Home > Νέα > Συναντήσεις Δημήτρη Κυριαζίδη στην Αθήνα-Επιλύθηκαν προβλήματα με τα παραχωρητήρια δικαιούχων αποκατάστασης με την αγροτική νομοθεσία

Συναντήσεις Δημήτρη Κυριαζίδη στην Αθήνα-Επιλύθηκαν προβλήματα με τα παραχωρητήρια δικαιούχων αποκατάστασης με την αγροτική νομοθεσία

Συναντήσεις Δημήτρη Κυριαζίδη στην Αθήνα

Επιλύθηκαν προβλήματα

με τα παραχωρητήρια δικαιούχων

αποκατάστασης με την αγροτική νομοθεσία

Αφορά κυρίως τον προσφυγικό κόσμο του Νομού Δράμας

 

 

 

ΣΥΜΦΩΝΑ με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, με το άρθρο 37 του Ν. 4235/2014  επιλύθηκαν οριστικά τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο Νομό όσον αφορά τα παραχωρητήρια των δικαιούχων αποκατάστασης βάσει των διατάξεων της αγροτικής νομοθεσίας και τα οποία ταλάνιζαν επί δεκαετίες τους συμπολίτες μας (ιδιαίτερα του προσφυγικού κόσμου).

Ειδικότερα, με τις παρ. 8 και 10 του άρθρου 37, που εισήχθησαν κατόπιν πρωτοβουλίας  του Βουλευτή Δράμας Ν.Δ. κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, ορίστηκε ότι το Δημόσιο δεν προβάλει δικαίωμα κυριότητας εφόσον ο νομέας του ακινήτου ή ο δικαιοπάροχός του το απέκτησε με πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής οικοπέδου της Επιτροπής Αποκαταστάσεων Προσφύγων κυρωμένων διανομών αγροκτημάτων της Χώρας ή ως δικαιούχος οικοπέδου σε συνοικισμό κυρωμένων διανομών αγροκτημάτων της Χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 26 του Αγροτικού Κώδικα (Α΄342), πλην, όμως, δεν έγινε η διανομή των οικοπέδων στους δικαιούχους, ενώ προβλέπεται περαιτέρω ότι διοικητικές πράξεις με τις οποίες παραχωρήθηκαν δημοτικά ακίνητα σε δικαιούχους αποκατάστασης, βάσει διατάξεων της αγροτικής νομοθεσίας, θεωρούνται έγκυρες και ισχυρές και οι Δήμοι δεν προβάλλουν δικαιώματα κυριότητας στα ακίνητα αυτά.

Παρά την ανωτέρω ρύθμιση κατά την κτηματογράφηση ανά τη χώρα προέκυψαν προβλήματα που αφορούν την κυριότητα αγροτεμαχίων και οικοπέδων και στο Νομό μας, τα οποία διεκδικούνται από το Δημόσιο. Δηλαδή πρόκειται:  α) για τα οικόπεδα που είτε παραχωρήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο πριν από δεκαετίες κυρίως σε προσφυγικούς πληθυσμούς, ώστε να χτιστούν και να κατοικηθούν, είτε οι ιδιοκτήτες τους τα κατέχουν χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας  και β) για αγροτεμάχια, για τα οποία δεν έχει γίνει ποτέ αναδιανομή (κλήρος) αν και βρίσκονται στην κυριότητα των κατοίκων για γεωργική εκμετάλλευση εδώ και δεκαετίες.

Το όλο πρόβλημα τέθηκε προς συζήτηση τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη συνάντηση του Δημήτρη Κυριαζίδη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Στύλιο Γεώργιο, όπου και διαπιστώθηκε ότι βασανίζει-ταλαιπωρεί και άλλους Νομούς της χώρας και ως εκ τούτου απαιτείται μια γενική ρύθμιση, έτσι, ώστε να αρθεί οποιαδήποτε απαίτηση του Δημοσίου έναντι των ανωτέρω ιδιοκτησιών και να λάβει τέλος η ταλαιπωρία των πολιτών.

Λόγω του πολύπλοκου του προβλήματος, καθόσον για την επίλυσή του υπεισερχόταν αρκετά Υπουργεία, (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ενέργειας και Περιβάλλοντος), το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε την κατάρτιση του σχετικού Νομοσχεδίου, ως ενημερώθηκε ο Δημήτρης Κυριαζίδης κατά την επικοινωνία του από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Για το ίδιο θέμα σήμερα συναντήθηκε και με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο οποίος έκανε γνωστό ότι το σχετικό νομοσχέδιο καταρτίσθηκε και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.