Home > νέα > Συμμετοχή Δραμινού επιστήμονα στηνέα μέτρηση του ύψους του Όλυμπου-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Δραμινός επιστήμονας κ. Δημ. Αμπατζίδης

Συμμετοχή Δραμινού επιστήμονα στηνέα μέτρηση του ύψους του Όλυμπου-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Δραμινός επιστήμονας κ. Δημ. Αμπατζίδης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Δραμινός επιστήμονας κ. Δημ. Αμπατζίδης

Συμμετοχή Δραμινού επιστήμονα

στηνέα μέτρηση

του ύψους του Όλυμπου

Στα 2.917,85 μέτρα η μέτρηση που έγινε πριν από 100 χρόνια και στα 2.917,727 μέτρα σήμερα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ σημαντική αποστολή προχώρησαν στα τέλη του 2023, επιστήμονες από την Ελλάδα και τη Γαλλία, με στόχο να μετρήσουν το ύψος του Ολύμπου. Μέλος αυτής της ομάδας ήταν και ο Δραμινός επιστήμονας κ. Δημήτρης Αμπατζίδης.

Ο κ. Αμπατζίδης, είναι Επίκουρος Καθηγητής επί θητεία στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) στις Σέρρες.

Αν και ο ίδιος δεν συμμετείχε στην ομάδα η οποία ανέβηκε στον Όλυμπο μέχρι την κορυφή του Μύτικα – που είναι και το υψηλότερο σημείο – εντούτοις είναι ο άνθρωπος που επιμελήθηκε τα στοιχεία των μετρήσεων και συνέταξε την τελική εργασία μαζί με άλλους συναδέλφους του και αναφέρεται ως πρώτο όνομα σ’ αυτή την εργασία.

Η ερευνητική ομάδα που ανέβηκε στον Όλυμπο και στον Μύτικα, αποτελούνταν από τους: Βασίλη – Κλέαρχο Δεληγιάννη, Μιχάλη Στύλλα, Γιώργο Μοσχόπουλο, Νίκο Βούτση, Αντώνιο Μουρατίδη και Αλέξανδρο Τσιμερίκα.

Σταθερός στο ύψος του ο Όλυμπος

«Στα ίδια μέτρα που είχε μετρηθεί και πριν από 100 χρόνια, παραμένει ο Όλυμπος», εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Δραμινός επιστήμονας κ. Αμπατζίδης. Όπως λέει, το 1921 είχε μετρήσει τον Όλυμπο, με τα τότε μέσα που διέθετε, ο Ελβετός Μαρσέλ Κουρτς, ο οποίος είχε καταγράψει 2.917,85 μέτρα.

Τώρα, η ομάδα που ανέβηκε στον Μύτικα και μέτρησε με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και δορυφορικά όργανα, τον μέτρησε 2.917,727, με συν – πλην οκτώ πόντους, όπως τονίζει ο κ. Αμπατζίδης.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος στον «Π.Τ.», «εδώ και αρκετά χρόνια, με κάποιους συναδέλφους είχαμε σκεφτεί πώς θα γινόταν να μετρήσουν τον Όλυμπο με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Οπότε, τον Οκτώβριο του 2021, με την χρήση τεχνολογίας GPNSS και άλλων εξειδικευμένων τεχνικών προσδιορίσαμε ξανά το υψόμετρο».

Ερωτώμενος για το ποια ήταν η διαδικασία, ο ίδιος διευκρινίζει ότι, «μια ομάδα αποτελούμε από Γεωλόγους και άλλους συναδέλφους, ανέβηκε στην κορυφή του Μύτικα, έστησε ένα όργανο GPNSS το οποίο εκτελεί δορυφορικές μετρήσεις και πήραν τα ανάλογα δεδομένα. Επίσης, μετρήθηκαν και κάποια άλλα σημεία Τριγωνομετρικά της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Στη συνέχεια, με τη χρήση κάποιων εξειδικευμένων μοντέλων, μπορέσαμε να προσδιορίσουμε και πάλι το υψόμετρο. Η τελική τιμή του είναι 2.917,727 μέτρα. Απλά θα πρέπει να αναφερθεί ότι είναι συν – πλην 8 πόντους και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι είμαστε πολύ κοντά στην μέτρηση του ύψους που είχε κάνει ο Ελβετός Κουρτς».

Εξηγεί ακόμα ο κ. Αμπατζίδης ότι, «σήμερα οι μετρήσεις αυτές γίνονται μέσω δορυφορικών συστημάτων, παρ’ όλα αυτά χρειάζονται και άλλα δεδομένα όπως η μέση στάθμη της θάλασσας την οποία πρέπει να πάρεις από τα κολωνάκια του στρατού, όπου αναφέρονται και οι συντεταγμένες».

Η μέτρηση του Φαλακρού

Αξίζει να σημειωθεί ότι ρωτήσαμε τον κ. Αμπατζίδη, αν έχει γίνει κάποια σκέψη ή προσπάθεια μέτρησης του όρους Φαλακρού. Όπως είπε «το έχουμε σκεφτεί να προχωρήσουμε σε μια τέτοια μέτρηση και σίγουρα θα είναι σημαντικό για την περιοχή μας. Θα πρέπει όμως να το συγχρονίσουμε και να το συντονίσουμε με την ομάδα και θα το δούμε στο μέλλον. Βέβαια, θα πρέπει να υπάρξει και μια σχετική βοήθεια από τις τοπικές αρχές, αλλά και κάποιοι που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή».

Σημειώνει τέλος ο ίδιος, ότι, στην όλη εργασία επικουρικά βοήθησε και ο Δραμινός Τοπογράφος κ. Νίκος Δεμιρτζόγλου.

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον κ. Αμπατζίδη. Copyright: Earth Obsservation & Geospatial Applications Lab / AUTH.