Home > νέα > Στο Δραμινό ναυπηγό και επιχειρηματία Άρη Θεοδωρίδη ανήκει το ελληνόκτητο πλοίο που χτύπησαν οι αντάρτες Χούθι Το πλούσιο κοινωνικό έργο του Δραμινού εφοπλιστή

Στο Δραμινό ναυπηγό και επιχειρηματία Άρη Θεοδωρίδη ανήκει το ελληνόκτητο πλοίο που χτύπησαν οι αντάρτες Χούθι Το πλούσιο κοινωνικό έργο του Δραμινού εφοπλιστή

Στο Δραμινό ναυπηγό και επιχειρηματία

Άρη Θεοδωρίδη ανήκει το ελληνόκτητο

πλοίο που χτύπησαν οι αντάρτες Χούθι

Το πλούσιο κοινωνικό έργο του Δραμινού εφοπλιστή

 

 

ΤΟ ΤΙ συμβαίνει στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας με τους αντάρτες Χούθι να καραδοκούν είναι ένα ζήτημα σημαντικό που απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα. Το μεγάλο παιχνίδι που διεξάγεται στην περιοχή, επηρεάζει σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο, μιας και δεκάδες μεγάλα εμπορικά πλοία καθημερινά, διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα για να εισέλθουν στη Διώρυγα του Σουέζ και από εκεί στη Μεσόγειο Θάλασσα. Πρόκειται για ένα διάπλου, που αποτελεί τον παγκόσμιο δρόμο του εμπορίου από χώρες της Ασίας προς την Ευρώπη.

Ο διαφορετικός δρόμος είναι να ακολουθήσουν τον διάπλου κάνοντας το γύρω της Αφρικής, να περάσουν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος και ανέβουν μέχρι τον Πορθμό του Γιβραλτάρ για να εισέλθουν στη Μεσόγειο. Που σημαίνει φυσικά πολύ περισσότερο χρόνο και τρομερά ανεβασμένο κοστολόγιο. Βέβαια, ήδη, αρκετά εμπορικά πλοία ξεκίνησαν και κάνουν τη νέα αυτή διαδρομή.

Την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστό, ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τους αντάρτες Χούθι, χτύπησε ένα ελληνόκτητο πλοίο με το όνομα «Zografia», το οποίο όπως αποκαλύφθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του europost.gr, ανήκει στο Δραμινό ναυπηγό και επιχειρηματία κ. Άρη Θεοδωρίδη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Βιετνάμ και πήγαινε προς το Ισραήλ. Είναι μεν ελληνόκτητο, όμως δεν περιλαμβάνει κανέναν Έλληνα στο πλήρωμά του. Οι πληροφορίες από την πλοιοκτήτρια εταιρεία αναφέρουν ότι το πλοίο συνεχίζει προς το Σουέζ με δικά του μέσα, όπου θα γίνει η αποτίμηση των ζημιών από τον πύραυλο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, οι Χούθι ανέλαβαν και επίσημα την ευθύνη για την ρουκέτα που χτύπησε το φορτηγό πλοίο «Zografia». Όπως έχει ανακοινωθεί μάλιστα, ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ναυτική αποστολή για την προστασία των πλοίων από επιθέσεις Χούθι στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις εντάσεις και ενώ αναμένεται η ταχεία επιβεβαίωση και έναρξη της αποστολής έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Το έργο του Άρη Θεοδωρίδη

Ο Δραμινός εφοπλιστής κ. Θεοδωρίδης, έχει συμβάλει τα μέγιστα με δωρεές του και έχει να παρουσιάσει ένα πλούσιο κοινωνικό έργο. Μεταξύ άλλων, έχει προσφέρει 35 εκατ. ευρώ στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης που θα εγκατασταθεί στο Φλοίσβο, όπου θα φιλοξενηθούν πλοία που σχετίζονται με την ελληνική ναυτική παράδοση όπως το θωρηκτό Αβέρωφ, η τριήρης «Ολυμπιάς», το εμπορικό πλοίο «Hellas Liberty», το υποβρύχιο «Πρωτεύς». Το πάρκο θα καταλαμβάνει συνολική έκταση 26 στρεμμάτων δημοσίων εκτάσεων, που κατά το παρελθόν είχαν παραχωρηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.

Ο εφοπλιστής, Άρης Θεοδωρίδης, γεννημένος το 1934 στη Δράμα, έζησε για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, διατηρώντας έντονη ευαισθησία για τα ελληνικά πεπραγμένα και τη χώρα του. Το 1952 εγκατέλειψε την Ελλάδα μετά από δική του επιθυμία, για να σπουδάσει μηχανολόγος στην Ιταλία. Ξεκίνησε με φίλους και συμμαθητές του από τη Δράμα και μετά από ταξίδι τριών ημερών με το τρένο, έφτασε στην Πάντοβα και στη συνέχεια έκανε μεταγραφή στο πανεπιστήμιο της Νάπολης.

Ο Άρης Θεοδωρίδης έχει συμβάλει καθοριστικά με την ιδιότητά του ως ναυπηγός στη διάρκεια των ετών για την ανάπτυξη πλοίων διαφορετικών τύπων, τα οποία κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Μάλιστα, η συνεισφορά του αξιοποιήθηκε και στις ναυπηγήσεις πλοίων ανοιχτού τύπου (παντόφλες), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα σε αρκετά δρομολόγια πορθμειακών γραμμών. Επιπλέον, βρίσκεται πίσω από σημαντικές μετασκευές πλοίων σε κρουαζιερόπλοια, δημιουργώντας την εταιρεία Vulcanus Technical Maritime Enterprises με έδρα τον Πειραιά με δραστηριότητα στα φορτηγά πλοία. Ο ίδιος πριν ιδρύσει τη δική του επιχείρηση, ξεκίνησε και παρέμεινε για 25 χρόνια κοντά στον εφοπλιστή, Σταύρο Νιάρχο.

Η ίδρυση της ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ»

Το 2017 αποφάσισε να ιδρύσει την Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κύκλωψ» με έδρα την γενέτειρά του τη Δράμα. Μέλημά του μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση, ήταν να κάνει κάτι που θα ωφελούσε την πόλη του.

Η «Κύκλωψ» ξεκίνησε τότε την δραστηριότητά της, εκδίδοντας ένα φωτογραφικό λεύκωμα – αφιέρωμα με τίτλο «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της».

Ο Άρης Θεοδωρίδης έχει να παρουσιάσει ευρύ κοινωνικό έργο καθώς έχει συνδράμει κατά το παρελθόν στην δημιουργία προπονητηρίου για τις ανάγκες της ολυμπιονίκη στη σκοποβολή Άννας Κορακάκη.

Δωρεές έχει πραγματοποιήσει μέσω της Κύκλωψ και για την εκπόνηση της μελέτης ανακατασκευής του δημοτικού σταδίου της Δράμας, Αλέκος Φρούσιος.

Το έργο της Κύκλωψ εντοπίζεται σε αρκετά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς της Δράμας όπως είναι η αποκατάσταση του Μαρμάρινου Σπιτιού και της Καπναποθήκης Αναστασιάδη καθώς και η αποκατάσταση της Οικίας Παύλου Μελά. Στην δραστηριότητα της Κύκλωψ εντάσσεται και η ετήσια διοργάνωση απονομής των βραβείων «Κύκλωψ», τα οποία απονέμονται σε καλλιτέχνες, φωτογράφους, ανθρώπους που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα αλλά και ευρύτερα σε όσους ξεχωρίζουν για το έργο τους στην περιοχή της Δράμας.