Home > Πρώτο Θέμα > Στους Δήμους Δράμας, Δοξάτου και Προσοτσάνης ψηφίζουμε με 4 σταυρούς στο κεντρικό ψηφοδέλτιο ► Στους Δήμους Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου ψηφίζουμε με 3 σταυρούς στο κεντρικό ψηφοδέλτιο

Στους Δήμους Δράμας, Δοξάτου και Προσοτσάνης ψηφίζουμε με 4 σταυρούς στο κεντρικό ψηφοδέλτιο ► Στους Δήμους Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου ψηφίζουμε με 3 σταυρούς στο κεντρικό ψηφοδέλτιο

Με πόσους σταυρούς ψηφίζουμε

στους Δήμους της Π.Ε. Δράμας

► Στους Δήμους Δράμας, Δοξάτου και Προσοτσάνης ψηφίζουμε με 4 σταυρούς στο κεντρικό ψηφοδέλτιο

► Στους Δήμους Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου ψηφίζουμε με 3 σταυρούς στο κεντρικό ψηφοδέλτιο

► Από 2 σταυρούς βάζουμε στις τριεδρικές Κοινότητες και 1 σταυρό στις μονοεδρικές Κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ περίοδος για τον πρώτο γύρο  των Αυτοδιοικητικών εκλογών έχει τελειώσει. Σάββατο σήμερα, όλοι οι συνδυασμοί κάνουν τις τελευταίες διεργασίες που απέμειναν, χαλαρώνουν και ετοιμάζονται για την αύριο μεγάλη μάχη.

Στο Νομό Δράμας μέχρι στιγμής, όλα κυλούν ομαλά. Οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν στα 262 εκλογικά τμήματα της Π.Ε. Δράμας και οι εκλεκτοί θα μπορέσουν να οδηγούν στα νέα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, από 1 Ιανουαρίου 2024.

Πώς όμως θα ψηφίσουμε στο Νομό Δράμας αύριο Κυριακή; Όπως είναι ήδη γνωστό και σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, ο συνδυασμός που θα πιάσει πάνω από 43%, θα καταλάβει από την πρώτη Κυριακή την έδρα του Δήμου ή της Περιφέρειας και άρα δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δεύτερο εκλογικό γύρο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο συνδυασμοί που θα έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά, θα δοκιμαστούν στην κάλπη τη δεύτερη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Πώς θα ψηφίσουμε όμως στους πέντε Δήμους της Π.Ε. Δράμας και πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι αντιστοιχούν στην παράταξη που θα καταλάβει τη δημοτική αρχή; Ας το δούμε αναλυτικά:

Στο Δήμο Δράμας

Στο Δήμο Δράμας τοποθετούμε 4 σταυρούς στο κεντρικό ψηφοδέλτιο για το Δημοτικό Συμβούλιο και από 2 σταυρούς στα ψηφοδέλτια για τις τριεδρικές Κοινότητες μαζί με την Κοινότητα Δράμας. Όσον αφορά τις μικρές Κοινότητες όπως Σιδηρόνερο, Σκαλωτή, Μακρυπλάγι και Λιβαδερό, Κοινότητες δηλαδή κάτω από 200 κατοίκους και μία έδρα, βάζουμε ένα σταυρό.

Το σύνολο των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας θα είναι πλέον 35, αυξημένο κατά δυο από τις προηγούμενες φορές, μετά από τη νέα απογραφή πληθυσμού του 2021. Ο συνδυασμός που θα εκλεγεί δημοτική αρχή, καταλαμβάνει 21 έδρες μαζί με την έδρα της Κοινότητας Σιδηρονέρου. Τις  υπόλοιπες 14 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου μοιράζονται οι αντιπολιτεύσεις.

Στο Δήμο Δοξάτου

Στο Δήμο Δοξάτου στο κεντρικό ψηφοδέλτιο τοποθετούμε 4 σταυρούς για τους δημοτικούς συμβούλους. Στα ψηφοδέλτια για όλες τις τοπικές κοινότητες που είναι τριεδρικές, τοποθετούμε 2 σταυρούς, ενώ στην Αγορά και στα Πηγάδα που είναι κάτω από 200 άτομα πληθυσμό και μονοεδρικές, τοποθετούμε έναν σταυρό.

Να σημειωθεί ότι οι έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιου Δοξάτου μειώνονται κατά δύο, οπότε από 27 έδρες γίνονται 25. Από αυτές, η δημοτική αρχή καταλαμβάνει 15 έδρες και τις υπόλοιπες δέκα καταλαμβάνει η αντιπολίτευση.

Στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου

Στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου, στο κεντρικό ψηφοδέλτιο τοποθετούμε 3 σταυρούς, ενώ στις τριεδρικές Κοινότητες τοποθετούμε 2 σταυρούς και στις μονοεδρικές από 1 ψήφο.

Αναλυτικότερα οι τριεδρικές Κοινότητες είναι: Νευροκόπι, Βώλακας, Περιθώρι, Οχυρό, Βροντού, Βαθύτοπος, Λευκόγεια. Οι μονοεδρικές Κοινότητες είναι Εξοχή, Χρυσοκέφαλο, Ποταμοί, Μικροκλεισούρα, Παγονέρι, Αχλαδιά, Δασωτό, Κατάφυτο, Γρανίτης όπου βάζουμε μία ψήφο. Το σύνολο των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι 19 έδρες, τις 11 καταλαμβάνει η δημοτική αρχή.

Στο Δήμο Παρανεστίου

Στο Δήμο Παρανεστίου, στο κεντρικό ψηφοδέλτιο τοποθετούμε 3 σταυρούς, απ’ όπου θα εκλεγούν συνολικά 15 δημοτικοί σύμβουλοι. Και εδώ οι έδρες είναι μειωμένες κατά δύο, σε σχέση με την απογραφή πληθυσμού του 2021.

Στις Κοινότητες που είναι πάνω από 200 άτομα πληθυσμό όπως Παρανέστι, Αδριανή, Νικηφόρος και Πλατανιά, βάζουμε 2 σταυρούς. Στις έξι τοπικές Κοινότητες που είναι κάτω από 200 άτομα πληθυσμός και μονοεδρικές, βάζουμε από 1 σταυρό. Εφόσον η νικήτρια παράταξη, θα καταλάβει 9 έδρες. Ενώ αν εκλεγεί με 60% και πάνω τότε μπορεί να πάρει 11 ή και 13 έδρες. Η ιδιαιτερότητα αυτή ισχύει μιας και υπάρχουν δύο παρατάξεις εδώ.

Στο Δήμο Προσοτσάνης

Στο Δήμο Προσοτσάνης, στο κεντρικό ψηφοδέλτιο τοποθετούμε 4 σταυρούς για την εκλογή Δημοτικού Συμβουλίου και από 2 ψήφους στις τοπικές Κοινότητες. Στις μονοεδρικές Κοινότητες κάτω από 200 κατοίκους τοποθετούμε 1 σταυρό (Πύργοι, Ανθοχώρι, Γραμμένη, Πανόραμα).

Το σύνολο των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι 25, κατά δύο μειωμένοι μετά από την απογραφή του 2021, και ο πλειοψηφών συνδυασμός καταλαμβάνει τις 15 έδρες.

Πενταετής θητεία

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, η νέα θητεία των περιφερειαρχών και των δημάρχων και φυσικά των νέων Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, θα αναλάβουν θητεία από 1 Ιανουαρίου 2024 και για πέντε χρόνια και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2028. Πράγμα που σημαίνει ότι οι νέοι δήμαρχοι θα έχουν μπροστά τους μια γεμάτη θητεία, προκειμένου να τρέξουν το έργο τους. Και αυτό θα ευνοήσει κυρίως τους δημάρχους που θα επανεκλεγούν.

Η υφιστάμενες περιφερειακές και δημοτικές αρχές, με τα παρόντα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, θα παραμείνουν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πενταετή θητεία είχε δοκιμαστεί για μια ακόμα φορά παλαιότερα, γυρίσαμε για μια τετραετή θητεία και επανέρχεται εκ νέου αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η νέα νομοθεσία για την Αυτοδιοίκηση, δήμαρχοι και περιφερειάρχης  μπορούν να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, εφόσον λάβουν ποσοστό πάνω από το 43% του συνόλου των ψήφων. Προφανώς, αυτό είναι εφικτό να γίνει σε μικρούς δήμους όπου οι υποψήφιοι είναι δύο άτομα. Αυτό σημαίνει ότι, ο συνδυασμός επιτυχόντος υποψηφίου, θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου ανεξαρτήτως ποσοστών του πρώτου γύρου.

Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε οι υποψήφιοι πηγαίνουν στο δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, όπου εκεί για να βγει κάποιος νικητής από τις κάλπες, θα πρέπει  να έχει συμπληρώσει το 50% συν 1 ψήφο!

Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη

Επίσης, καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων . Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων.

Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο.

Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Όσον αφορά στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, εκεί τοποθετούμε 2 σταυρούς το ανώτερο. Στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο θα εκλεγούν πλέον 45 έδρες, από τις 51 που ήταν μέχρι σήμερα, λόγω της απογραφής πληθυσμού του 2021.

Από την Π.Ε. Δράμας εκλέγοντας 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.