Home > Νέα > Την Πέμπτη ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για δήλωση τετραγωνικών στους Δήμους

Την Πέμπτη ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για δήλωση τετραγωνικών στους Δήμους

Την Πέμπτη ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα

για δήλωση τετραγωνικών στους Δήμους

 

 

ΟΠΩΣ ήδη έχουμε γράψει, οι Δήμοι σε όλη τη χώρα αλλά και ο Δήμος Δράμας, δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους δημότες τους, να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Όμως, όπως είχε υποσχεθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, δημιουργήθηκε πλέον μια ηλεκτρονικό πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να δηλώνουν και να διορθώνουν τα σωστά τετραγωνικά μέτρων των ακινήτων τα οποία κατέχουν.

Ήδη, αυτή η πλατφόρμα είναι έτοιμη και από αύριο Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της.

Αυτό ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην οποία έλαβαν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερακάκης και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, με τους παριστάμενους να υποστηρίζουν ότι αναμένουν περίπου 4 εκατ. πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα (σ.σ. από τους συνολικά 7,5 εκατ. του αριθμού των παροχών).

Σύμφωνα με όσα είπαν, η πλατφόρμα η οποία ήδη βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση tetragonika.govapp.gr θα είναι απλή στην χρήση της και θα απαιτούνται τέσσερα βήματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Κάθε δήμος θα έχει τη δυνατότητα να βάλει στην ιστοσελίδα του το σχετικό μπάνερ, ώστε να μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα οι δημότες του.

 Διαδικασία

Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, θα μπορεί με τους κωδικούς του TAXISNET να εισέρχεται σε αυτήν, και να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο Δήμο.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις παραπάνω βάσεις δεδομένων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, δεν θα απαιτείται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία και η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού! Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων Δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις ηλεκτρονικές αυτές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 1.1.2020 και μετά.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ οι πολίτες αναμένεται να δουν τις αλλαγές στη χρέωση στους λογαριασμούς ρεύματος Αυγούστου, Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο:

Πρώτον: Ο χρόνος έως τις 31.3.2020 είναι επαρκής για τη δήλωση. Μετά από αυτή την ημερομηνία και εως 30.6.2020 θα μπορούν να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά τους ΜΟΝΟ όσοι χρησιμοποιήσουν το νόμο για τα αυθαίρετα.

Δεύτερον, όσοι έχουν ήδη μπει στην παλαιότερη ρύθμιση οφειλών ΔΕΝ θα έχουν την ευνοϊκή ρύθμιση για την διαγραφή των οφειλών έως τις 31.12.19, όπως προβλέπει η νομοθετική διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από πρόταση της ΚΕΔΕ, καθώς δεν υπάρχει τεχνικός τρόπος για να γίνει αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι με τη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΣ  προχώρησαν οι ακόλουθες πέντε αλλαγές που αφορούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων:

Διαγράφονται οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών, όχι μέχρι 31.12.2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον οικείο Δήμο.

Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους Δήμους για τις παραπάνω αιτίες δεν επιστρέφονται.

Η προθεσμία για δήλωση των αδήλωτων εμβαδών παρατείνεται έως την 30.6.2020 μόνον για όσους ιδιοκτήτες προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά την 31.3.2020.