Home > νέα > Σύμπραξη Χατζηθεοδωρίδη – Τερζή σε μία παράταξη με επικεφαλής το δεύτερο

Σύμπραξη Χατζηθεοδωρίδη – Τερζή σε μία παράταξη με επικεφαλής το δεύτερο

Σύμπραξη Χατζηθεοδωρίδη – Τερζή σε μία παράταξη με επικεφαλής το δεύτερο

Τερζής: «Όταν νιώθεις ότι ασφυκτιάς

μέσα σε έναν πολιτικό χώρο

δεν παραμένεις και συνεχίζεις»

«Έχει καιρό που εγκατέλειψα τον τρίτο όροφο του δημαρχείου!»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΒΟΛΕΣ κατά της διοίκησης του δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Ανέστης Τερζής, ανακοίνωσε χθες το πρωί την σύμπραξή του με την παράταξη που ίδρυσε ο κ. Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης και τίθεται επικεφαλής της.

Ο κ. Τερζής, ενώ τίθεται επικεφαλής της νέας δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες», ετοιμάζεται να ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη Μαμσάκου στο τέλος του Ιανουαρίου, καθώς υπάρχουν ακόμα ορισμένες εκκρεμότητες που απορρέουν από τη θέση του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Ήδη, εδώ και αρκετό, οι προθέσεις του κ. Τερζή διαχέονταν στην πόλη της Δράμας.  Πριν από λίγες μέρες ο ίδιος είχε ανακοινώσει και επίσημα την πρόθεση του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Δράμας και αυτή η ανακοίνωση έγινε οριστικά χθες το μεσημέρι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο μέχρι χθες επικεφαλής της νεοϊδρυθείσας δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» κ. Χατζηθεοδωρίδης, παραχώρησε τη θέση του στον κ. Τερζή.

Αρχικά, ο κ. Χατζηθεοδωρίδης ξεκαθάρισε ότι, αν και ο ίδιος ίδρυσε την παράταξη αυτή, εντούτοις οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει περισσότερο, λέγοντας: «Κάποιοι λόγοι, επαγγελματικής κυρίως φύσεως, με έκαναν να κάνω κάποιες δεύτερες σκέψεις και να παραχωρήσω τη θέση του επικεφαλής, κατόπιν συμφωνίας και συνεργασίας, στον Ανέστη Τερζή, ο οποίος ασχολείται 30 χρόνια με τα αυτοδιοικητικά και προς τιμήν του δεν έχει ακουστεί ποτέ κάτι μεμπτό και επιλήψιμο σε βάρος του. Είναι προς τιμήν μας, η συνεργασία με τον Ανέστη Τερζή. Θα ηγηθεί αυτού του σχηματισμού και ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά μας».

Terzis Xatzitheodoridis1

Ο κ. Χατζηθεοδωρίδης με τον κ. Τερζή δίνουν τα χέρια.

Τερζής: Απαραίτητες οι συνεργασίες

Ανακοινώνοντας την σύμπραξή του με την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες» ο κ. Τερζής σημείωσε αρχικά ότι αυτό «ξεκινά από τη λογική του ίδιου του «Κλεισθένη», που μας λέει ότι με την απλή αναλογική, οφείλουμε να ψάξουμε έναν τρόπο όλοι μας να την κάνουμε ένα όχημα συνεννόησης και όχι ένα όχημα συναλλαγής. Γι’ αυτό και επειδή ο δρόμος προς τις εκλογές δεν είναι μόνο η κάλπη, αλλά και όλα τα ενδιάμεσα που θα μπορούσαν να συμβούν. Τι θέλει η αυτοδιοίκηση; Θέλει ανθρώπους ώριμους να φτιάξουν  πράγματα. Και όταν έχεις όρεξη και γνωρίζεις τον αυτοδιοικητικό χώρο, κερδίζεις πολύ χρόνο».

