Home > Πρώτο Θέμα > Ζητήθηκε από το Δ. Σ. Δράμας να βοηθήσει στον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου ως άγονου

Ζητήθηκε από το Δ. Σ. Δράμας να βοηθήσει στον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου ως άγονου

Ζητήθηκε από το Δ. Σ. Δράμας

να βοηθήσει στον χαρακτηρισμό

του Νοσοκομείου ως άγονου

► Έκτακτη επιχορήγηση 50.000 ευρώ στο Νοσοκομείο για αγορά PCR τεστ

► Διπλασιασμός από είκοσι σε σαράντα χιλιάδες για την επιδότηση ενοικίου των επικουρικών ιατρών που έρχονται στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ θέμα ως έκτακτο συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) Δράμας, το βράδυ της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου. Το θέμα παρουσιάστηκε ως δεύτερο έκτακτο και όπως διάβασε τον τίτλο ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χαραλαμπίδης, αφορά την δωρεά ιατροφαρμακευτικού υλικού προς το Νοσοκομείο Δράμας με 50.000 ευρώ.

Κατά τη διαδικασία, ο κ. Μλεκάνης εκ μέρους της παράταξης «Πόλη+Ζωή» ψήφισε «ναι, όπως η εισήγηση», ενώ από την παράταξη «Project Δράμα 2020» η κα. Κιόρτεβε, η οποία είναι και η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, αναφέρθηκε σε ζητήματα του ιδρύματος.

Όπως είπε η κα. Κιόρτεβε, «εξαντλήθηκαν τα αναλώσιμα για το PCR τεστ και είχα ζητήσει τη βοήθεια από το Δήμο αν υπάρχει κάποιο κονδύλιο ώστε να αγοράσουμε και πάλι PCR». Η ίδια σημείωσε ότι «αυτή τη χρονική στιγμή είναι κρίσιμο να έχουμε τεστ PCR στο Νοσοκομείο και να γίνονται οι εξετάσεις πιο γρήγορα και να μην υπάρχει καθυστέρηση». Η ίδια εξέφρασε την χαρά της για την ικανοποίηση του αιτήματος και όπως είπε, «σαφώς κύριε δήμαρχε η στήριξη του Δήμου Δράμας προ το Νοσοκομείο είναι υπαρκτή κι εμείς την αναγνωρίζουμε και σαν εργαζόμενοι και σαν παράταξη», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα του Νοσοκομείου.

Άγονο το Νοσοκομείο Δράμας

Συνεχίζοντας η ίδια, έθεσε το αίτημα «να χαρακτηριστεί επιτέλους άγονο το Νοσοκομείο Δράμας σύμφωνα και με την πρόταση που υιοθέτησε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας και την προωθεί. Να γίνουν κινήσεις από την Περιφέρεια, από όλους τους δημάρχους, από τους βουλευτές του Νομού, ώστε το Νοσοκομείο Δράμας να μπει στα άγονα Νοσοκομεία Β΄ Ζώνης, κάτι που θα προσφέρει επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς και οικονομικά και κίνητρα εξέλιξης. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε καινούριους γιατρούς να εγκατασταθούν μόνιμα στην πόλη μας. Δεν είναι κάτι δύσκολο να γίνει, μιας και σ’ αυτή την κατηγορία ενταγμένα είναι το Νοσοκομείο Ναυπλίου, της Θήβας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής και άλλα».

Όπως είπε η κα. Κιόρτεβε προς το δήμαρχο «αν το πάρετε ζεστά κι εσείς μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε». Τέλος, ψήφισε την πρόταση για τα 50.000 ευρώ και ιατροφαρμακευτικό υλικό για την αγορά PCR τεστ.

Θετικός ο δήμαρχος

Απαντώντας άμεσα ο δήμαρχος κ. Μασμάκος, είπε ότι είναι σε επικοινωνία με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου κα. Καρατζόγλου και ότι «απλώς θέλει νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσουμε να πάρουμε απόφαση σαν Δ.Σ., ώστε να μπορέσουμε εκτός από τους επικουρικούς γιατρούς, να χρηματοδοτήσουμε έξτρα με ποσό τον αναισθησιολόγο. Προσπαθούμε να βρούμε τη νόμιμη φόρμουλα, ώστε να μπορέσει ο Δήμος Δράμας να χρηματοδοτήσει και εκτός από τους επικουρικούς γιατρούς και αναισθησιολόγο, με επιπλέον ποσό».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ώστε να χαρακτηριστεί ως άγονο το Νοσοκομείο μας, ο κ. Μαμσάκος είπε ότι «θα βγω κι εγώ μπροστάρης, αλλά και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, για να απαιτήσουμε αυτό που είναι επιτακτική ανάγκη για όλους μας».

