Home > νέα > Στο αυτόφωρο δύο καταστηματάρχες της Δράμας μετά από έλεγχο για τον αντικαπνιστικό νόμο!

Στο αυτόφωρο δύο καταστηματάρχες της Δράμας μετά από έλεγχο για τον αντικαπνιστικό νόμο!

Εντατικοί έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία Δράμας

Στο αυτόφωρο δύο καταστηματάρχες

της Δράμας μετά από έλεγχο

για τον αντικαπνιστικό νόμο!

200 έλεγχοι και 25 παραβάσεις σε διάστημα ενός έτους στη πόλη της Δράμας!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά απ’ ότι φαίνεται στη Δράμα, ένας συνηθισμένος έλεγχος της Δημοτικής Αστυνομίας Δράμας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην πόλη, έμελλε να φτάσει στο αυτόφωρο.

Η υπόθεση αυτή έρχεται την ώρα που από την αυγή του 2018, φορείς και πολίτες της Δράμας, ζητούν άμεσα και επιτακτικά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλους τους δημόσιους χώρους, αλλά και στα καταστήματα ψυχαγωγίας και εστίασης, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Για το θέμα μάλιστα, έφτασε στο σημείο, τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Ν. Δράμας, όσο και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δράμας, να εκδώσουν σχετικές ανακοινώσεις ώστε να γίνει πιστή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και να σταματήσει η καταστρατήγησή του από όσους είναι υποχρεωμένοι να τον τηρούν. Επίσης, ομάδα πολιτών με επιστολή και με παράσταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ζήτησε την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο!

Αναλυτικότερα, στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, επισημαίνει ότι υπήρξαν πολλές καταγγελίες κατά τη διάρκεια της Ονειρούπολης και τονίζει: «Από διμήνου, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες από συμπολίτες μας σχετικά με τα ανωτέρω γραφόμενα, ο Ιατρικός Σύλλογος, αν και είναι ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας για θέματα Υγείας στα όρια του νομού Δράμας, δεν αντέδρασε, σεβόμενος τον θεσμό της Ονειρούπολης στην πόλη μας».

Στα μέσα Φεβρουαρίου, παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δράμας, ζητώντας την άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα καταστήματα ψυχαγωγίας και εστίασης της πόλης.

Τέλος, πριν την περασμένη εβδομάδα, ομάδα πολιτών βρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, και παρέδωσε μια ειδική αναφορά για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ζητώντας επιτακτικά από το Δήμο και τις υπηρεσίες του να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τη νομοθεσία.

Ένα αυτόφωτο για το κάπνισμα

Στο μεταξύ, η Δημοτική Αστυνομία, εξακολουθεί να κάνει ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στον «Πρωινό Τύπο», πριν από μερικές ημέρες σε ελέγχους που διεξήγαγε η Δημοτική Αστυνομία, υπήρξε έντονη αντίδραση από καταστηματάρχες, οι οποίοι τελικά μετά από αντίδρασή τους προς τους ελεγκτές, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.

Οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας, ακολούθησαν τη διαδικασία του αυτοφώρου, για δύο ιδιοκτήτες γνωστού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αρνήθηκαν να συνεργαστούν αντιδρώντας με έντονο τρόπο.

Μετά τη μηνυτήρια αναφορά των δύο υπαλλήλων οι ιδιοκτήτες του καταστήματος προφυλακίστηκαν μέχρι την επομένη στις 27-2-2018, όπου ορίστηκε δικάσιμος από την εισαγγελέα Δράμας. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 2 Μαρτίου λόγω αναβολής που ζητήθηκε από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

«Το συγκεκριμένο περιστατικό αν και μεμονωμένο δεν τιμά τον κλάδο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος», ανέφερε στον «Πρωινό Τύπο» ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Δράμας κ. Τσαμπαλάκης, όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει το παραπάνω γεγονός, «όταν την ίδια στιγμή» όπως περιέγραψε «το μεγαλύτερο ποσοστό από τα καταστήματα έχει συμμορφωθεί με την εφαρμογή του νόμου».

Τόνισε επίσης ότι οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί ύστερα από σχετική εγκύκλιο που στάλθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες  στις 31-1-2018 από το Υπουργείο Υγείας με αφορμή την ευρωπαϊκή οδηγία που εκδόθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Σε διάστημα ενός έτους η υπηρεσία πραγματοποίησε πάνω από 200 ελέγχους μέχρι τώρα στους οποίους διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν 25 παραβάσεις με τις περισσότερες να είναι το τελευταίο διάστημα, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Δημοτική Αστυνομία Δράμας παρόλο το εξαιρετικά μειωμένο προσωπικό της προσπαθεί στον απόλυτο βαθμό και στο μέτρο του δυνατού να εξασφαλίσει την ισονομία απέναντι σους πολίτες, διατηρώντας το αίσθημα δικαίου  σε όλους τους τομείς».

Τέλος, επισήμανε ότι η εφαρμογή του νόμου εκτός από το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών που την επιθυμούν, πλέον έχει γίνει και πάγια εντολή από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων που έχουν συμμορφωθεί κάνοντας σχετικές διαμορφώσεις στους χώρους τους.