Home > νέα > Στις καθυστερήσεις ακόμη η ολοκλήρωση του έργου ΒΑΑ στην 19ης Μαΐου-Την εξάμηνη επιμήκυνση πήρε ο εργολάβος για το έργο του ΒΑΑ

Στις καθυστερήσεις ακόμη η ολοκλήρωση του έργου ΒΑΑ στην 19ης Μαΐου-Την εξάμηνη επιμήκυνση πήρε ο εργολάβος για το έργο του ΒΑΑ

Την εξάμηνη επιμήκυνση πήρε ο εργολάβος για το έργο του ΒΑΑ

Στις καθυστερήσεις ακόμη

η ολοκλήρωση του έργου

ΒΑΑ στην 19ης Μαΐου

Μαμσάκος: «Ο εργολάβος θα πρέπει να έχει το θάρρος και την τόλμη να δικαιολογήσει αυτό το οποίο δεν έπραξε»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ φορά έγινε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, το έργο της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης (ΒΑΑ) στην περιοχή της οδού 19ης Μαΐου και τις συνεχείς παρατάσεις που ζητάει ο εργολάβος, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο.

Είναι ένα έργο που έχει τραβήξει σε μάκρος, ενώ έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί από τις αρχές του 2022 τουλάχιστον, παρ’ όλα αυτά βρίσκεται συνεχώς … στα τελειώματα.

Άλλο ένα έργο το οποίο ναι μεν μπορεί να αλλάξει την πόλη της Δράμας για τα επόμενα 50 χρόνια, παρ’ όλα αυτά, έχει προκαλέσει άπειρες οχλήσεις σε καταστηματάρχες και κατοίκους, όπως και έχει διαταράξει το σύνολο της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης.

Αυτή την ώρα, το έργο βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας ασφαλτόστρωσης των οδών, διάστημα το οποίο θα κρατήσει μερικές εβδομάδες ακόμα.

Όπως είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης, στο έργο υπήρχαν ταυτόχρονα αρκετές εργολαβίες: τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΔ, το έργο της υπογειοποίησης καλωδίων από τη ΔΕΗ, το έργο του ΟΤΕ για αντίστοιχα θέματα, το έργο του φυσικού αερίου για να μην ξηλωθούν στη συνέχεια και πάλι άσφαλτος και πεζοδρόμια και άλλα.

Μετά από την ασφαλτόστρωση, αυτό που απομένει είναι διάφορα ζητήματα στα πεζοδρόμια καθώς και το στήσιμο του αστικού εξοπλισμού: φυτά και δέντρα, νεφελοποιητές, σκιάστρα, παγκάκια και άλλα προκειμένου να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί.

Την κουβέντα για έργο ξεκίνησε με ερώτησή του στο σώμα το βράδυ της Δευτέρας 29 Αυγούστου, ο κ. Χαρακίδης, ρωτώντας γιατί δίνονται τόσες παρατάσεις στον εργολάβο αναρωτώμενος μάλιστα «αν κάποιος μας δουλεύει».

Αρχικά απάντησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, λέγοντας ότι ο εργολάβος έκανε χρήση του νέου νόμου επιμήκυνσης των έργων λόγω των ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά. Όπως είναι γνωστό, η Βουλή ψήφισε το νόμο αυτό, δίνοντας στους αναδόχους εργολάβους δημοσίων έργων έξι μήνες επιμήκυνση σε όλα τα έργα, προκειμένου οι εργολάβοι να έχουν άνεση χρόνου, κυρίως οικονομική για να μπορέσουν να συνεχίσουν.

Όπως είπε ο κ. Καψημάλης, ο εργολάβος του ΒΑΑ, πέρα από την παράταση που είχε ζητήσει μέχρι 17 Αυγούστου υποσχόμενος ότι θα είχε τελειώσει, τελικά έκανε τμηματική χρήση του εξαμήνου μέχρι και τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να μπορέσει να παραδώσει.

Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι, «οι κολώνες του εναέριου δικτύου της ΔΕΗ θα ξηλωθούν τελευταίες, καθώς η ΔΕΗ θέλει να εξασφαλίσει την ασφάλεια ηλεκτροδότησης στην περιοχή, μιας και το νέο υπογειοποιημένο σύστημα, δεν μπορεί να τροφοδοτήσει απευθείας και μια φορά, 2.500 συνδέσεις στην περιοχή».

Ο κ. Καψημάλης, παραδέχθηκε ότι «η αλήθεια είναι πως έχουν καθυστερήσει σημαντικά και είμαι ο πρώτος που δέχομαι τις σχετικές πιέσεις».

Μαμσάκος: Ο εργολάβος πρέπει να δώσει εξηγήσεις

Απαντώντας στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, αναφέρθηκε σε δύο συσκέψεις που έχει κάνει ο ίδιος με όλους τους φορείς και του ίδιου του εργολάβου παρόντος, και είπε ότι όντως «ο εργολάβος είχε δεσμευτεί ότι μέχρι 17 Αυγούστου θα είχε τελειώσει».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «έρχεται στις 9 Αυγούστου χωρίς να πει τίποτα και καταθέτει την παράταση (σ.σ. εννοεί την επιμήκυνση από το νόμο), την οποία δικαιούται. Επανειλημμένα από τον Ιούνιο που έχουμε κάνει συσκέψεις και με την υπηρεσία και τον ίδιο τον ανάδοχο, μας λέει ότι θα τελειώσει το έργο, θα οριστικοποιηθεί το έργο, θα παραδοθεί το έργο. Από την στιγμή που έχει όλη τη νόμιμη διαδικασία στα χέρια του, δεσμεύτηκε ενώπιον και του δημάρχου και του αντιδημάρχου και των υπηρεσιών, ότι το έργο θα τελειώσει. Παρ’ όλα αυτά όμως δεν έχει τελειώσει. Και επειδή δίνεται η ευκαιρία τώρα με το νόμο και παντού σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν οι καθυστερήσεις των έργων, και αφού δεσμεύτηκε πιο μπροστά στην παράταση που του δώσαμε ότι θα τελειώσει και δεν έχει τελειώσει το έργο. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Συμπλήρωσε ακόμα ο κ. Μαμσάκος: «Όταν απευθύνεσαι σε έναν εργολάβο που θεωρητικά είναι σοβαρός, εμπιστεύεσαι αυτά που λέει και δεσμεύεσαι. Από την στιγμή που δεσμεύτηκε πήραμε την απόφαση της παράτασης. Περιμένουμε να έρθει να δώσει εξηγήσεις. Διότι, όταν δεσμεύεται ενώπιον ενός δημάρχου, ενός θεσμού, θα πρέπει από τη στιγμή που έχει κάνει και άλλα έργα στη Δράμα και θα κάνει ακόμα και άλλα στη συνέχεια, θα πρέπει τουλάχιστον να έχει το θάρρος και την τόλμη να δικαιολογήσει αυτό το οποίο δεν έπραξε».