Home > νέα > Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας-Επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου στον κ. Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας-Επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου στον κ. Μητσοτάκη

Επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου στον κ. Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας

Αναφορές στις απαξιωτικές απαντήσεις της 4η ΥΠΕ προς τον Ι.Σ.

και στο ζήτημα της δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής στη Δράμα

 

 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, την οποία κοινοποιεί και προς τους βουλευτές Ν. Δράμας κ.κ. Μπλούχο, Ξανθόπουλο και Κεφαλίδου.

Ο Ι.Σ. Δράμας, αναφέρεται αρχικά στο ζήτημα του εμβολιασμού των ιδιωτών ιατρών, για τους οποίους υπήρχε και σχετική λίστα που είχε σταλεί και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) αλλά και στην Αντιπεριφέρεια Δράμας, προκειμένου να οργανωθούν και εμβολιαστικά κέντρα. Η απάντηση που πήρε η Αντιπεριφέρεια Δράμας από την 4η ΥΠΕ, ήταν να μην ασχολείται ο Ιατρικός Σύλλογος με το θέμα του εμβολιαστικού σχεδιασμού.

Ακόμα, όταν έγινε γνωστό ότι το Κέντρο Υγείας Δράμας θα λειτουργούσε εμβολιαστικό κέντρο, ο ΙΣ Δράμας απέστειλε έγγραφο στην 4η ΥΠΕ, «ζητώντας να εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα ιδιώτες ιατροί που είναι στην λίστα προς εμβολιασμό. Απάντηση δεν λάβαμε. Το ερώτημα μας είναι γιατί ο ιδιωτικός τομέας εντάχτηκε με τον γενικό πληθυσμό (στην ηλικιακή ομάδα  85+) ενώ  προηγήθηκαν και τα σώματα ασφαλείας;»

Τέλος, ο Ι.Σ. Δράμας κάνει αναφορά και στη δημιουργία της Ογκολογικής Κλινικής και αναφέρεται στο τι πρέπει να γίνει και ζητούν να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μαζί με το Σύλλογο Καρκινοπαθών.

Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό

Αναλυτικότερα, η επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

[Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Γνωρίζετε ότι έκαστος Ιατρικός Σύλλογος είναι Ν.Π.Δ.Δ. και ταυτόχρονα επίσημος σύμβουλος της πολιτείας για θέματα Δημόσιας Υγείας στα όρια των αρμοδιοτήτων του. Είναι απαράδεχτο σε κάθε πολιτική αλλαγή να προσπαθούμε να πείσουμε τις εκάστοτε διοικήσεις της  ΥΠΕ και του νοσοκομείου, αφ’ ενός ότι όλοι οι ιατροί, μέλη του Συλλόγου μας, (και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα), είναι ισότιμοι και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα με τα ίδια κριτήρια και αφ’ ετέρου ότι για θέματα δημόσιας Υγείας θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν και οι απόψεις του Ιατρικού Συλλόγου, και όταν τις απορρίπτουν, είθισται να ακολουθεί γραπτή απάντηση αιτιολογήσεως.

Από τα  τέλη Δεκεμβρίου αποστείλαμε ταυτόχρονα αφ’ ενός στον ΠΙΣ την κατάσταση των ιδιωτών ιατρών προς εμβολιασμό και αφ’ ετέρου στην Αντιπεριφέρεια Δράμας.(ως ανώτερη πολιτική εξουσία στην Δράμα) να οργανώσει εμβολιαστικά κέντρα , στον ερυθρό σταυρό, στο ΤΟΜΥ ή όπου δύναται, με προοπτική να επανδρωθούν από ιδιώτες συναδέλφους, αρκεί να μας γνωστοποιηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα. Η απάντηση από την 4η ΥΠΕ προς τον αντιπεριφερειάρχη ήταν να μην  ασχολείται ο Ιατρικός Σύλλογος με το θέμα του εμβολιαστικού σχεδιασμού.

Σας γνωστοποιούμε ότι, όταν το 2016 ο Δήμος Δράμας και η Αντιπεριφέρεια Δράμας, κατά την εγκατάσταση των προσφύγων στον καταυλισμό της Δράμας, ζήτησαν την συνδρομή του Ιατρικού Συλλόγου, ανταποκριθήκαμε άμεσα και αποφασίσθηκε από κοινού με τους  συναδέλφους μας ειδικούς παθολόγους, Γεν. ιατρούς και παιδιάτρους για την εκ περιτροπής συμμετοχή όλων στο πρόγραμμα παρακολούθησης της Υγείας των προσφύγων αφιλοκερδώς  στον καταυλισμό (από Φεβρουάριο έως Ιούνιο του  2016). Για τις άλλες ειδικότητες δεκτή και η εθελοντική τους προσφορά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και σε συνεργασία με τους συναδέλφους του Γ.Ν. Δράμας και όλους  τους εμπλεκόμενους φορείς Δράμας,  τιμήσαμε αφ’ ενός την τέχνη του Ιπποκράτη και αφ’ ετέρου την πατρίδα μας. Ομόφωνα θεωρήσαμε ότι η όλη διαδικασία και όλες οι ενέργειες αποτελούσαν θέμα υψίστης σημασίας για την Δημόσια Υγεία.

