Home > Πρώτο Θέμα > Στον εισαγγελέα ο δήμαρχος για τα έργα του φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας► Ο εισαγγελέας έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση

Στον εισαγγελέα ο δήμαρχος για τα έργα του φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας► Ο εισαγγελέας έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση

Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου

Στον εισαγγελέα ο δήμαρχος

για τα έργα του φυσικού αερίου

► Ο εισαγγελέας έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση

► Μαμσάκος: «Δεν θα δικαιολογήσω κανέναν εργολάβο. Πραγματικά υπάρχει πρόβλημα και το αναγνωρίζω και αναλαμβάνω και την ευθύνη»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ συζήτηση άνοιξαν για άλλη μια φορά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 29 Αυγούστου, σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται, από τα έργα του φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας.

Αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής, ήταν να αποκαλύψει με τα λεγόμενά του ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ότι ήδη την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλη και τον αντιδήμαρχο κ. Τάσσου με την ιδιότητα του δικηγόρου, επισκέφθηκαν τον αντιεισαγγελέα Δράμας και κατέθεσαν αναφορά, σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα που προξενεί η εργολαβία του φυσικού αερίου στην πόλη.

Σε γενικότερο επίπεδο, η συζήτηση ξεκίνησε από το ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων που υπάρχουν στα έργα ολοκλήρωσης του ΒΑΑ στην περιοχή της 19ης Μαΐου, ενώ το θέμα μοιραία πέρασε και στα έργα φυσικού αερίου, καθώς και στις μεγάλες καθυστερήσεις επίστρωσης του ελαστικού τάπητα (ταρτάν) στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας.

Στο σημείωμα αυτό θα ασχοληθούμε με το ζήτημα των έργων του φυσικού αερίου, μέσω των οποίων η εργολαβία έχει προκαλέσει εδώ και μήνες τεράστια προβλήματα στην πόλη, όχι μόνο στην κυκλοφορία, αλλά κυρίως στη μεγάλη όχληση, στις ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑ Δράμας καθώς και στο μεγάλο χρονικό διάστημα που ακολουθείται μέχρι να κλείσουν τα χαντάκια για να περάσει ο κεντρικός αγωγός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, τη συζήτηση για τα έργα του φυσικού αερίου άνοιξε ο κ. Τσιαμπούσης («Project για τη Δράμα»), ο οποίος είπε ότι ο δήμαρχος Καβάλας προέβη σε μήνυση κατά της εργολαβίας για τον τρόπο που γίνονται στα έργα. Όπως είπε, αν και το θέμα έχει συζητηθεί εδώ και αρκετούς μήνες, τόνισε ότι «εδώ και τρεις μήνες θα έπρεπε να προχωρήσουμε κι εμείς στην ίδια κίνηση.

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος είπε ότι κατέφυγε ήδη στον εισαγγελέα και θα ενημέρωνε στη συνέχεια.

Με τη σειρά του ο  κ. Ηλιόπουλος («Αυτοδιοίκηση Πολιτών») αναφέρθηκε και αυτός στο ίδιο θέμα, συμπληρώνοντας ότι ο δήμαρχος Καβάλας έκανε μήνυση για ένα συγκεκριμένο δρόμο, «ενώ εμείς εδώ είμαστε ιδιαίτερα μαλθακοί».

Στη συζήτηση ενεπλάκησαν όλοι οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι, εκφέροντας με τη σειρά τους τις δικές τους τοποθετήσεις επί του θέματος.

Στην εισαγγελία Δράμας

Την πρώτη ενημέρωση για την εισαγγελία Δράμας, έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης, ο οποίος σημείωσε ότι όντως ο δήμαρχος μαζί με τον ίδιο πήγαν κατέθεσαν αναφορά στην εισαγγελία Δράμας σχετικά με τα έργα του φυσικού αερίου.

Πλήρη ενημέρωση για το θέμα αυτό, έκανε λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι γενικά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα τρία έργα του ΒΑΑ, του ελαστικού τάπητα και του φυσικού αερίου «τα οποία απασχολούν όλη την τοπική κοινωνία».

Όπως είπε, «ούτε θα ωραιοποιήσω, ούτε θα δικαιολογήσω κανέναν εργολάβο. Πραγματικά υπάρχει πρόβλημα και το αναγνωρίζω και αναλαμβάνω και την ευθύνη».

Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό, ο κ. Μαμσάκος είπε ότι, «στις 23 Αυγούστου επισκέφθηκα μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Καψημάλη και τον αντιδήμαρχο κ. Τάσσου, τον ίδιο τον αντεισαγγελέα. Με  όλη την αλληλογραφία που έχουμε για το φυσικό αέριο, τις παρατηρήσεις, τις οχλήσεις. Ήδη έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση. Μαζεύουμε όλα τα χαρτιά και όλα τα περιστατικά που έχουν γίνει για να μπορέσουμε να αποδώσουμε ευθύνες στον εργολάβο και για τα σπασίματα της ΔΕΥΑΔ».

Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, «αυτή τη στιγμή γίνεται ένας φάκελος κατά του εργολάβου, κατά του έργου μέσω της Εισαγγελίας. Γιατί οι τομές δεν προχωράνε, δεν κλείνουν, από την άλλη η σήμανση δεν επαρκεί, φοβόμαστε ατύχημα. Όλα αυτά έγιναν γνωστά στην Εισαγγελία και ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση».

Όπως συμπλήρωσε μάλιστα, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στην Τροχαία Δράμας να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ θα ακολουθηθούν και οι ανάλογες διαδικασίες ώστε να υπάρξει αποζημίωση για όλα τα σπασίματα σε αγωγούς ύδρευσης της ΔΕΥΑΔ.

Πολλά τα παράπονα των κατοίκων

Να σημειώσουμε ότι, εδώ και αρκετούς μήνες τα παράπονα των κατοίκων είναι ήδη πάρα πολλά. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΔ είναι ήδη πάρα πολλές, ενώ το θέμα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης, η οποία μάλιστα αναλαμβάνει στο τέλος όλες τις επιδιορθώσεις, με όσα έξοδα και εργατικό δυναμικό μπορεί να διαθέτει.

Με την κακή εργολαβία, έχουν προκληθεί δεκάδες ζημίες στο δίκτυο ύδρευσης, που σημαίνει ότι χάνονται εκατοντάδες κυβικά νερού, τα οποία αποτελούν «διαφυγόντα κέρδη» για τη ΔΕΥΑΔ, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα στον «Πρωινό Τύπο» ο  πρόεδρος της επιχείρησης κ. Χατζηγιάννης.

Και από τους σπασμένους σωλήνες και μόνο, έχει προκληθεί επίσης τεράστια όχληση στους κατοίκους διαφόρων περιοχών της πόλης, οι οποίοι έχουν μείνει για πολλές ώρες χωρίς νερό στο σπίτι ή το κατάστημά τους.