Home > Πρώτο Θέμα > «Είμαστε πλέον στο απόλυτο κόκκινο για να μην πω στο μαύρο! Χάνουμε καθημερινά συμπολίτες μας» Άμεση ενίσχυση Δράμας με 50.000 ευρώ για φιάλες οξυγόνου

«Είμαστε πλέον στο απόλυτο κόκκινο για να μην πω στο μαύρο! Χάνουμε καθημερινά συμπολίτες μας» Άμεση ενίσχυση Δράμας με 50.000 ευρώ για φιάλες οξυγόνου

Συνέντευξη Τύπου του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλου

«Είμαστε πλέον στο απόλυτο κόκκινο

για να μην πω στο μαύρο!

Χάνουμε καθημερινά συμπολίτες μας»

Νοσοκομείο Δράμας: Πολλά κρούσματα στο προσωπικό που σημαίνει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού

Άμεση ενίσχυση Δράμας με 50.000 ευρώ για φιάλες οξυγόνου

ενώ δημιουργείται και τέταρτη μονάδα Covid

Ξεπέρασαν τους 30 οι θάνατοι συμπολιτών μας στο Νοσοκομείο Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου παραχώρησε χθες το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού στο Νομό Δράμας.

Ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, ζήτησε για άλλη μια φορά από όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας με μάσκες και αποστάσεις και συνέστησε να κάνουμε όλοι υπομονή και να περιμένουμε να υπάρξει πτώση της υψηλής μεταδοτικότητας.

Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του Νοσοκομείου Δράμας, το οποίο ανοίγει ήδη και τέταρτη μονάδα covid προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει και να φιλοξενήσει τα περιστατικά νοσηλείας, ενώ σημείωσε ότι οι θάνατοι συμπολιτών μας στο Νοσοκομείο Δράμας ξεπέρασαν πλέον τους 30, χωρίς να υπολογίζουμε εκείνους που έφυγαν από τη ζωή, είτε στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, είτε στο Νοσοκομείο Καβάλας, είτε σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά ζητήματα με έλλειψη κλινών, καθώς και με έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού επειδή ήδη αρκετοί ιατροί και νοσηλευτές βγαίνουν θετικοί.

PAPADOPOULOS SYSKEPSH

Στο απόλυτο κόκκινο…

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν αρκετά φορτισμένος και αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Δράμα είπε: «Θα ήθελα να ενημερώσω ευρύτερα τους συμπολίτες μας, ότι είμαστε πλέον στο απόλυτο κόκκινο. Θα χαρακτήριζα μάλιστα την κατάσταση στο απόλυτο μαύρο.  Χάνουμε καθημερινά συμπολίτες μας και το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα ακόμη δεν έχουμε υιοθετήσει στο απόλυτο τα υγειονομικά μέτρα, έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η μετάδοση του ιού είναι ένα πρόβλημα».

Όπως είπε, «είναι λυπηρό, γιατί τις τελευταίες μέρες χάσαμε πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Και μάλιστα ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί και χάνονται πλέον και νέοι άνθρωποι και το σημαντικό είναι ότι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Δεν αντέχει το Νοσοκομείο μας…

Τόνισε ακόμα ο κ. Παπαδόπουλος, ότι «πλέον το σύστημα Υγείας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, γιατί τα κρούσματα είναι πάρα πολλα. Στο Νοσοκομείο Δράμας, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια τέταρτη μονάδα covid. Αυτό σημαίνει πολλά. Σημαίνει χρήματα, σημαίνει ανθρώπινο δυναμικό, και τα χρήματα βρίσκονται, είτε από την κεντρική διοίκηση του κράτους, είτε από την Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια υποστελέχωση.  Γιατί η πανδημία δεν χτυπάει μόνο εμάς τους πολίτες, αλλά χτυπάει και το ανθρώπινο δυναμικό που έχει να κάνει με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του Νοσοκομείου. Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, που σημαίνει ότι έχουμε έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, εξήγησε ότι, «όλα αυτά τα γεγονότα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν, να είμαστε πιο προσεκτικοί, ώστε να κοπεί η μετάδοση της πανδημίας. Και αυτό θα γίνει μόνο περιορίζοντας όλοι εμείς τους εαυτούς μας με το γύρω περιβάλλον, στα στενά πλαίσια της οικογένειάς μας. Δεν πρέπει να περιφερόμαστε άσκοπα, να μην βγαίνουμε άσκοπα από το σπίτι στέλνοντας ένα μήνυμα ότι θα κάνουμε αθλητισμό και να έχουμε προφάσεις».

