Home > νέα > Συμμετοχή του Δήμου Δράμας στο «Φιλόδημος ΙΙ» για το Κυνοκομείο με χρηματοδότηση 60.000 ευρώ

Συμμετοχή του Δήμου Δράμας στο «Φιλόδημος ΙΙ» για το Κυνοκομείο με χρηματοδότηση 60.000 ευρώ

Συμμετοχή του Δήμου Δράμας

στο «Φιλόδημος ΙΙ» για το Κυνοκομείο

με χρηματοδότηση 60.000 ευρώ

► Παρατηρήσεις από την αντιπολίτευση ότι μπορούσαμε να πάρουμε μέχρι και 300.000 ευρώ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑ πλειοψηφία πέρασε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου το θέμα με τίτλο: [Αποδοχή συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».]

Το θέμα αφορά τη συμμετοχή του Δήμου Δράμας στο παραπάνω πρόγραμμα, για ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και το υποέργο για προμήθεια και τοποθέτηση μόνιμου εξοπλισμού στο υφιστάμενο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιά του Δήμου Δράμας.

Από το παραπάνω πρόγραμμα, ο Δήμος Δράμας ζητάει χρηματοδότηση 60.056,24 ευρώ, προκειμένου να εξοπλίσει το Κυνοκομείο Δράμας.

Αναλύοντας τον προϋπολογισμό του Δήμου Δράμας, ο προϋπολογισμός των 60.056,24 ευρώ, αναφέρεται στα παρακάτω ζητήματα:

– Προμήθεια μεταλλικών κλωβών και στεγάστρων: 19.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

– Συστοιχία κλωβών: 3.800 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

– Ταΐστρες – ποτίστρες σκύλων: 60 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

– Συσκευές ηλεκτρονικής ταυτοποίησης: 260 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά τεμάχιο.

Επίσης, διάφορα άλλα υλικά που ζητούνται είναι: Ένα κλουβί εμβολιασμού γάτας, μια παγίδα γάτας, δύο συστήματα σύλληψης σκύλου, ένα φορείο ζώων, ένα κλουβί βραχείας νοσηλείας – μεταφοράς, και διάφορα άλλα υλικά για τον εξοπλισμό του ιατρείου μικρών ζώων.

Κατά τη συζήτηση που έγινε, οι αντιπολιτεύσεις εξέφρασαν τις παρατηρήσεις του για το χαμηλό ποσό που ζητάει η δημοτική αρχή. Όπως αρχικά σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης, σημείωσε ότι κάτι πρέπει να γίνει για το Κυνοκομείο Δράμας, λέγοντας ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα  ο Δήμος Δράμας «δικαιούται 300.000 ευρώ κατ’ αποκοπήν και δεν μπήκαμε σε μια διαδικασία αν πάρουμε λιγότερα ή περισσότερα. Κι εμείς ερχόμαστε και καταθέτουμε πρόταση για 60.000 ευρώ». Και αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο», τονίζοντας: «240.000 ευρώ επιπλέον, φαντάζεστε τι αλλαγές θα έφεραν στις εγκαταστάσεις; Και μάλιστα, καταθέτουμε κατ’ επειγόντως πρόταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου κι εμείς το περνάμε με 60.000 ευρώ αντί για 300.000 ευρώ».

Όπως είπε διαβάζοντας από την πρόσκληση του «Φιλόδημος ΙΙ», ότι «κάθε δικαιούχος Δήμος,  έχει δικαίωμα μίας μόνο αίτησης με το συνολικό ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ποσού 300.000 ευρώ».

Σημείωσε επίσης ότι, «αν υπήρχε συνεργασία και με τους άλλους Δήμους του Νομού και με όλα τα ποσά αυτά, θα μπορούσε να γίνει ένα εξαίρετο καταφύγιο ζώων και να λυθούν πολλά από τα προβλήματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων που υπάρχουν στο Νομό».

Με τις παρατηρήσεις αυτές η «Πόλη+Ζωή» ψήφισε θετικά την πρόταση του Δήμου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, συμφώνησε στο ότι «από την στιγμή που μας δίνεται η δυνατότητα να πάρουμε περισσότερα χρήματα γιατί δεν το κάνουμε». Με την παρατήρηση αυτή, η παράταξη ψήφισε θετικά την εισήγηση.

