Home > Πρώτο Θέμα > Με γευσιγνωσία τοπικών κρασιών η τελετή έναρξης της «Δραμοινογνωσίας»

Με γευσιγνωσία τοπικών κρασιών η τελετή έναρξης της «Δραμοινογνωσίας»

 

Με γευσιγνωσία τοπικών

κρασιών η τελετή έναρξης της «Δραμοινογνωσίας»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Παρουσία πλήθους Δραμινών και επισκεπτών, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 21 Μαΐου, σε μια ξεχωριστή τελετή η έναρξης της φετινής «Δραμοινογνωσίας», στο Διοικητήριο Δράμας. Η «Δραμοινογνωσία», θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 28 Μαΐου, με πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία της πόλης μας.

Στην τελετή, παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Παύλος, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές κ.κ. Καραγιαννίδης, Κυριαζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Δράμας, κ. Αργύρης Πατακάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης κα. Γεωργία Χειράκη, ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, και ο πρόεδρος των οινοπαραγωγών Δράμας, κ. Γιάννης Καλαϊτζίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ, κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κ. Γιώργος Γεωργιάδης.

Μετά το πέρας των ομιλιών, το πρόγραμμα πλαισίωσε μουσικά με διασκευές έντεχνων και λαϊκών τραγουδιών, με jazz, pop και latin, το σύνολο Μουσικής Έκφρασης του Μουσικού Σχολείου Δράμας. Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κοκτέιλ με βάση το κρασί, από τον Δραμινό bar tender, Χαράλαμπο Μωυσιάδη.

Η εβδομάδα που διανύουμε, προσφέρει στους επισκέπτες αλλά και στους Δραμινούς, μια ξεχωριστή γνωριμία με τα τοπικά μας κρασιά, δίνοντας τους την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα οινοποιεία της περιοχής μας, να γευτούν τοπικά προϊόντα και να γνωρίσουν την ιστορία της Δράμας.

 

Χρ. Μέτιος: «…τα οινοποιεία της Δράμας, χρόνο με τον χρόνο αποκτούν όλο και περισσότερους φίλους».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Μέτιος, μίλησε για την ιστορία του κρασιού της περιοχής μας, και την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Δραμινοί οινοπαραγωγοί προκειμένου τα κρασιά μας να κατακτούν τις καλύτερες θέσεις τόσο εγχώρια όσο και σε διεθνές επίπεδο.

«Από τα πανάρχαια χρόνια, εδώ στην γη του Διονύσου, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα μας, ο οίνος έχει στενή σχέση με τους ανθρώπους, γιατί μας συντροφεύει τόσο στις όμορφες και ευχάριστες στιγμές, όσο και σε δύσκολες στιγμές. Αν φυσικά η κατανάλωση γίνεται με μέτρο, τότε έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι είναι ευεργετικό για την υγεία μας.

Με αυτά τα δεδομένα από τη μια μεριά, αλλά και από την σοβαρή προσπάθεια που κάνουν οι οινοποιοί της περιοχής μας, δικαιολογούν γιατί τα οινοποιεία της Δράμας, χρόνο με τον χρόνο αποκτούν όλο και περισσότερους φίλους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μέτιος.

Αργ. Πατακάκης: «Οι τοπικές γεύσεις, η παράδοση και ο πολιτισμός της Δράμας, θα μας συνοδεύουν κατά την διάρκεια και της φετινής Δραμοινογνωσίας…»

