Home > νέα > Στο 1ο Drama Comics Festival Η πρώτη αναδρομική έκθεση κόμικς με έργα του Δραμινού δημιουργού Χρήστου Δημητρίου

Στο 1ο Drama Comics Festival Η πρώτη αναδρομική έκθεση κόμικς με έργα του Δραμινού δημιουργού Χρήστου Δημητρίου

Στο 1ο Drama Comics Festival

Η πρώτη αναδρομική έκθεση

κόμικς με έργα του Δραμινού

δημιουργού Χρήστου Δημητρίου

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Το 1ο Φεστιβάλ Comics της Δράμας, είναι γεγονός, και άνοιξε την αυλαία του στις 8 Σεπτεμβρίου, υλοποιώντας ενδιαφέροντα εργαστήρια εικονογραφήγησης για παιδιά, ομιλίες συμμετεχόντων καλλιτεχνών και διαλέξεις πανεπιστημιακών καθηγητών από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Μέχρι και την προσεχή Κυριακή, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης της Δράμας, όπως είναι η αίθουσα του παλιού Δημαρχείου, οι αίθουσες «Ελευθερία» και «Μελίνα», καθώς και ο χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας.

Με θεματολογία: «Νομαδισμός και Αφήγηση», παρουσιάζεται στο κοινό στην αίθουσα «Μελίνα», η πρώτη αναδρομική έκθεση με έργα του Δραμινού δημιουργού κόμικς και εικονογράφου με το ιδιαίτερο και τολμηρό σχεδιαστικό και αφηγηματικό στιλ, Χρήστου Δημητρίου, που έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια.

Η έκθεση, περιλαμβάνει έργα του Χρήστου Δημητρίου, όπου κάποια από αυτά είναι πρωτότυπα ασπρόμαυρα, ενώ υπάρχουν μελάνια τα οποία δουλεύονταν μετέπειτα στον υπολογιστή όπου περνούσαν τα χρώματα ώστε να είναι σε καλή ανάλυση και να μπορούν να εκτυπωθούν στις εφημερίδες, καθώς και δυο πίνακες οι οποίοι είναι σαν καρέ από κόμικς.

Σκοπός του φεστιβάλ, είναι η προώθηση και η μελέτη τω πολιτισμικών προϊόντων της 9ης Τέχνης. Το Drama Comics Festival 2019, έχει διεθνή χαρακτήρα, καθώς δυο από τις φετινές εκθέσεις τελούν υπό την αιγίδα και την χορηγία της Ιταλικής Πρεσβείας της Αθήνας και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Η Δραμινή ομάδα «Λευκός Χώρος», διοργανώνει το Φεστιβάλ, ενώ εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Χορηγοί του Drama Comics Festival είναι η Ιταλική Πρεσβεία Αθηνών, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

komiks1

Το πρόγραμμα των Εκθέσεων

  • «Λόγια και Εικόνες» με έργα των Γιώργου Μπότσου και Giuseppe Palumbo (αίθουσα Παλαιού Δημαρχείου, ώρες λειτουργίας 11.00-14.00 & 17.30-21.00)
  • “Μικρή Ιερουσαλήμ” Θεσσαλονίκη – Μεταξύ γραμματικής, ποίησης και ιστορίας»,με επίκεντρο το βιβλίο «Μικρή Ιερουσαλήμ» της Ηλέκτρας Σταμπουλή και του Angelo Mennillo (Αίθουσα Ελευθερία, ώρες λειτουργίας 11.00-14.00 & 17.30-21.00)
  • «Νομαδισμός και Αφήγηση», πρώτη αναδρομική έκθεση με έργα του Δραμινού δημιουργού κόμικς και εικονογράφου με το ιδιαίτερο και τολμηρό σχεδιαστικό και αφηγηματικό στιλ Χρήστου Δημητρίου, που έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια (Αίθουσα Μελίνα, ώρες λειτουργίας 11.00-14.00 & 17.30-21.00)
  • «Ένα γλυκό ξημέρωμα – 14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής» με αφορμή την κυκλοφορία του ομώνυμου βιβλίου από τις εκδόσεις Jemma Press, με ιστορίες δεκατεσσάρων Ελλήνων καλλιτεχνών γύρω από τη ζωή στην πρωτεύουσα στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής (Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, ώρες λειτουργίας 8.30-20.00)
  • «Los pendejos de las Kampitos», με έργα και πόστερ του Δραμινού καλλιτέχνη Jnk επηρεασμένα από τον χώρο των κόμικς (Αίθουσα Παλαιού Δημαρχείου, ώρες λειτουργίας 11.00-14.00 & 17.30-21.00)

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Δημητρίου

Ο Χρήστος Δημητρίου, γεννήθηκε στη Δράμα. Ασχολήθηκε με την ζωγραφική, τα κόμικς, την εικονογράφηση, το κινούμενο σχέδιο, την λογοτεχνία και την σκηνογραφία.

Πρωτοδημοσίευσε κόμικς και διηγήματα στο περιοδικό Βαβέλ το 1997, του οποίου παρέμεινε τακτικός συνεργάτης μέχρι το τέλος.

Ακολούθησαν συνεργασίες και με άλλα περιοδικά όπως το Μετρό, το Max, το 01, την εφημερίδα τα Νέα, Ελευθεροτυπία κ.α.

Από το 1998 έζησε και εργάστηκε στη Δράμα. Κόμικς και σχέδια δημοσιεύτηκαν στην Ιταλία, στη Γερμανία και στη Σερβία. Το 2001 παρουσιάστηκε στην έκθεση βιβλίου FrankurterBuchmesse σαν ένας από τους σημαντικούς νέους Έλληνες εικονογράφους και δημιουργούς κόμικς.

Το 2002 συμμετείχε με 7 έργα σε έκθεση ζωγραφικής στην Ιταλία προσκεκλημένος των δήμων της Piza, του Montecaniti Terme και του Porto Venere.

Το 2003, φιλοτέχνησε την αφίσα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Παράλληλα, λειτουργούσε έκθεση της ζωγραφικής των κόμικς του στην αίθουσα «Μελίνα» και συμμετείχε στην έκδοση του βιβλίου της Ν.Ε.Π.Ο.Τ.Α. «Εν Δράμα» με το διήγημα «Παπατζήδες».

Έκανε σκηνογραφίες για την τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το Νοέμβριο του 2006, εκδόθηκε το βιβλίο του Διονύση Σαββόπουλου (στίχοι – παρτιτούρες – συνεντεύξεις από Τραπεζάκια έξω, Το κούρεμα, Μην πετάξεις τίποτα, Ο χρονοποιός) όπου έκανε την εικονογράφηση, την γραφιστική επιμέλεια και τον σχεδιασμό.

Το 2008, συμμετείχε στην έκθεση «Λαβύρινθος» που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού στο Πεκίνο της Κίνας.

Τον Νοέμβριο του 2012 – 2013, εκδίδει το φανζίν περιοδικό «Η κουτσή Μαρία».

Το 2013, έγραψε και σκηνοθέτησε τη θεατρική παράσταση «ο μαύρος γάτος», που παίχτηκε για 15 παραστάσεις στις αποθήκες του ΟΣΕ.