Home > Πρώτο Θέμα > Απίστευτο κι όμως αληθινό και συνάμα τραγικό!!! Προσπάθειες απένταξης του νέου Σχολείου Κ. Νευροκοπίου από το ΕΣΠΑ για αντιπολιτευτικούς λόγους

Απίστευτο κι όμως αληθινό και συνάμα τραγικό!!! Προσπάθειες απένταξης του νέου Σχολείου Κ. Νευροκοπίου από το ΕΣΠΑ για αντιπολιτευτικούς λόγους

Απίστευτο κι όμως αληθινό και συνάμα τραγικό!!!

Προσπάθειες απένταξης του νέου

Σχολείου Κ. Νευροκοπίου από

το ΕΣΠΑ για αντιπολιτευτικούς λόγους

Κίνδυνος να χαθεί το έργο από το Νευροκόπι και να μείνει χωρίς Δημοτικό Σχολείο

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΕΓΑΛΟΣ κίνδυνος φαίνεται ότι υπάρχει, να σταματήσει ολοκληρωτικά η όλη διαδικασία δημοπράτησης για την κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, χρηματοδοτείται από καθαρά κοινοτικούς πόρους και το έργο θα διενεργηθεί από τον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, νυν Κτιριακές Υποδομές. Και όλα αυτά, από τις προσπάθειες ενός μέλους της αντιπολίτευσης, για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους!!!

Πρόκειται για το έργο κατασκευής ενός νέου υπερσύγχρονου Δημοτικού Σχολείου στο Κ. Νευροκόπι, το οποίο όταν ολοκληρωθεί, θα στεγάσει όλους τους μαθητές του λεκανοπεδίου. Στα μέσα Φεβρουαρίου του 2016, μια σημαντική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Νευροκοπίου, έμελλε να καθορίσει την καθ’ όλα θετική πορεία και εξέλιξη του έργου. («Πρωινός Τύπος» 23 Φεβρουαρίου 2016).

Σ’ εκείνη τη σύσκεψη, συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Γιαννόπουλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κεραμάρης, οι διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ.κ. Σαλπιγγίδης και Κιουλιάνης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

Ο δήμαρχος Νευροκοπίου, εξήγησε τότε ότι  είχε ήδη μια έτοιμη μελέτη, ολοκληρωμένη, η οποία πληρούσε και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένταξή της στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Όλα τα μηνύματα ήταν θετικά για να προχωρήσει το έργο, όπως και έγινε.

Το υφιστάμενο Δημοτικό Σχολείο Νευροκοπίου, το οποίο σήμερα στεγάζεται σε δύο ξεχωριστά κτίρια, αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα και δεν συνάδει με το σύγχρονο μοντέλο εκπαίδευσης και επίσης, οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται το μάθημα, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως κατάλληλες για την ορθή λειτουργία του. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι να δημιουργούνται διάφορα ζητήματα κατά τη διάρκεια της παράδοσης των μαθημάτων και τη λειτουργία της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Οι παρευρισκόμενοι στη σύσκεψη εκείνη, σε επιτόπια αυτοψία που έκαναν, διαπίστωσαν τα παραπάνω ζητήματα και έβγαλαν το συμπέρασμα, ότι είναι άμεση ανάγκη πλέον η κατασκευή μια νέας σχολικής μονάδας στην περιοχή, που θα λύνει μια σειρά προβλημάτων και θα προσφέρει στους μικρούς μαθητές, αλλά και στο διδακτικό προσωπικό τις σύγχρονες υποδομές που απαιτούνται.

Σήμερα, η κατάσταση των Δημοτικών Σχολείων στην περιοχή του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου είναι τραγική. Με διθέσια και μονοθέσια σχολεία, κτίρια εγκαταλειμμένα στο έλεος του καιρού, μικροί μαθητές προσπαθούν να μάθουν γράμματα, την ώρα μάλιστα που όλοι συνηγορούμε στο ότι πρέπει πάση θυσία να κρατηθούν οι νέες οικογένειες στις ακριτικές αυτές περιοχές.

 

Η ένταξη στο ΕΣΠΑ

Όλα πλέον ήταν έτοιμα, ώστε η ωριμασμένη πια μελέτη, να προχωρήσει και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για ένα 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο, υπερσύγχρονο, με βιοκλιματικές προδιαγραφές, με προϋπολογισμό 4.398.000 ευρώ.

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ στις 21 Σεπτεμβρίου 2016, από τον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη. Το έργο εντάχθηκε με την πράξη: «Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου» στο Ε.Π. «Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» 2014-2020 στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 3 –Δράση 10α.19.2 «ΑΝΑΠΤΥΞΗ/ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 4.398.000,00 € από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Όπως αναφερόταν μάλιστα, θα γινόταν προσπάθεια να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία δημοπράτησης και ανάδειξης αναδόχου του έργου, έτσι ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου το 2017.

