Home > Πρώτο Θέμα >  ΣΒΑΑ Δράμας – Ένα έργο με φιλική προς το περιβάλλον οικιστική ανάπλαση και ανάπτυξη- Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το έργο

 ΣΒΑΑ Δράμας – Ένα έργο με φιλική προς το περιβάλλον οικιστική ανάπλαση και ανάπτυξη- Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το έργο

Ενημερωτική ημερίδα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Δήμου Δράμας

 ΣΒΑΑ Δράμας – Ένα έργο με φιλική

προς το περιβάλλον οικιστική

ανάπλαση και ανάπτυξη

 Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το έργο και η κοινωνική συμμετοχή μέσω του Δικτύου Διακυβέρνησης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Ημερίδα σχετικά με την υλοποίηση των δράσεων και των έργων της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουνίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αν. Μακεδονία – Θράκη 2014-2020».

Εισηγήσεις στην ημερίδα έκαναν ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου με θέμα: «Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Έξυπνη πόλη. Εργαλεία καθιέρωσης City Branding», ο κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δράμας με θέμα: «Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, από τον σχεδιασμό στην εφαρμογή», ο κ. Λάζαρος Ασλανίδης, αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας με θέμα: «Καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίας τουριστικής προβολής της πόλης της Βέροιας», ο κ. Ιωάννης Κιοσσές, Τοπογράφος Μηχανικός M.Sc. προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δράμας με θέμα: «Βιοκλιματική αναβάθμιση οδού 19ης Μαΐου. Η πόλη αλλάζει, εσύ;», ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας, μέλος της Δ.Ε. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας με θέμα: «Ο ρόλος της επιχειρηματικής κοινότητας στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της Δράμας», η κα. Βασιλική Καζάνα, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με θέμα: «Η εμπειρία του Δικτύου Διακυβέρνησης Βιοκλιματικής και Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης της Δράμας (ΔΙΔΙΑΚ) στα πλαίσια της ΣΒΑΑ Δράμας: Τάσεις, δυνατότητες και μελλοντικές προοπτικές» και ο κ. Κοσμάς Σιδηρόπουλος, Οικονομολόγος στέλεχος ΕΕΤΑΑ/ΜΟΔ με θέμα: «Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη ως εργαλείο αναζωογόνησης της πόλης».

Ιωσηφίδου: Συνεργασίες και έργα

Στα ζητήματα και τα έργα που έχει στο ενεργητικό της η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), αναφέρθηκε με δηλώσεις της η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας κα. Ιωσηφίδου.

Όπως είπε, στην ημερίδα εξετάζονται σε ποια σημεία βρίσκονται και κατά πόσο έχουν υλοποιηθεί τα διάφορα έργα που περιλαμβάνονται στην ΣΒΑΑ και τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Όπως είπε, η ΣΒΑΑ αφορά σε 16 έργα συνολικά, με μεγαλύτερο την ανάπλαση της περιοχής της 19ης Μαΐου. Οι δράσεις που  υλοποιούνται αφορούν μάλιστα διάφορους φορείς της πόλης όπως: «Η Ένωση Κυριών Δράμας υλοποίησε μια δράση κατάρτισης 35 ανέργων γυναικών με σκοπό την προώθηση στην απασχόληση, ενώ με το ΔΙΠΑΕ υπήρξαν 3 συνεργασίες: 1. Διακυβέρνηση για την υλοποίηση της μεγάλης παρέμβασης στην 19ης Μαΐου, για το πώς αντιμετωπίστηκαν και λύθηκαν ή δεν λύθηκαν προβλήματα, 2. Ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας κ. Ζαΐμης έκανε μελέτη για την παρόχθια ανάπτυξη περιοχών της Αγίας Βαρβάρας γύρω από τα ρέματα και 3. Ο κ. Τάκος με την ομάδα του υλοποίησαν μια μελέτη καταγραφής του αστικού πρασίνου, ώστε να ξέρουμε πού βρίσκεται κάθε δέντρο. Ξέρουμε σε κάθε δρόμο τι δέντρα έχουμε, ηλικίες και τι προβλήματα παρουσιάζουν. Μ’ αυτή τη βάση δεδομένων θα μπορούμε να διαχειριζόμαστε σωστότερα το αστικό πράσινο.

Όπως τόνισε η κα. Ιωσηφίδου, «από την πλευρά του ο Δήμος Δράμας δεν υλοποιεί μόνο το μεγάλο έργο της 19ης Μαΐου, αλλά και δράσεις που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία και τον ψηφιακό πολιτισμό, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ολοκληρώθηκε η δράση για την περιβαλλοντική θερμοκρασία, ποιότητα αέρα κ.α. στην περιοχή της 19ης Μαΐου, για να δούμε αν τελικά η παρέμβαση που γίνεται θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επίσης, το Επιμελητήριο Δράμας έχει υλοποιήσει τη Δομή για την Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων στο ισόγειο την Lab.40  και τις βοηθάει στα πρώτα τους βήματα».

