Home > Πρώτο Θέμα > Ηλιάδης: «Το καλοκαίρι πρέπει να κερδηθεί οπωσδήποτε…» -Χατζηπαντελής: «Μπορεί να φαίνεται φως στο τούνελ, όμως από πίσω υπάρχει ένα βουνό με υποχρεώσεις»

Ηλιάδης: «Το καλοκαίρι πρέπει να κερδηθεί οπωσδήποτε…» -Χατζηπαντελής: «Μπορεί να φαίνεται φως στο τούνελ, όμως από πίσω υπάρχει ένα βουνό με υποχρεώσεις»

Με αυστηρά μέτρα και self test ανοίγουν μετά το Πάσχα εστίαση και τουρισμός

Ηλιάδης: «Το καλοκαίρι πρέπει

να κερδηθεί οπωσδήποτε…»

Χατζηπαντελής: «Μπορεί να φαίνεται φως στο τούνελ,

όμως από πίσω υπάρχει ένα βουνό με υποχρεώσεις»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΜΕΣΩΣ μετά το Πάσχα, στις 4 ή στις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η εστίαση και από τις 14 Μαΐου ο τουρισμός. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει κάτω από αυστηρά μέτρα, πάντα σε εξωτερικούς χώρους και με υποχρεωτικά self test για όλους τους εργαζόμενους.

Τα αποτελέσματα των self test θα αναρτώνται κανονικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να το δείχνουν σε κάθε έλεγχο. Διαφορετικά προβλέπονται βαριά πρόστιμα, τόσο σε εργαζόμενους όσο και προς εργοδότες.

Ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκινούν τα υποχρεωτικά self test για πολλές κατηγορίες εργαζομένων, και βέβαια στην εστίαση που αυτή την ώρα δουλεύει με delivery και click away.

hliadhs

Ηλιάδης: Το καλοκαίρι πρέπει να κερδηθεί

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με τον πρόεδρο του  Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Ν. Δράμας κ. Ηλία Ηλιάδη, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «το μέτρο είναι καλό από την άποψη ότι θα πρέπει να προφυλαχθεί ο κόσμος αλλά και εμείς οι ίδιοι», ενώ αναφέρθηκε και στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις του είδους.

Όπως είπε, «οι  εργαζόμενοι που θα πρέπει να κάνουν το self test θα πρέπει να το έχουν μαζί τους για να το επιδεικνύουν σε κάθε έλεγχο, ειδάλλως δεν θα μπορούν να εργαστούν και ως εκ τούτου θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα», τονίζοντας ότι «το μέτρο είναι καλό, από την άποψη να προφυλαχθεί ο κόσμος. Δεν το συζητάμε. Όταν στη μέση μπαίνει η υγεία, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Και τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος είναι θετικός και δεν το πει; Τότε θα υπάρχουν άλλα ζητήματα».

Σημειώνει ακόμα ότι, «θα είναι βέβαια κάτι ψυχοφθόρο που θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, και άρα θα είναι και ένα συν στα όσα προβλήματα έχει ο κόσμος. Και επειδή από τη φύση μας είμαστε και λίγο αντιδραστικοί, μας κακοφαίνεται. Πιστεύω ότι όλο αυτό είναι γενικά στη σωστή κατεύθυνση για να προφυλαχθεί και ο κόσμος και εμείς οι ίδιοι».

Ερωτώμενος κατά πόσο θα βοηθήσουν τα self test στο άνοιγμα των καταστημάτων τους, ο κ. Ηλιάδης σημειώνει ότι «αυτό θα βοηθήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης. Όπως και να ’χει, ο κόσμος έχει τόση ανάγκη να βγει έξω μετά από την απομόνωση τόσων μηνών, που όταν δοθεί το έναυσμα, πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να μην αφήσουμε τους εαυτούς να παρεκτραπούν. Κι αυτό γιατί έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι και πρέπει να το κερδίσουμε. Το καλοκαίρι πρέπει να κερδηθεί οπωσδήποτε, γιατί για την οικονομία μας είναι μεγάλη ώθηση ο τουρισμός. Πιστεύω ότι πρέπει να το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα».

Ερωτώμενος για το ζήτημα των οικονομικών ενισχύσεων, κάνει αναφορά στην 7η επιστρεπτέα προκαταβολή: «Τώρα περιμένουμε να ανοίξει η πλατφόρμα για την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή και το Μάιο θα δοθούν οι μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, ανάλογα με το προσωπικό που έχει κάθε επιχείρηση, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα λειτουργικά έξοδα που θα έχει κάθε επιχείρηση. Και όπως ξέρετε, κάθε επιχείρηση για να ανοίξει χρειάζεται ένα αρχικό κεφάλαιο, γιατί μετά από έξι μήνες, είναι σαν να ξεκινάς από το μηδέν. Όλο αυτό το διάστημα, τα εμπορεύματα που είχε κάθε επιχείρηση έχουν λήξει και έχουν πεταχτεί όλα. Είναι μεγάλη ζημιά για τις επιχειρήσεις».

