Home > νέα >  Στο αίθριο του Φεστιβάλ με την κριτική επιτροπή του Εθνικού και Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Θέμις Μπαζάκα και Λένα Διβάνη μιλούν στον «Π.Τ»

 Στο αίθριο του Φεστιβάλ με την κριτική επιτροπή του Εθνικού και Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Θέμις Μπαζάκα και Λένα Διβάνη μιλούν στον «Π.Τ»

 Στο αίθριο του Φεστιβάλ με την κριτική επιτροπή

του Εθνικού και Διεθνούς Σπουδαστικού

Διαγωνιστικού Προγράμματος

Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Θέμις Μπαζάκα και Λένα Διβάνη μιλούν στον «Π.Τ»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Στον αίθριο χώρο του φεστιβάλ, δίπλα στα νερά του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, εκτός από τις συναντήσεις παλιών και νέων δημιουργών ταινιών μικρού μήκους, ηθοποιών, σκηνοθετών, συντελεστών, ο χώρος ενδείκνυται και για ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις.

Ο «Π.Τ.» βρέθηκε στον χώρο του φεστιβάλ όπου συνάντησε παλιούς γνώριμους και φίλους του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Οι εν λόγω εκλεκτοί μεταξύ άλλων θαμώνες του φεστιβάλ δεν είναι άλλοι από τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, την ηθοποιό Θέμιδα Μπαζάκα και τη συγγραφέα Λένα Διβάνη, οι οποίοι αποτελούν τη φετινή κριτική επιτροπή του Εθνικού και Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος.

Οι νέοι φετινοί κινηματογραφιστές συμμετέχουν με 20 ταινίες στο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα, σκηνοθετημένες από δέκα άνδρες και δέκα γυναίκες, ενώ στο Διεθνές Σπουδαστικό συμμετέχουν 14 ταινίες, οι δυο εξ αυτών σκηνοθετημένες από Ελληνίδες.

Τα τρία μέλη της κριτικής επιτροπής του Εθνικού και Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας η οποία εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, αναφέρθηκαν κυρίως στην αγάπη τους για την πόλη της Δράμας, στις αναμνήσεις που έχουν από τα χρόνια που επισκέπτονται και συμμετέχουν στο φεστιβάλ αλλά και στις ταινίες των υποψηφίων κινηματογραφιστών οι οποίοι κρατούν άσβεστη την φλόγα της δημιουργίας και της εξέλιξης αυτού του θεσμού στην πόλη μας.

Αναφερόμενη στην αγάπη που έχει για τη Δράμα και για το φεστιβάλ, η Θέμις Μπαζάκα, σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στον «Π.Τ.»: «Εδώ στη Δράμα σας βρίσκω υπέροχους όπως πάντα, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκομαι σε αυτό το υπέροχο πάρκο από το οποίο δεν θέλω να φεύγω ποτέ».

Αυτό που ξεχώρισε στη φετινή διοργάνωση η γνωστή ηθοποιός, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι οι κατάμεστες αίθουσες προβολών. «Αυτό που μου έκανε εντύπωση φέτος είναι οι γεμάτες αίθουσες. Φέτος και μετά από δυο χρόνια κορωνοϊού οι αίθουσες είναι και πάλι ασφυκτικά γεμάτες και αυτό είναι συγκινητικό».

Ως μέλος της επιτροπής του Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος, η Θέμις Μπαζάκα περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τον έκδηλο ενθουσιασμό που έχουν οι νεαροί κινηματογραφιστές, την φρεσκάδα που αποπνέουν με την παρουσία τους, αλλά παράλληλα και με την δουλειά που παρουσιάζουν μέσα από τις ταινίες τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε από την πλευρά της η Λένα Διβάνη, «οι ημέρες του φεστιβάλ για εμάς είναι πάντοτε ημέρες γιορτής και δεν είναι ποτέ το ίδιο. Το φεστιβάλ γίνεται συνεχώς καλύτερο, εξελίσσεται».

Μιλώντας για το Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα ως μέλος της κριτικής επιτροπής και για τους νέους κινηματογραφιστές η συγγραφέας, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Στην ουσία πανηγυρίζουμε μαζί με μικρά παιδιά – ειδικά τώρα στο Σπουδαστικό – που είναι έτοιμα να ανθίσουν. Είναι λουτρό αισιοδοξίας αυτά τα παιδιά μέσα στις μαύρες μέρες που ζούμε. Αυτό που μου αρέσει είναι η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη που δείχνουν οι συμμετέχοντες μεταξύ τους, ενθουσιάζονται με όλες τις ταινίες, υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο, χειροκροτούν και χαίρονται.

Νομίζω πως έχουν αντιληφθεί ότι ζούμε σε μια χώρα η οποία είναι δύσκολη για τους κινηματογραφιστές, επομένως πρέπει ο ένας να στηρίξει τον άλλο και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό να το βλέπεις».

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας θυμήθηκε την δική  του πρώτη συμμετοχή στο φεστιβάλ της Δράμας αλλά και τα ποικίλα συναισθήματα που ένιωθε τότε ως διαγωνιζόμενος. Σήμερα με την ματιά του έμπειρου σκηνοθέτη δίνει ώθηση και κατευθύνει τους επίδοξους ανερχόμενους σκηνοθέτες να ακολουθήσουν τα όνειρα τους.

«Είναι πάντα συγκινητικό όταν έρχομαι στη Δράμα και στο Φεστιβάλ. Στα πρώτα μου βήματα ως σκηνοθέτης, η ιδέα μιας συμμετοχής στη Δράμα ήταν κάτι πολύ σημαντικό και κάτι που περιμέναμε με ανυπομονησία. Θυμάμαι πως είχα φοβερή αγωνία και ένιωθα να μου κόβονται τα πόδια, όταν ήμουν μικρός και είχα φέρει στο φεστιβάλ της Δράμας την πρώτη μου ταινία.

Τώρα που είμαι μέλος της επιτροπής του Σπουδαστικού, μπορώ να καταλάβω πολύ καλά πως νιώθει ένα παιδί που φέρνει την ταινία του για πρώτη φορά σε επαφή με το κοινό. Όλο αυτό είναι πολύ συγκινητικό και όταν βλέπεις κάτι πολύ ενδιαφέρον, ένα ταλέντο που νιώθεις ότι θα το ξεχωρίσεις τώρα και ονειρεύεσαι πως θα είναι σε είκοσι χρόνια και τι θα έχει κάνει. Αυτό μου δημιουργεί πολύ όμορφα συναισθήματα».