Ασλανίδης: Καλές πρακτικές για τους Δήμους

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Βέροιας κ. Ασλανίδης, με καταγωγή μάλιστα από τα Λευκόγεια Δράμας, σημείωσε ότι βρέθηκε στη Δράμα, προκειμένου να αναπτύξει την παρουσίαση ενός ΣΒΑΑ στο Δήμο Βέροιας. Όπως είπε, «θεωρείται ένα εργαλείο το οποίο βοηθάει το Δήμο σε πολλούς τομείς, με πολλές αντιδημαρχίες οι οποίες ασχολούνται».

Τόνισε μάλιστα, ότι «είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους Δήμους αυτή την περίοδο, όπου οι προϋπολογισμοί όλων των Δήμων αρχίζουν και εκτροχιάζονται με βάση την αύξηση των τιμών, της ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου. Από εκεί και πέρα, ο κάθε Δήμος προσπαθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο του. Στη Βέροια, το πρόγραμμα έχει δώσει μεγάλη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά τις σχολικές αυλές, σε ότι αφορά την κινητικότητα, το ποδήλατο, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, βοηθάει επίσης και την Πρόνοια σε μεγάλο βαθμό. Θεωρώ ότι τέτοια εργαλεία είναι χρήσιμα για τους Δήμους, προκειμένου να προχωρήσουν και να κάνουν κάτι που θα μείνει για την πόλη».

Παπαεμμανουήλ: Οικιστική ανάπτυξη

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, τόνισε ότι «το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και παρ’ όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν με την υλοποίηση του έργου, όταν αυτό θα ολοκληρωθεί θα είμαστε όλοι περήφανοι και χαρούμενοι. Και αυτό, γιατί εντός του αστικού ιστού της πόλης, θα έχει αναπτυχθεί μια φιλική προς το περιβάλλον οικιστική ανάπλαση, η οποία θα είναι αντάξια και των κατοίκων της Δράμας».

Γεωργιάδης: Στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «εκτός από τα έργα που υλοποιεί ο Δήμος, υπάρχουν και άλλοι εταίροι που υλοποιούν ανεξάρτητα έργα, μεταξύ αυτών και το Επιμελητήριο Δράμας».

Αναφερόμενος στο Επιμελητήριο, σημείωσε ότι «υλοποιήσαμε τη Δομή Lab.40 μέσω της οποίας συνδέουμε την υποστήριξη των start up με ένα γενικότερο οικοσύστημα ανάπτυξης οικονομίας, στα πλαίσια της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Είναι ένα έργο το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί και τρέχει, είναι από τα λίγα που έχουν ολοκληρωθεί και συνεχίζουμε να προχωράμε τις διαδικασίες και με τους υπόλοιπους φορείς».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «το γενικότερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πόλη με την ανακατασκευή των δρόμων έχει ανοίξει συζητήσεις οι οποίες θα πρέπει να βελτιώσουν κάποια πράγματα στην πορεία και η ταχύτητα των έργων είναι πολύ σημαντική για την πόλη, όσον αφορά του δρόμους που κατασκευάζονται».

Σημείωσε τέλος ότι, «είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε όσο αφορά την ποιότητά του και το Επιμελητήριο Δράμας στα πλαίσια του δικού ανεξάρτητου έργου, έχει διαφορετικότητα, καινοτομία και βοηθά τους ανθρώπους που θέλουν να παράξουν και να ζήσουν σ’ αυτή την όμορφη πόλη».

Καζάνα: Η κοινωνική συμμετοχή το ζητούμενο

Σε δηλώσεις της η κα. Καζάνα, καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας του ΔΙΙΠΑΕ και υπεύθυνη του Δικτύου Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε στην εμπειρία που έχει δημιουργηθεί, «μέσα από τη θεσμοθέτηση και την εμπειρία ενός Δικτύου Διακυβέρνηση, ενός Δικτύου Κοινωνικής Συμμετοχής, που είχε σκοπό να δώσει συλλογική φωνή σε όσους είχαν ενδιαφέρον ή επιπτώσεις, από την υλοποίηση του ΣΒΑΑ».

Η κα. Καζάνα σημείωσε ότι «το Δίκτυο έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του εδώ και 3 χρόνια, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τα μέλη μας, καταγράφουμε προβλήματα, μεταφέρουμε ανησυχίες και ενδιαφέροντα, φέρνουμε σε επαφή τα ενδιαφερόμενα μέλη. Η πρόθεση της κοινωνικής συμμετοχής ήταν ένα ζητούμενο αυτού του δικτύου. Για τα δεδομένα της Δράμας, είναι μια ιδιαίτερα καινοτόμα δομή και ανοικτής συμμετοχής».