Όπως είπε ο κ. Τερζής, «ο Δήμος, όχι μόνο πρέπει να αλλάξει ρότα, αλλά να αλλάξει φιλοσοφία και αντίληψη. Το έχει μεγάλη ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση. Και μέσα απ’ αυτό, αυτή η προσπάθεια βαφτίζεται και οι «Ενεργοί Πολίτες», είναι η πρώτη μας επιλογή, να καταστήσουμε τους πολίτες του Δήμου μας ενεργούς. Πολίτες που συμμετέχουν σε μεγάλα ζητήματα που αφορούν το Δήμο. Πολίτες που θα καταθέτουν την άποψή τους πριν αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για μεγάλα θέματα της Δράμας. Πολίτες που θα συμμετέχουν ακόμα και με μορφή δημοψηφισμάτων, σε θέματα που κρίνουμε ότι θα πρέπει να τα πάμε εκεί.  Γιατί στο κάτω-κάτω, στο Δήμο ασκείς διοίκηση μαζί με τους πολίτες».

Σε ερώτηση του «Π.Τ.» αν θα υπάρξουν συναντήσεις για συνεργασίες με άλλους υποψηφίους για το Δήμο, ο κ. Τερζής απάντησε ότι θα επιχειρηθεί: «Οι πόρτες είναι ανοιχτές και ο «Κλεισθένης» το επιβάλει και νομίζω ότι μέσα από τη συνεννόηση και τη συνεργασία, η αυτοδιοίκηση μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει. Γι’ αυτό βεβαίως και θα επιχειρήσουμε συζήτηση και με άλλες παρατάξεις».

Η συνεργασία με Μαμσάκο

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συνεργασία του με τον κ. Μαμσάκο, τόνισε ότι αυτή είχε γίνει «σε επίπεδο παρατάξεων. Είχα πάει μαζί του ως συνεργαζόμενος. Συνεπώς δεν υπήρξα ένας δημοτικός σύμβουλος με την στενή έννοια. Στον τομέα ευθύνης που έχω αναλάβει, έχω δώσει εξετάσεις και νομίζω ότι η δραμινή κοινωνία τα γνωρίζει όλα αυτά.

Δεν μπορώ να συμφωνώ με όλους και με όλα, όσον αφορά τη σημερινή δημοτική αρχή. Όταν λειτουργείς σε ένα θεσμικό πλαίσιο, είσαι υποχρεωμένος εκ του θεσμικού σου ρόλου πολλές φορές να μην συμφωνείς και μ’ αυτά τα οποία αναγκάζεσαι να ψηφίσεις, γιατί έτσι λειτουργεί και η ίδια η δημοκρατία και πιστεύω λοιπόν ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να δώσει εναλλακτικές στους Δραμινούς πολίτες. Και επίσης πιστεύω, ότι είναι καλό, όταν νιώθεις ότι ασφυκτιάς μέσα σ’ έναν πολιτικό χώρο, να μην παραμένεις και να μην συνεχίζεις».

Μιλώντας για τη συνεργασία του με τον κ. Μαμσάκο, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, «η απόσταση υπήρχε και στην πράξη. Και νομίζω ότι το έβλεπε όλος ο κόσμος και  υπήρχε ένας Τερζής, ο οποίος είχε μείνει στον πολιτισμό και ασχολείται με τον πολιτισμό, και τον τρίτο όροφο (σ.σ. το γραφείο δημάρχου) έχει καιρό που τον εγκατέλειψε. Και τον εγκατέλειψα γιατί κατ’ αρχήν υπήρχαν διαφωνίες και στον τρόπο λειτουργίας. Δεν μπορούσα να αποδεχθώ λοιπόν αυτό το σύστημα. Είμαι μιας άλλης φιλοσοφίας και αντίληψης και ιδεολογικής αν θέλετε και συνεπώς επιθυμώ αυτή τη διαφορά να τη μεταφέρω μέσω ενός ψηφοδελτίου, ως τρόπο επιλογής στους Δραμινούς».

Σε άλλη ερώτηση για το αν συνεργαζόταν με τον κ. Μαμσάκο, ή με τον κ. Χαρακίδη ή με τον κ. Ηλιόπουλο, ο κ. Τερζής τόνισε και πάλι ότι «οι πόρτες είναι ανοιχτές προς όλους» επισημαίνοντας: «Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα, αν και οι άλλες παρατάξεις ερχόντουσαν να κουβεντιάσουμε και να συζητήσουμε για συγκεκριμένα πράγματα στα οποία θα συμφωνούσαμε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με πρόσωπα σε καμία των περιπτώσεων».