Μλεκάνης: Τι σημαίνει άγονο Νοσοκομείο;

Κατά τη συζήτηση, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης, ζήτησε να μάθει, αν, με το να χαρακτηριστεί ως άγονο το Νοσοκομείο Δράμας, υπάρξουν άλλα ζητήματα ως προς το ζήτημα των κλινικών που θα πρέπει να διαθέτει, εννοώντας να μειωθούν ή να συγχωνευτούν.

Στον κ. Μλεκάνη απάντησε η κα. Κιόρτεβε, η οποία σημείωσε ότι με σχετικό ΦΕΚ από το 1987, ο χαρακτηρισμός ως άγονο «προσφέρει οικονομικά κίνητρα και κίνητρα εξέλιξης σε γιατρούς που θα έρθουν. Θα μπορούν να παραμείνουν για πέντε χρόνια στη Δράμα και στη συνέχεια να καταλάβουν θέση διευθυντή σε άλλα Νοσοκομεία». Η ίδια πάντως στη συνέχεια σημείωσε ότι «θα το τσεκάρει» για να δει αν ισχύει κάτι τέτοιο, σημείωσε πάντως ότι «δεν έχει καμιά σχέση» με μείωση κλινικών κτλ.

Αύξηση ποσού για τους επικουρικούς

Ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε στη συνέχεια στα οικονομικά κίνητρα που παρέχει ο Δήμος προς τους επικουρικούς ιατρούς. Όπως είπε, «διπλασιάσαμε το ποσό από 20.000 σε 40.000 ευρώ για τους επικουρικούς, για να μπορέσουμε να φέρουμε επιπλέον περισσότερους στη Δράμα. Μάλιστα, είμαστε σε επικοινωνία, εκτός από τις 50.000 ευρώ τα οποία δίνουμε στο Νοσοκομείο, να δώσουμε και άλλα 5.000 ευρώ στο ΕΚΑΒ όπως δώσαμε και την προηγούμενη φορά».

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Δράμας επιδοτεί μέρος του ενοικίου κατοικίας των επικουρικών γιατρών που έρχονται στη Δράμα.

Ηλιόπουλος: Ομολογία αποτυχίας της υγειονομικής κρίσης

Κατά την εισήγησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, «αποτελεί μια ομολογία αποτυχίας διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, καθώς και όλων των κακών που έχει φέρει η πολιτική της κυβέρνησης με την πολιτική της στην υγεία».

Όπως είπε μάλιστα, «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το κάλεσμα που κάναμε να είναι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στο συλλαλητήριο, είχε μια βάση». Στη συνέχεια ανέφερε ότι «το Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή εκλιπαρεί για πενήντα χιλιάρικα, ζήτησε τη βοήθεια ενός ιδιώτη για ένα μικροποσό, ενώ ταυτόχρονα δίνεται πλήθος χρημάτων για υποδομές στο Νοσοκομείο και καλώς δίνονται. Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης, για το πώς θέλει την Υγεία».

Αναφορικά με τη δωρεά των 50.000 ευρώ, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι οι 50.000 ευρώ να δοθούν, «αλλά ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο να βγάλει μια απόφαση που να καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία και να λέμε ότι εμείς διεκδικούμε την ενίσχυση και την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου».

Μήτρου: «Αποσπασματικά μέτρα…»

Με τη σειρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Μήτρου εξέφρασε την στάση της παράταξης του απέναντι στα ζητήματα υγείας, λέγοντας ότι «όλες αυτές οι ενέργειες που κάνει ο Δήμος, είναι αποσπασματικές και δεν λύνουν το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο».

Όπως είπε, ψηφίζει την ενίσχυση του Νοσοκομείου με τα 50.000 ευρώ, σημείωσε όμως, ότι, «αναδείχθηκε το πάνδημο αίτημα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Δράμας». Σημείωσε ότι είναι «υπέρ του εμβολιασμού φανατικά, πρέπει όμως να κάνουμε το διαχωρισμό των γραφικών από τους εργαζόμενους, που είναι κατά της υποχρεωτικότητας. Δεν πρέπει να τους βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι, γιατί είναι επικίνδυνο».

Καλαϊδόπουλος: Καμιά δραχμή στο Νοσοκομείο από τους Δραμινούς

Ο κ. Καλαϊδόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα», σημείωσε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το Νοσοκομείο και να  επιστρέψουν στην εργασία του οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή καθηκόντων. «Καμιά δραχμή δεν πρέπει να πάει από τους Δραμινούς πολίτες στο Νοσοκομείο», ενώ είχε ήδη ταχθεί κατά του εμβολιασμού γενικώς, λέγοντας ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν πλέον μεταλλαχθεί.  Ζήτησε ακόμα να κλείσουν οι πολίτες το Νοσοκομείο και να μπαίνουν μόνο τα έκτακτα μέχρι να στελεχωθεί πλήρως.

Τελικά, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, καθώς ο κ. Καλαϊδόπουλος καταψήφισε την οικονομική ενίσχυση με 50.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Δράμας.