Home > Πρώτο Θέμα > Στις 24 – 27 στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου Με περισσότερους από 250 αθλητές κάνει πρεμιέρα φέτος η αθλητική ορεινή διοργάνωση «Frozen Peaks»

Στις 24 – 27 στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου Με περισσότερους από 250 αθλητές κάνει πρεμιέρα φέτος η αθλητική ορεινή διοργάνωση «Frozen Peaks»

 Στις 24 – 27 στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου

Με περισσότερους από 250 αθλητές κάνει πρεμιέρα φέτος

η αθλητική ορεινή διοργάνωση «Frozen Peaks»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της ξεχωριστής αθλητικής ορεινής διοργάνωσης «Frozen Peaks», και με τις αιτήσεις συμμετοχής των αθλητών να έχουν ολοκληρωθεί και για τους τέσσερις αγώνες, οι διοργανωτές βρίσκονται επί ποδός ώστε οι αθλητές, συνοδοί και επισκέπτες να απολαύσουν άρτια ολοκληρωμένη διοργάνωση.

Με την συμμετοχή περισσότερων από 250 αθλητών, στους αγώνες «Lisse» 12 χλμ, «Heroes» 42 χλμ., «Highland» 89 χλμ., και «Panorama» 265 χλμ., πρόκειται να κάνουν πρεμιέρα φέτος οι «Παγωμένες Κορυφές», στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.

Στόχος των διοργανωτών, είναι να αναπτύξουν τον αθλητικό τουρισμό και να αναδείξουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μέσω τον αθλητών που θα συμμετέχουν στα στρατιωτικά Οχυρά της Γραμμής Μεταξά, τις τεχνητές λίμνες, τις ψηλότερες κορυφές των βουνών, το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, τα χωριά, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τις γραφικές εκκλησίες της περιοχής, τις αγροικίες και τις λατομικές εγκαταστάσεις, την ιστορία και τα ιστορικά μνημεία, τη λαογραφία και τις παραδόσεις, το πολεμικό μουσείο, τα σημεία σπάνιας φυσικής ομορφιάς, την πλούσια πανίδα και χλωρίδα.

FROZEN PEAKS EKTHESH 1

Οι αγώνες της διοργάνωσης «Frozen Peaks»

Οι αγώνες θα διεξαχθούν από στις 24-27 Μαΐου, στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.

  • Λαϊκός αγώνας δρόμου 12 χιλιομέτρων με την επωνυμία «Lisse»

Ο αγώνας δρόμου ΛΙΣΣΕ – LISSE, είναι ένας λαϊκός αγώνας τρεξίματος σε ποικίλο έδαφος (άσφαλτος, βράχος, μονοπάτι, χωματόδρομος) μήκους 12.320 μ. και υψομετρικής διαφοράς D+ 223 m, D- 256 m.

Ο αγώνας, τιμά τον ηρωισμό και την αντίσταση των Ελλήνων για την ελευθερία, στο ομώνυμο οχυρό Λίσσε το 1940.

Με εκκίνηση από την πλατεία του χωριού Οχυρό του Νευροκοπίου, στις 10.30 π.μ., την Κυριακή 27 Μαΐου, οι δρομείς θα διασχίσουν το χωριό και θα κατευθυνθούν προς το Μουσείο του Oχυρού Λίσσε.

Οι συμμετέχοντες αθλητές, θα ανεβούν τα 99 πλακόστρωτα σκαλοπάτια, και θα φτάσουν έξω από την είσοδο του Oχυρού Λίσσε. Με πανοραμική θέα, δεξιά του χωριού Οχυρό, μέχρι το βάθος του οροπεδίου στον Όρβηλο και αριστερά η στενή διάβαση του Γρανίτη με τις ψηλές κορυφές του Φαλακρού όρους  πιο πέρα.
Στη συνέχεια, οι αθλητές θα συνεχίσουν με ανάβαση για 480 μ. (το πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα), στην κόψη του λόφου σε σηματοδοτημένο μονοπάτι και η ανηφόρα τερματίζεται περνώντας έξω από πολυβολείο. Έπειτα, θα στρίψουν αριστερά και θα ακολουθήσουν τον χωματόδρομο που θα τους οδηγήσει έξω από το Οχυρό Ζ.

Η διαδρομή, διατρέχει για 200 μ. όλο το εσωτερικό του Οχυρού και έτσι θα παρέχεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες αθλητές να βιώσουν αλλά και να δουν το εσωτερικό του χώρου, με τις οχυρώσεις, τους χώρους διαβίωσης, εστίασης και διοίκησης.

Η έξοδος από το Οχυρού, θα γίνει από την άλλη πλευρά του λόφου όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις παλιού στρατοπέδου. Στη συνέχεια, οι αθλητές θα στρίψουν αριστερά και ακολουθήσουν τον χωματόδρομο που κατεβαίνει προς τα κάτω.