Οι δηλώσεις όλων εκείνες τις ημέρες, ήταν υπέρμετρα θετικές. Ο δήμαρχος κ. Γιαννόπουλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης και οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, εξέφραζαν την άμεση ικανοποίησή τους.

Η μελέτη και η ωρίμανση του παραπάνω έργου υλοποιήθηκε από την εταιρεία ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.(η εταιρεία αυτή προήλθε από συγχώνευση της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ, της ΟΣΚ ΑΕ και της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ) σε συνεργασία με την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Η προσπάθεια όλων των υπηρεσιών των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. που συμμετείχαν στην επίτευξη του στόχου της χρηματοδότησης του έργου, κρίνεται εκ του αποτελέσματος ευεργετική για έναν μικρό Δήμο όπως το Νευροκόπι, που δεν έχει επαρκή στελέχωση και τους απαιτούμενες πόρους για την ωρίμανση ενός τόσο σημαντικού και εξειδικευμένου έργου, που απαιτεί εμπειρία και τεχνογνωσία επί του αντικειμένου αυτού.

Με μεθοδικότητα και επιμονή οι υπηρεσίες (η Δ/νση Μελετών Έργων, η Υπηρεσία Δόμησης, το τμήμα Τευχών-Διαγωνισμών και Συμβάσεων και το Τμήμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων), βήμα-βήμα κατάφεραν να ωριμάσουν το έργο ώστε να κατατεθεί πλήρης φάκελος πρότασης χρηματοδότησης.

Δικαιούχος της πράξης είναι οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., οι οποίες θα δημοπρατήσουν, θα επιβλέψουν και θα παραδώσουν ολοκληρωμένο το κτίριο προς χρήση στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου.

 

Το απίστευτο!

Θα πρέπει να σημειώσουμε σ’ αυτό το σημείο επίσης, ότι το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου, είχε αποφασίσει ομόφωνα την διενέργεια του έργου και έτσι όλα προχώρησαν κατ’ ευχήν.

Να όμως που ήρθε το αναπάντεχο από μέλος αντιπολιτευόμενης παράταξης του Δήμου Νευροκοπίου, ο οποίος κινούμενος από καθαρά αντιπολιτευτικά κίνητρα απ’ ότι φαίνεται, ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό, προσπάθειες να σταματήσει το έργο. Με κάποιες καταγγελίες που έκανε προς τη διαχειριστική αρχή, υποστηρίζει ότι υπάρχει μια άλλη μελέτη, η οποία είναι ημιτελής και είχε ξεκινήσει να γίνεται παλαιότερα χωρίς όμως να ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και να ωριμάσει, ενώ το όλο ζήτημα τίθεται στο ότι θα χρειαστούν λιγότερα χρήματα. Αντί λοιπόν να υπάρχει καθολική στήριξη στην ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του σχολείου στο Κ. Νευροκόπι, εφευρίσκονται πρακτικές που φρενάρουν την όλη διαδικασία.

Παρ’ όλα αυτά όμως, η καταγγελία αυτή, έχει οδηγήσει τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας στο πλέον κρίσιμο σημείο να παγώσει την όλη διαδικασία, ακριβώς ένα βήμα πριν από τη δημοπράτηση του έργου.

Φαίνεται ότι σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάει η χώρα, όπου έργα σαν αυτό σπανίζουν πλέον και αντί να πανηγυρίζουμε, κάνουμε απίστευτες προσπάθειες να τα σαμποτάρουμε και να τα απεντάξουμε από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα από τα πλέον δυναμικά έργα. Ένα σύγχρονο σχολικό κτίριο, το οποίο αν μη τι άλλο, θα δώσει και δουλειά στην περιοχή όσο θα χτίζεται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Πρωινού Τύπου», η Διαχειριστική Αρχή ελέγχει τις καταγγελίες αυτές. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε ότι μάλλον δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και οι διαδικασίες θα συνεχιστούν κανονικά. Αν όμως υπάρξει ζήτημα, τότε το έργο μπορεί ακόμα και να απενταχθεί και να χαθούν τα χρήματα από το Νευροκόπι και το Νομό και αυτά να πάνε σε κάποιο άλλο έργο στην Περιφέρεια.

Αντί να σκεφτόμαστε θετικά και σοβαρά, υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται μόνο αρνητικά με σκοπό να σαμποτάρουν ένα τόσο σημαντικό έργο για λόγους χωρίς καμιά ουσία. Μπορεί κάλλιστα να γίνει το νέο σχολείο, και από τις ουρές του ΕΣΠΑ το επόμενο χρονικό διάστημα ή μέσω κάποιου άλλου προγράμματος, μπορεί άνετα να χρηματοδοτηθεί μια αναπαλαίωση του παλαιού κτιρίου και να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς και όχι μόνο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *