύτερα γνωστός στην Αμερική, ενώ πρώτη φορά είχα έρθει σε επαφή με τον Βασίλη Ξανθόπουλο μέσα από ένα βιβλίο του όταν ήμουν ακόμα φοιτητής, το Περί Αστέρων και Συμπάντων. Ήταν ένα μπέστ σέλερ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άκουσα για τον Βασίλη Ξανθόπουλο. Όταν  πήγα Κρήτη είχα την τύχη να τον γνωρίσω».

Όπως σημειώνει, «θεωρώ ότι είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία αυτή να θεσπιστεί ένα βραβείο στο όνομά του. Γιατί μέσα από μια τέτοια βράβευση, εμπνέονται τα νέα παιδιά, παίρνουν και ένα κίνητρο, δίνουμε έναν στόχο, μια ανταμοιβή. Και αυτό, ότι ανταμείβεται η αριστεία, ότι ανταμείβεται η προσπάθεια, οι επιδόσεις των μαθητών, αυτό καθορίζει τη ζωή τους μετά. Οι άνθρωποι αυτοί, μπορεί να είναι οι επόμενοι νομπελίστες, μπορεί να είναι οι μεγάλοι επιστήμονες της Ελλάδας».

Αυτό που ιδιαίτερα τονίζει ο κ. Ταβερναράκης, είναι ότι, «τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι καθοριστικές. Μπορούν να αλλάξουν την πορεία ζωής κάποιων ανθρώπων και γι’ αυτό είναι αξιέπαινη αυτή η προσπάθεια. Και γι’ αυτό, αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να προστατευτεί, να συνεχιστεί, να μην σταματήσει και να έχει ακόμα περισσότερη αίγλη και προβολή».

Τζίμας: Να γίνει περιφερειακός ο διαγωνισμός «Ξανθόπουλου»

Μεταξύ άλλων που απένειμαν βραβεία, ήταν και ο πρώην δήμαρχος και βουλευτής Δράμας και πρώην υπουργός Μακεδονίας –  Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας. Ο κ. Τζίμας σε ένα σύντομο χαιρετισμό, υπενθύμισε στο κοινό, ότι ο διαγωνισμός στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου είχε καθιερωθεί πριν από 32 χρόνια, όταν ο ίδιος ήταν δήμαρχος.

Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, «συναγωνίζεται το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, σε διάρκεια, συνοχή και αποτελεσματικότητα. Φυσικά αυτός ο θεσμός εδραιώθηκε χάρη στη συμπαράσταση και τη θέληση των μαθητών του Λυκείου να συμμετάσχουν σ’ αυτό διαγωνιστικό εγχείρημα».

Ο κ. Τζίμας μάλιστα έκανε μια πρόταση, ώστε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο: «Νομίζω πως πρέπει να ανοίξει τα φτερά του και από πανδραμινός διαγωνισμός στα Μαθηματικά και τη Φυσική, τίμησης του μεγάλου επιστήμονα Βασίλη Ξανθόπουλου, να μετατραπεί σε διαγωνισμό Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Είναι εποχή τώρα να κινητοποιήσουμε κι άλλες μαθητικές δυνάμεις, από Νομούς που ανήκουν στην Περιφέρειά μας».

Συνολικά 74 μαθητές

Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 74 μαθητές και μαθήτριες από τα Λύκεια της Δράμας, και αναλυτικότερα από την Α΄ Λυκείου 26 άτομα, από τη Β΄ Λυκείου 20 άτομα, και από τη Γ΄ Λυκείου 28 άτομα.

Αναλυτικότερα από κάθε σχολείο συμμετείχαν:

1ο ΓΕΛ Δράμας: Α΄ Τάξη 10, Β΄ Τάξη 2, Γ΄ Τάξη 6. Σύνολο 18.

2ο ΓΕΛ Δράμας: Α΄ Τάξη 3, Β΄ Τάξη 2, Γ΄ Τάξη 3. Σύνολο 8.

3ο ΓΕΛ Δράμας: Α΄ Τάξη 2, Β΄ Τάξη 1, Γ΄ Τάξη 7. Σύνολο 10.

4ο ΓΕΛ Δράμας: Α΄ Τάξη 7, Β΄ Τάξη 7, Γ΄ Τάξη 5. Σύνολο 19.

Μουσικό: Α΄ Τάξη 4, Β΄ Τάξη 2, Γ΄ Τάξη 1. Σύνολο 7.

ΓΕΛ Καλαμπακίου: Α΄ Τάξη 0, Β΄ Τάξη 1, Γ΄ Τάξη 2. Σύνολο 3.

ΓΕΛ Νευροκοπίου: Α΄ Τάξη 0, Β΄ Τάξη 2, Γ΄ Τάξη 0. Σύνολο 2.

ΓΥΜΝ. ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ Νικηφόρου: Α΄ Τάξη 0, Β΄ Τάξη 1, Γ΄ Τάξη 0. Σύνολο 1.

ΓΥΜΝ. ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ Παρανεστίου: Α΄ Τάξη 0, Β΄ Τάξη 1, Γ΄ Τάξη 0. Σύνολο 1.

Άλλο: Α΄ Τάξη 0, Β΄ Τάξη 0, Γ΄ Τάξη 1. Σύνολο 1.

Οι επιτυχόντες

Από την Α΄ Τάξη:

1ος Ποζαρλής Γιώργος – Μουσικό Λύκειο.

1ος Οικονομίδης Ραφαήλ-Άγγελος – 4ο ΓΕΛ Δράμας.

3ος Πιλαφίδης Δημήτριος  – 4ο ΓΕΛ Δράμας.

Διακριθέντες: Πετρίδου Ελένη-Άννα – 4ο ΓΕΛ Δράμας.

Φαϊτατζίδης Ιωάννης – 3ο ΓΕΛ Δράμας.

Από τη Β΄ Τάξη:

1ος Δεμίρογλου Γεώργιος – 2ο ΓΕΛ Δράμας.

2η Κυρσανίδου Μαρία-Ελένη – 1ο ΓΕΛ Δράμας.

3ος Γιαγκοζίδου Κωνσταντίνα –  4ο ΓΕΛ Δράμας.

Διακριθέντες: Παπαθανασίου Θεόφιλος – 4ο ΓΕΛ Δράμας.

Μαθηματικά

Γ΄ Τάξη:

1ος Παράσογλου Νικόλαος – 4ος ΓΕΛ Δράμας.

1ος Σαλαγιάννης Ευάγγελος – 1ο ΓΕΛ Δράμας.

3ος Βασιλείου Χρήστος – 3ο ΓΕΛ Δράμας.

Διακριθέντες: Σταματάκης Αθανάσιος – 4ο ΓΕΛ Δράμας.

Χεριστανίδης Γεώργιος-Ραφαήλ – 1ο ΓΕΛ Δράμας.

Καζάνης Λεόντιος – Μουσικό.

Άρμεν Φίλιππος – 2ο ΓΕΛ Δράμας.

Φυσική

Γ΄ Τάξης:

1ος Καζάκης Λεόντιος – Μουσικό.

2ος Βασιλείου Χρήστος – 3ο ΓΕΛ Δράμας.

3ος Χεριστανίδης Γεώργιος-Ραφαήλ – 1ο ΓΕΛ Δράμας.

Διακριθέντες: Λεκάκης Αλέξανδρος-Αδάμ – 4ο ΓΕΛ Δράμας.

Σταϊκογλου Αναστάσιος – 1ο ΓΕΛ Δράμας.

Μλεκάνη Ελισσάβετ – 1ο ΓΕΛ Δράμας.

Πετρίδου Σοφία – 3ο ΓΕΛ Δράμας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Θετικών Επιστημών Δράμας, «τα καλύτερα γραπτά από όλες τις τάξεις ήταν των: Παράσογλου Νικόλαου από το 4ο ΓΕΛ Δράμας και του Σαλαγιάννη Ευάγγελου από το 1ο ΓΕΛ Δράμας».