Home > Νέα > Στο Παρανέστι Δράμας – Εναλλακτική απόδραση με εντυπωσιακά τοπία στο δάσος Φρακτού

Στο Παρανέστι Δράμας – Εναλλακτική απόδραση με εντυπωσιακά τοπία στο δάσος Φρακτού

Στο Παρανέστι Δράμας

Εναλλακτική απόδραση

με εντυπωσιακά τοπία στο δάσος Φρακτού

 

Το Παρθένο Δάσος Παρανεστίου είναι Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και βρίσκεται στη θέση “Φρακτό” του δάσους του Παρανεστίου του νομού Δράμας, στο βορειότερο άκρο της Ελληνικής Κεντρικής Ροδόπης, σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας και σε υψόμετρο από 1.500 έως 1.950μ.

Το Δάσος αυτό καταγράφηκε ως Παρθένο (έκταση 11.000 στρέμ.) το 1979 και το 1980 κηρύχθηκε ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής οικολογικής και ιστορικής αξίας. Είναι το μοναδικό Παρθένο Δάσος στην Ελλάδα και το σπουδαιότερο στην Ευρώπη.

Είναι παρθένο, γιατί η εξέλιξή του ακολούθησε τους κανόνες της φύσης και δε διαταράχθηκε από τον άνθρωπο για περισσότερα από 500 χρόνια, και οι ανθρώπινες επιδράσεις ήταν μέχρι τώρα ήπιες και δεν επηρέασαν το χαρακτήρα του αδιατάρακτου δασικού οικοσυστήματος.

Η μορφή του παρθένου διαφέρει από τα κοινά δάση, επειδή σε αυτό συνυπάρχουν διάφορα είδη πλατύφυλλων και κωνοφόρων από μικρές ηλικίες και ύψη μέχρι και γηρασμένα ή ξερά δένδρα μεγάλου ύψους. Η ορατότητα είναι μικρή εξ αιτίας της πυκνής βλάστησης, ενώ είναι αδιάβατο λόγω και των κατακείμενων δένδρων.

Αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες περιοχές της χώρας αλλά και της Ευρώπης από άποψη βιοποικιλότητας ειδών, οικοσυστημάτων και ποικιλότητας τοπίου. Πρόκειται για μεικτές συστάδες οξιάς, ερυθρελάτης, δασικής πεύκης, σημύδας, με σημαντική παρουσία τρέμουσας λεύκης, σορβιάς, ιτιάς και σφενδάμου. Η πανίδα περιλαμβάνει 32 είδη θηλαστικών μεταξύ των οποίων και η καφέ αρκούδα, ο λύκος, το αγριοκάτσικο, το ζαρκάδι, το ελάφι, το αγριογούρουνο, ο λαγός, η αλεπού και άλλα, ανάμεσα τους όλα τα σπάνια είδη της Ελλάδας και Ευρώπης.

Η επιστημονική αξία του παρθένου δάσους του Παρανεστίου για τη μελέτη και έρευνα της φυσικής αναγέννησης και εξέλιξης της δομής του δάσους, κάτω από εντελώς φυσικές συνθήκες, είναι πραγματικά ανυπολόγιστη και παρουσιάζει πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Το παρθένο δάσος Φρακτού είναιμικτό δάσος οξιάς, ελάτης, ερυθρελάτης. Εκτός από την οξιά, ελάτη, ερυθρελάτη που κυριαρχούν, υπάρχουν και άλλα δασοπονικά είδη, όπως: δασική πεύκη, σημύδα, τρέμουσα λεύκη, σορβιά, ιτιές, σφενδάμι και στο κατώτερο τμήμα του δρυς. Στην ποώδη βλάστηση απαντάται πλήθος κοινών και σπάνιων ειδών.

Η πανίδα του παρθένου δάσους παρουσιάζει μεγάλη ποικιλότητα σε είδη όπως ελάφια, αγριογούρουνα, αγριοκάτσικα, λύκους, αρκούδες, λαγούς, αλεπούδες, κ.ά Χάρη στα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα που ζουν στο παρθένο δάσος Φρακτού επιτυγχάνεται μια αυτορρύθμιση του πληθυσμού των άγριων ζώων, γεγονός στο οποίο οφείλεται η διατήρηση της σχετικής οικολογικής ισορροπίας του. Αντίθετα, τα παρθένα δάση της Ευρώπης κινδυνεύουν να χάσουν την οικολογική ισορροπία τους εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης των θηραμάτων.

Σε αυτό το δάσος απαγορεύεται το κυνήγι και η βοσκή γιατί υπάρχουν πολλά προστατευόμενα είδη, επιτρέπεται η ξυλοπαραγωγή και η δασική αναψυχή.

Από την κήρυξή του ως Παρθένο Δάσος, βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, αφού δεν επιτρέπεται καμία ανθρώπινη δραστηριότητα παρά μόνο η επιστημονική έρευνα.