Εκ μέρους της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», εισήγηση έκανε η δημοτική σύμβουλος κα. Χατζηιωάννου, διευκρίνισε ότι άλλο είναι το καταφύγιο και άλλο το Κυνοκομείο, ενώ ο Δήμος Δράμας έχει Κυνοκομείο με 40 κελιά. Η κα. Χατζηιωάννου είπε ότι συμφωνεί η παράταξη για τον εξοπλισμό, επισημαίνοντας ότι  «ελπίζουμε να υπάρχει μέριμνα και για τα κουτάβια, γιατί μάλλον δεν γνωρίζετε τι γίνεται με τα κουτάβια».

Ρώτησε επίσης τον αρμόδιο αντιδήμαρχο σχετικά με την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού αν θα δημιουργηθεί ιατρείο εντός του Κυνοκομείου και «αν οι δύο συμβεβλημένοι με το Δήμο κτηνίατροι, θα χειρουργούν εκεί ή στα δικά τους κτηνιατρεία». Αναφορικά με τον ιατρικό εξοπλισμό, σημείωσε μάλιστα ότι αυτός θα πρέπει να ελεγχθεί και να καταγραφεί και να γίνει εκ νέου έλεγχος σε βάθος χρόνου ότι όντως θα βρίσκεται εκεί.

Όσον αφορά τον ορθοπεδικό εξοπλισμό του οποίου το κόστος ανέρχεται στις 14.000 ευρώ, η κα. Χατζηιωάννου εξήγησε ότι οι δύο συμβεβλημένοι κτηνίατροι δεν χειρουργούν ορθοπεδικά, ενώ καλούν ειδικό κτηνίατρο ορθοπεδικό από Θεσσαλονίκη, ο οποίος έρχεται με το δικό του εξοπλισμό. «Άρα προς τι ο ορθοπεδικός εξοπλισμός;», αναρωτήθηκε.

Μεταξύ άλλων, η δημοτική σύμβουλος της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» είπε ότι δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την ποιότητα ζωής των ζώων εκεί, καθώς τον χειμώνα υπάρχει σοβαρό ζήτημα με το κρύο. «Είναι τσιμέντο και επειδή αυτό πλένεται με νερό για να καθαριστεί, αυτό μένει εκεί και ουσιαστικά τα ζώα κοιμούνται σε παγωμένο τσιμέντο. Θα μπορούσατε να προσθέσετε στον εξοπλισμό πλαστικά υποστρώματα, να υπάρξει μέριμνα για τη θέρμανση και η μόνη που υπάρχει εκεί, είναι μια θερμάστρα αλογόνου στο δωμάτιο φιλοξενίας των άρρωστων ζώων και γενικότερα για τη μόνωση του χώρου. Οπότε για ποια ποιότητα ζωής των ζώων μιλάμε;»

Η παράταξη ψήφισε θετικά με τις παρατηρήσεις.

Αρνητικός στο όλο θέμα στάθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος, λέγοντας αρχικά ότι «είναι ένα ζήτημα μείζον για την πόλη μας, γιατί δεν έχετε την τόλμη να πάρετε αποφάσεις», επισημαίνοντας ότι στα τόσα χρόνια, η δημοτική αρχή δεν τόλμησε να κάνει ένα Κυνοκομείο «να ικανοποιήσετε τους φιλοζωικούς συλλόγους».

Είπε επίσης ότι «θα πρέπει να δούμε τις δράσεις των φιλοζωικών, να δούμε ποιοι είναι και τι σκοπούς έχουν και τι εξυπηρετούν», ενώ ζήτησε στοιχεία για το υφιστάμενο Κυνοκομείο.  Ο κ. Καλαϊδόπουλος, διαφώνησε ριζικά ανεβάζοντας τους τόνους, παραλληλίζοντας το θέμα με συμπολίτες μας που δεν έχουν θέρμανση και ζητάμε θέρμανση για τα σκυλιά!