Ακολουθώντας τη σηματοδότηση, πολύ σύντομα οι αθλητές θα φτάσουν σε χωματόδρομο, τον παλιό στρατιωτικό δρόμο, και θα συνεχίσουν στρίβοντας δεξιά και ακολουθώντας τον χωματόδρομο.

Η διαδρομή, κάνει τον γύρο του λόφου και στρίβοντας σε επόμενη διασταύρωση πάλι δεξιά μπαίνει στο χωριό για να καταλήξει στη πλατεία του Οχυρού, απ’ όπου ξεκίνησε. Εκεί, θα υπάρχει και ο Σταθμός Ανεφοδιασμού. Με αριστερή στροφή και ακολουθώντας τον δημόσιο δρόμο προς το Περιθώρι, σε διασταύρωση δρόμων, 300 μ. πιο κάτω και αφού περάσουν τη σιδερένια γέφυρα, θα στρίψουν αμέσως δεξιά ακολουθώντας τον χείμαρρο που θα τους οδηγήσει στο Νευροκόπι. Η διαδρομή, είναι ελαφρώς κατηφορική και σε λίγα λεπτά  θα τερματίσουν στο Αθλητικό Κέντρο Νευροκοπίου.

  • Μαραθώνιος Αγώνας με την επωνυμία «Heroes» 42 χιλιομέτρων.

Πρόκειται για έναν ορεινό μαραθώνιο στην περιοχή των ιστορικών οχυρών της περιοχής Νευροκοπίου. Ο αγώνας, είναι αφιερωμένος στη μνήμη των ηρωικών υπερασπιστών των Οχυρών. Μια διαδρομή που ενώνει τα συγκεκριμένα ιστορικά Οχυρά, Λίσσε, Ντάσαβλη, Παρταλούσκα, Μαλιάγκα, Περιθώρι. Μήκος 41.633 μ και D+ 1259 m.
Η εκκίνηση θα γίνει από το χωριό Οχυρό, και θα έχει τερματισμό στο Νευροκόπι, περνώντας μέσα ή δίπλα από τα ιστορικά Οχυρά, σε μια πανέμορφη διαδρομή.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες αθλητές του αγώνα, να έχουν μια μοναδική βιωματική εμπειρία της ζωής των στρατιωτών μέσα στα Οχυρά.

  • Υπερμαραθώνιος Αγώνας Βουνού με την επωνυμία «Highland» 89 χιλιομέτρων.

Πρόκειται, για έναν αγώνα 90 περίπου χιλιομέτρων, η διαδρομή του οποίου, αποτελεί ένα από τα τρία τμήματα των 80 χλμ του αγώνα «Panorama».

Η διαδρομή είναι: Οχυρό  Λίσσε – κορυφή Απόστολος Παύλος – Γρανίτης – Πύργοι – κορυφές Φαλακρού – Χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού – Βώλακας – Τσακαλίνα – Νευροκόπί. Απόσταση 89χλμ D+ 4.696m

Τέλος, είναι ο Υπερμαραθώνιος Αγώνας Βουνού με την επωνυμία «Panorama», 265 περίπου χιλιομέτρων σε τρείς διαφορετικές διαδρομές των 80+ περίπου χιλιομέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στους αθλητές παρέχεται η δυνατότητα ιατρικής υποστήριξης με ευθύνη της διοργάνωσης σε ορισμένα σημεία του αγώνα.

Παράλληλα, το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου θα παρέχει τις υπηρεσίες του εφόσον χρειαστεί, ενώ φαρμακευτική αγωγή θα δίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού και όχι από τις ομάδες διάσωσης ή τους εθελοντές. Ακόμη, ασθενοφόρο θα βρίσκεται στη διάθεση της διοργάνωσης σε όλη τη διάρκειά της.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα λειτουργούν ομάδες ασφάλειας (Σκούπες), οι οποίες ακολουθώντας το τέλος της κούρσας, θα προσφέρουν βοήθεια στους αθλητές που τυχόν εγκαταλείψουν μεταξύ των σταθμών.

Ακόμη, ειδικό προσωπικό ασφάλειας θα μετακινείται με οχήματα της διοργάνωσης στα τμήματα της διαδρομής που βρίσκονται σε αγροτικούς ή δασικούς δρόμους, για να προσφέρουν βοήθεια σε αθλητές που χρήζουν τέτοιας ή προκειμένου να τους μεταφέρουν σε περίπτωση που εγκαταλείψουν τον αγώνα.

Οι ομάδες ασφάλειας, θα φέρουν την ενδυμασία της διοργάνωσης και τα οχήματα ασφάλειας θα φέρουν διακριτικά σήματα. Παράλληλα, θα υπάρχουν φωτεινοί φάροι και οδόσημα σε ορισμένα σημεία της διαδρομής καθώς και φωσφορίζουσες λυχνίες.