Ακολούθως, ο κ. Πατακάκης πήρε τον λόγο και μίλησε για το πλούσιο πρόγραμμα που κυριαρχεί και φέτος, σε αυτή την τόσο σημαντική τοπική μας δράση, καθώς είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία να βιώσουμε στιγμές χαράς, τοπικής ιστορίας, πολιτισμού και επικοινωνίας. Αυτά είναι άλλωστε, τα γνήσια χαρακτηριστικά του δραμινού κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπως πρόσθεσε ο κ. Πατακάκης, ενώ συνέχισε λέγοντας: «δημιουργήσαμε την Δραμοινογνωσία, η οποία ως μια κιβωτός προφυλάσσει, συντηρεί και συνδυάζει διαχρονικά την αγνότητα των δραμινών κρασιών, και την δημιουργικότητα των κατοίκων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Τοπικές γεύσεις, παράδοση και πολιτισμός της Δράμας, είναι τα ισχυρά ποιοτικά κριτήρια τα οποία θα μας συνοδεύουν, κατά την διάρκεια της Δραμοινογνωσίας, στις γωνιές της πόλης και του Νομού μας».

Χρ. Μαμσάκος: «Η ελκυστικότητα που επιφέρει ο Δραμινός οίνος, θέτει τη Δράμα στο κέντρο της καρδιάς του κόσμου του κρασιού».

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Δράμας ο οποίος χαρακτήρισε την πόλη μας ως την πρωτεύουσα του κρασιού, η οποία έχει φιλόξενους κατοίκους και πολυάριθμους αμπελώνες, καθώς εδώ χτυπάει η καρδιά του οίνου, όπως χαρακτηριστικά τόνισε

Πρόκειται για ένα τουριστικό γεγονός, όπως ανέφερε ο κ. Μαμσάκος, που φέρνει πλήθος επισκεπτών στον τόπο μας και στα οινοποιεία της Δράμας. Πρόκειται επίσης, για ένα γεγονός το οποίο ενισχύει την αγορά της Δράμας, την οικονομική δραστηριότητα, και συμβάλει στην ανάπτυξη. Είναι ένα πολιτιστικό γεγονός, που αναδεικνύει την περιοχή μας, την ιστορία, την παράδοση, την μοναδική φύση μας και την κουλτούρα αιώνων που με επιμέλεια φροντίσαμε να διατηρήσουμε αναλλοίωτη στον χρόνο. Είναι η κληρονομιά μας.

«Η ελκυστικότητα που επιφέρει ο Δραμινός οίνος, θέτει τη Δράμα στο κέντρο της καρδιάς του κόσμου του κρασιού. Θα ήθελα να τονίσω ότι το κρασί, αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού μας, και μέσα από τα μονοπάτια του συνδέεται κανείς με την αρχαία ιστορία του τόπου», υποστήριξε ο κ. Μαμσάκος.

Γ. Καλαϊτζίδης: «Τα κρασιά της περιοχής μας, ήδη στην ελληνική αγορά θεωρούνται από τα πλέον αναγνωρισμένα…»

Τέλος, ο πρόεδρος των οινοπαραγωγών της περιοχής μας, μίλησε για τα πρώτα βήματα της Δραμοινογνωσίας, όπου πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησαν αυτό το εγχείρημα πολύ δειλά, και πλέον μεγεθύνεται χρόνο με τον χρόνο.

«Νομίζω, ότι στην περιοχή μας, μπορεί να μας λείπουν οι υποδομές και πολλά άλλα πράγματα, ο Θεός όμως μας έδωσε καταπληκτικό ήλιο, έδαφος, κλίμα τα οποία σε συνδυασμό με το μεράκι, την τεχνογνωσία, και την τεχνολογία την οποία αξιοποιούν οι οινοπαραγωγοί, παράγουν στην περιοχή μας κάποια από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά.

Τα κρασιά της περιοχής μας, ήδη στην ελληνική αγορά θεωρούνται από τα πλέον αναγνωρισμένα, αλλά και στο εξωτερικό σε εξαγωγές καταλαμβάνουν χρόνο με τον χρόνο μεγάλο μερίδιο, όπως και σε διεθνείς διαγωνισμούς, οι διακρίσεις των δραμινών κρασιών έρχονται κατά δεκάδες», ανέφερε ο κ. Καλαϊτζίδης.