Home > Νέα > Στις 26 Φεβρουαρίου η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Δράμας

Στις 26 Φεβρουαρίου η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Δράμας

Για πρώτη φορά με τη νέα νομοθεσία

Στις 26 Φεβρουαρίου η Ειδική

Συνεδρίαση Λογοδοσίας

της δημοτικής αρχής Δράμας

Με συνολικά 10 ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και ώρα 18.00, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Δράμας.

Πρόκειται για μια εντελώς νέα διαδικασία, η οποία προβλέπεται από το νέο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση και ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2024.

Αναλυτικότερα, να εξηγήσουμε ότι μέχρι και το τέλος του 2023, δεν προβλεπόταν παρόμοια διαδικασία. Υπήρχε όμως μια διαφορετική κατάσταση, όπου πριν από τη συζήτηση των τακτικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, προβλεπόταν, οι αντιπολιτεύσεις να θέτουν διάφορες ερωτήσεις προς τη δημοτική αρχή. Στις ερωτήσεις αυτές απαντούσαν άμεσα οι αντιδήμαρχοι αν είχαν τη δυνατότητα εκείνη την ώρα, ή διαφορετικά μπορούσαν να απαντήσουν σε επόμενη συνεδρίαση. Πολλές φορές μάλιστα τα θέματα ήταν τέτοια που θα μπορούσαν να είχαν ήδη απαντηθεί με μια ερώτηση  προς την ανάλογη υπηρεσία. Η διαδικασία αυτή τυπικά μπορούσε να κρατήσει για μία ώρα, αλλά πολλές φορές, ένα ή δύο μόνο θέματα, τραβούσαν σε μάκρος ακόμα και δύο και τρεις ώρες.

Το νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση που ισχύει πλέον από φέτος, αλλάζει τα πράγματα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να εκδίδει πρόσκληση για Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της δημοτικής αρχής. Πριν απ’ αυτή τη συνεδρίαση, οι ενδιαφερόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, να καταθέτουν γραπτώς τις ερωτήσεις τους προς τις δημοτικές αρχές, ώστε η δημοτική αρχή να είναι σε θέση να τις μελετήσει και να προβεί σε απαντήσεις.

Πλέον, στην πρώτη Ειδική Συνεδρίαση, ο πρόεδρος του σώματος κ. Γασπαράκης, εξέδωσε σχετική πρόσκληση, ώστε μέχρι 22 Φεβρουαρίου να κατατεθούν οι σχετικές ερωτήσεις.

Θεωρητικά, ο κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει το δικαίωμα να θέσει από μία ερώτηση. Πρακτικά όμως και σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να κατατεθούν συνολικά 10 ερωτήσεις. Οι τρεις απ’ αυτές θα είναι από ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων της παράταξης του δημάρχου, ενώ οι επτά από αυτές θα πρέπει να είναι από την αντιπολίτευση.

Στην περίπτωση που οι ερωτήσεις είναι πάνω από 10, τότε θα γίνεται κλήρωση για το ποιες θα συζητηθούν και ποιες όχι.