Διευκρινίζει ακόμα ότι, «αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την ενίσχυση των πάγιων δαπανών, όπως το ρεύμα και αυτό είναι μια ανακούφιση. Απ’ όσα μας είπαν, τις πάγιες δαπάνες θα τις συμψηφίσουν με διάφορα χρέη. Ό,τι δαπάνες έχει μια επιχείρηση από ρεύμα, νερό και διάφορα άλλα, θα συμψηφιστούν με τον ΦΠΑ, τον ΕΦΚΑ και άλλα. Δεν θα πάρουμε λεφτά απ’ αυτό το πρόγραμμα».

Ερωτώμενος αν από τη Δράμα έχουν ενταχθεί επιχειρηματίες, το επιβεβαιώνει και επισημαίνει ότι «πολλές επιχειρήσεις μπορεί να μην μπουν γιατί θέλει να έχει μείωση τουλάχιστον 30% στον τζίρο. Όμως πέρυσι είχαν λειτουργήσει μετά το Μάιο πολλές επιχειρήσεις. Και μάλιστα συμψηφίζουν τα δύο προηγούμενα χρόνια 2019 και 2020. Πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν ιδιαίτερα το καλοκαίρι, έχουν αποκλειστεί απ’ αυτό το μέτρο καθώς δεν μπορούν να αποδείξουν τη μείωση του 30%».

Τέλος ο κ. Ηλιάδης σημειώνει ότι «χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμα, να περάσει και το Πάσχα και σιγά-σιγά να προετοιμαστούμε και να υποδεχθούμε τον κόσμο, να νιώθουμε όλοι ασφαλείς και να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες».

xatzhpanteidhs

Χατζηπαντελής: Φως στο τούνελ αλλά…

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας κ. Γιώργος Χατζηπαντελής στις δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο οποίος τόνισε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου «έχει ζητήσει τον εμβολιασμό όλων των υπαλλήλων για να είμαστε ασφαλείς με το που θα ανοίξει ο Τουρισμός. Αυτό ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία, να εμβολιαστούν όλοι πριν από το άνοιγμα. Για να είμαστε πιο ασφαλείς κι εμείς και ο κόσμος».

Αναφορικά με το ζήτημα των οικονομικών ενισχύσεων, εξηγεί ότι «από τον Μάιο θα αρχίσουν να έρχονται οι προκαταβολές. Έχει βγει ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου πάνω από το 30% για το 2019 και το 2020. Όσοι είχαν μια μείωση πάνω από 30%.  Αυτό είναι ένα μέτρο λίγο παράξενο. Αυτός που έχει μείωση 29% τι θα κάνει; Αυτός δεν έχει μείωση που είναι κλεισμένος τόσους μήνες; Είναι πολύ μαγειρεμένο το μέτρο αυτό. Κάποια μαγαζιά για παράδειγμα που το καλοκαίρι είχαν δουλειά, δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν. Θα αποκλειστούν αρκετοί απ’ αυτό το μέτρο».

Ο ίδιος σημειώνει επίσης ότι, «η Ομοσπονδία μας ζήτησε να υπάρξει ένα κεφάλαιο έναρξης.  Σε μια τηλεδιάσκεψη που έγινε με το Υπουργείο Ανάπτυξης, τον πρωθυπουργό και τα μέλη της Ομοσπονδίας, ανακοινώθηκε αυτό το μέτρο. Εμείς το ζητάμε αυτό, για να μην χαθούν θέσεις εργασίας: Κεφάλαιο κίνησης για όλες τις επιχειρήσεις. Γιατί μετά από σχεδόν 7 μήνες ποια επιχείρηση θα μπορούσε να έχει κρατηθεί οικονομικά;

Επίσης, ζητήσαμε μείωση του ΦΠΑ στο 6%, αποπληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία σε 120 δόσεις και ενίσχυση της εργασίας με πληρωμή τουλάχιστον για ένα εξάμηνο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για να κρατηθούν οι θέσεις. Επίσης ζητήσαμε και μια μείωση των ενοικίων για να γίνει πιο ομαλό το άνοιγμα των επιχειρήσεων. Γιατί χρειάζονται μέτρα στήριξης. Δεν έχουμε απάντηση ακόμα σ’ αυτά».

Όπως τέλος τονίζει ο ίδιος, «μπορεί να φαίνεται το φως στο βάθος του τούνελ, όμως από πίσω υπάρχει ένα βουνό με υποχρεώσεις. Η καθαρή αλήθεια είναι ότι οι επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν για την επιβίωσή τους τα χρήματα της επιστρεπτέας και μη επιστρεπτέας. Πλήρωσαν κάποιους λογαριασμούς, αλλά από εκεί και πέρα δεν υπήρχε άλλη βοήθεια. Ζητάμε επίσης όλες οι επιστρεπτέες προκαταβολές, να γίνουν μη επιστρεπτέες προκαταβολές».