Όπως σημείωσε μάλιστα, «το σύστημα υγείας έχει φτάσει στο απόλυτο, όσον αφορά το να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Δεν μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε. Παίρνω την ευθύνη και το λέω, συζητώντας κάθε μέρα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ξεκινώντας από τον Ιατρικό Σύλλογο, τη διοίκηση του Νοσοκομείου, τη Διεύθυνση Υγείας, τον ΕΟΔΥ. Είναι λυπηρό… πρέπει να καταλάβουν όλοι οι Δραμινοί, ότι μετά τα τελευταία rapid tests που κάναμε, αποδείχθηκε ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού νοσεί. Είμαστε σήμερα το 25% της Δράμας, ασυμπτωματικοί και αυτό είναι το χειρότερο. Μεταφέρουμε τον ιό, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τι κάνουμε. Και κάθε φορά που μεταφέρεται ο ιός σε έναν πιο ευάλωτο συνάνθρωπό μας από τους ασυμπτωματικούς, έχουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις».

NOSOKOMEIO DRAMAS (2)

Ενίσχυση για οξυγόνο

Ο κ. Παπαδόπουλος, αποκάλυψε ότι στο Νοσοκομείο Δράμας, δημιουργείται ήδη μια τέταρτη μονάδα covid, «…προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία της. Η Περιφέρεια ΑΜΘ, καταβάλει άμεσα το ποσό των 50.000 ευρώ, ώστε να το ενισχύσει σε ιατροφαρμακευτικό και ιατροτεχνολογικό υλικό.  Είμαστε εδώ να στηρίξουμε όλες τις δομές υγείας, πρωτίστως βέβαια το Νοσοκομείο Δράμας.

Σήμερα προέχει να σώσουμε ζωές. Όταν η υγεία των νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο επιβαρυνθεί, τότε αυτά τα περιστατικά μεταφέρονται σε γειτονικά περιφερειακά Νοσοκομεία: Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης. Αλλά να ξέρετε ότι η ενημέρωση που έχουμε καθημερινά, είναι ότι τα κρεβάτια είναι ελάχιστα».

Αναφερόμενος στην οικονομική ενίσχυση  των 50.000 ευρώ, εξήγησε ότι μέρος αυτής έχει να κάνει με φιάλες οξυγόνου μικρές των 5 λίτρων και μεγάλες των 50 λίτρων, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει «η βελτίωση του κλειστού δικτύου οξυγόνου παροχής προς τα δωμάτια φιλοξενίας των αρρώστων. Από τα ίδια χρήματα, θα αγοραστούν μεγάλες ποσότητας ολόσωμων στολών που χρησιμοποιούνται σε χώρους covid, είναι για μάσκες που ενδείκνυνται από τις προδιαγραφές και άλλα υλικά.

Νοσηλευόμενοι

Σε ερώτηση του «Π.Τ.», για το πόσοι νοσηλεύονταν χθες στο Νοσοκομείο Δράμας και για το πόσοι συνολικά ασθενείς μπορούν να φιλοξενηθούν, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι, «αυτή τη στιγμή, λειτουργούν τρεις μονάδες covid και δημιουργείται άλλη μία. Στις τρεις μονάδες, έχουμε ένα αριθμό 135 κρεβατιών και είμαστε στο όριο γι’ αυτό γίνεται και η τέταρτη μονάδα. Λυπηρό μεν, αλλά πραγματικό. Σ’ αυτό τον αριθμό, θα πρέπει να προσθέσουμε και δεκάδες άλλους, που φιλοξενούνται από τα Νοσοκομεία Σερρών, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης. Άρα οι Δραμινοί που νοσούν αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τους 200. Οι καταγεγραμμένοι νεκροί μας στο Νοσοκομείο Δράμας ξεπέρασε ήδη τους 30».

Ανακοίνωσε επίσης ότι, χθες με εντολή του «έκλεισε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας, καθώς υπήρξαν ήδη 3 θετικά κρούσματα».

Πεταμένα τα rapid tests

Επίσης, σε άλλη ερώτηση του «Π.Τ.» σχετικά με τα πεταμένα rapid tests που βρέθηκαν στην πόλη της Δράμας και το αν υπήρξαν εξελίξεις στο ζήτημα αυτό, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Έχει ενημερωθεί ήδη όλος ο κρατικός μηχανισμός, από την Αστυνομική Διεύθυνση, τη Διεύθυνση Υγείας, τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Δράμας. Είναι λυπηρό αυτό που συνέβη. Είναι μια υγειονομική βόμβα, το να ρίχνεις αυτά τα χρησιμοποιημένα rapid tests σε κοινού κάδους αστικών απορριμμάτων. Με βάση τη νομοθεσία προβλέπεται να πηγαίνουν σε πιστοποιημένους χώρους καταστροφής. Ο ΕΟΔΥ Δράμας καταστρέφει όλα αυτά τα rapid tests στο κλίβανό του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Και όπως ξέρω, χωρίς αυτή την πιστοποίηση δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια. Λυπάμαι γι’ αυτή την ενέργεια, δεν ξέρουμε ακόμα από πού έχει γίνει και αν το ξέραμε θα προσφεύγαμε σε εισαγγελική παρέμβαση».