Home > Πρώτο Θέμα > Στις 6 Ιουλίου θα κυκλοφορήσει η ταινία «Tin Soldier» που γυρίστηκε στη Δράμα-Η ευκαιρία της Δράμας γύρω από κινηματογραφικές παραγωγές και το Οπτικοακουστικό Κέντρο

Στις 6 Ιουλίου θα κυκλοφορήσει η ταινία «Tin Soldier» που γυρίστηκε στη Δράμα-Η ευκαιρία της Δράμας γύρω από κινηματογραφικές παραγωγές και το Οπτικοακουστικό Κέντρο

Η διαφορά προϋπολογισμών μιας ταινίας και έργων στη Δράμα

Στις 6 Ιουλίου θα κυκλοφορήσει

η ταινία «Tin Soldier»

που γυρίστηκε στη Δράμα

Η ευκαιρία της Δράμας γύρω από κινηματογραφικές παραγωγές και το Οπτικοακουστικό Κέντρο

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ τι έγινε μ’ εκείνη την ταινία – «Tin Soldier» που τέτοιο καιρό το 2022 ετοιμαζόταν να γυριστεί σε διάφορες τοποθεσίες της Δράμας, να σας πούμε ότι αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 6 Ιουλίου 2023!

Όσοι ενδιαφέρονται λοιπόν να δουν το πώς θα μπορούσαν να εμφανιστούν στον κινηματογραφικό φακό του Χόλυγουντ, διάφορα σημεία από τις ομορφιές της Δράμας, μπορούν να αναζητήσουν την ταινία και να την δουν. Αλλά κυρίως, ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, θα έχουν και όσοι από τους πολλούς συμπολίτες μας, συμμετείχαν στην ταινία ως κομπάρσοι!

Για πολλούς από αυτούς, είναι η πρώτη και ίσως η μοναδική φορά στη ζωή τους, που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια ταινία. Αν ίσως σε κάποια άλλη χρονική περίοδο μπορεί να γυριστούν σκηνές από κάποια άλλη ταινία, θα ήταν σαφώς ευχής έργο!

Ο τίτλος της ταινίας «Tin Soldier» – «Μολυβένιος Στρατιώτης», ήταν μια χολυγουντιανή παραγωγή, που για ενάμιση με δύο μήνες, έφερε στη Δράμα περίπου 300-400 άτομα συνεργείο, που γέμισαν ξενοδοχεία της περιοχής, επισκέφθηκαν εστιατόρια, ταβέρνες και σνακ μπαρ, διασκέδασαν στα καφέ και τα μπαρ της πόλης, ενώ δούλεψαν και κάποιοι από τους κομμωτές της πόλης, και γενικά έδωσαν μια ιδιαίτερα καλή πνοή γι’ αυτό το χρονικό διάστημα.

Οφείλουμε βέβαια εδώ να πούμε ότι, μεγάλο ρόλο έπαιξε η πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρ. Παπαεμμανουήλ, που προέβη στις κατάλληλες εκείνες ενέργειες και έκανε όλες τις σχετικές επαφές, ώστε τα γυρίσματα να γίνουν στη Δράμα.

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ταινία θα βγει στη μεγάλη οθόνη στις 6 Ιουλίου 2023 και σίγουρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλούς.

Όπως είναι γνωστό, στη Δράμα βρέθηκαν κινηματογραφικοί αστέρες όπως ο Τζέιμι Φοξ, ο γιος του Κλιντ Ίστγουντ, Σκοτ, ο Joey Bibicch, o Τζον Λεγκουιζάμο και άλλοι. Αν και δεν βρέθηκε στη Δράμα, παρά μόνο συμμετέχει στην ταινία με γυρίσματα που έκανα στα κινηματογραφικά στούντιο στη Θεσσαλονίκη, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο άφησε τη σφραγίδα του!

Μια ταινία 38 εκατ. ευρώ και η Δράμα

Πρόκειται για μια ταινία, η οποία είχε προϋπολογισμό πάνω από 38 εκατ. ευρώ, ενώ μέρος της γυρίστηκε στα κινηματογραφικά στούντιο της Θεσσαλονίκης και της Σόφιας, ενώ όλα τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν αποκλειστικά στη Δράμα.

Τα εξωτερικά γυρίσματα έχουν γίνει στο Σπήλαιο Αγγίτη Προσοτσάνης, στο Καπνολογικό Ινστιτούτου Δράμας και σε περιοχές του Δήμου Παρανεστίου όπως στο Φράγμα Θησαυρού και το Νέστο ποταμό. Πράγμα που σημαίνει ότι, οι εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών, μπορούν να συμπεριλαμβάνουν από εδώ και πέρα στο πρόγραμμά τους και τους χώρους της Δράμας για εξωτερικά γυρίσματα.

Το Οπτικοακουστικό Κέντρο της Δράμας

Τι μπορεί όμως να σκεφτεί κάποιος για μια τέτοια ταινία, που είναι από τις δεκάδες που παράγονται από το Χόλυγουντ, το οποίο φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ανοίγεται πλέον όσο αφορά τους τόπους γυρισμάτων;

Για να το πούμε πιο απλά, αν μια τέτοια ταινία έχει προϋπολογισμό 38 εκατ. ευρώ, σκεφτείτε ότι ο προϋπολογισμός του Οπτικοακουστικού Κέντρου που αναμένεται να κατασκευαστεί στο πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ! Πόσο διαφορετικοί είναι οι προϋπολογισμοί λοιπόν, όταν η Δράμα προσπαθεί να ενταχθεί στον ευρύτερο κινηματογραφικό χώρο με 6 εκατ. ευρώ και δίνονται 38 εκατ. ευρώ για μία μόνο ταινία.

Η Δράμα, οφείλει να «κυνηγήσει» αυτή την ευκαιρία και να την αναπτύξει. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, απλώνεται ήδη στον κόσμο στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Μικρού Μήκους και το Οπτικοακουστικό Κέντρο μπορεί να την εντάξει ακόμα περισσότερο στον κόσμο του κινηματογράφου και να την καταστήσει κέντρο των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης ακόμα, γιατί – σύμφωνα με όσα μας λένε – δεν θα υπάρχει παρόμοιο!

Ευκαιρία λοιπόν, όμως όλες οι κινήσεις θα πρέπει να επιταχυνθούν και να μην κολλήσουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, που θέλει όλες οι διαδικασίες για τα έργα να γίνονται με ρυθμούς χελώνας!