Όταν προ ημερών ανεπίσημα μας έγινε  γνωστό ότι θα ξεκινήσει, ως εμβολιαστικό κέντρο, το Κέντρο Υγείας Δράμας (πρώην ΠΕΔΥ), αποστείλαμε έγγραφο στην 4η ΥΠΕ, ζητώντας να εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα ιδιώτες ιατροί που είναι στην λίστα προς εμβολιασμό. Απάντηση δεν λάβαμε. Το ερώτημα μας είναι γιατί ο ιδιωτικός τομέας εντάχτηκε με τον γενικό πληθυσμό ( στην ηλικιακή ομάδα  85+ ) ενώ  προηγήθηκαν και τα σώματα ασφαλείας;; Από την πλευρά της πολιτικής προστασίας έγινε διάκριση μεταξύ ιατρών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αν το πρόβλημα ήταν ο μικρός αριθμός εμβολίων, θα μπορούσαν να εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα οι ειδικότητες πρώτης γραμμής στην πανδημία, στην συνέχεια οι έχοντες υποκείμενα νοσήματα και οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, χωρίς καμμία διάκριση όμως μεταξύ των ιατρών ( του  δημοσίου ή του  ιδιωτικού τομέα) .

Επιπλέον γιατί γίνεται διάκριση μεταξύ λοιπού υγειονομικού προσωπικού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα; Δεν προσφέρουν και κινδυνεύουν το ίδιο; Γνωρίζουμε ότι μεγάλο βάρος κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας επωμίστηκαν οι συνάδελφοι πρώτης γραμμής του δημοσίου τομέα. Είναι απαράδεκτο όμως να κατηγορείτε ο ιδιωτικός τομέας ότι δεν έπραξε το ίδιο. Σ’ αυτούς που σιγοψιθυρίζουν, τους απαντούμε ότι, στα όρια του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κατά το 2ο κύμα της πανδημίας, είχαμε 25-30 συναδέλφους πρώτης γραμμής (ίσως και περισσότερους) ασθενήσαντες, δηλαδή ειδικούς παθολόγους-Γεν. ιατρούς-ΩΡΛ-καρδιολόγους-εργαστηριακούς κ.τ.λ.), αρκετούς συναδέλφους με υποκείμενα νοσήματα, μεγάλη ηλικία, που υπολειτουργούσαν ή και έκλεισαν τα  ιατρεία τους. Οι υπόλοιποι σήκωσαν δυσβάστακτο βάρος προκειμένου να ανταποκριθούν

Πάγιο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου κατά την τελευταία 10ετία και υψίστης σημασίας για την Δημόσια Υγεία είναι η ίδρυση ογκολογικού τμήματος στο Γ. Ν. Δράμας. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας προς όλες τις κυβερνήσεις κατά το διάστημα αυτό, λόγω της υπάρχουσας γραφειοκρατίας, δεν εισακουσθήκαμε. Και ευλόγησε ο Θεός, όπως αναφέρει η παράδοση της εκκλησία μας, το 2018, ο τότε Υπεάρχης,  σε μια στιγμή ειλικρίνειας, προς τιμήν του, όταν προέδρευε σε τράπεζα κατά την διάρκεια του συνεδρίου “η Δράμα ενάντια στον καρκίνο”, στο ερώτημα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου “γιατί δεν τοποθετείτε 2 ογκολόγους και μερικές νοσηλεύτριες στο Γ.Ν. Δράμας προκειμένου να εξυπηρετούνται οι καρκινοπαθείς”; Απάντησε: εγώ είμαι υπάλληλος, αυτό που ζητάς θέλει πολιτική απόφαση, άλλωστε στο οργανόγραμμα του Γ.Ν. Δράμας δεν υπάρχει ογκολόγος, πρέπει να γίνει πρώτα τροποποίηση του οργανογράμματος και μετά τα υπόλοιπα. Σας ερωτούμε λοιπόν; Πόσο πρέπει να περιμένουμε;  Στις 12/7/2019 αποστείλαμε στον υπουργό Υγείας το υπ’ αρ. πρωτ.417/12-07-2019έγγραφό μας. Απάντηση ουδεμία. Στις 16/6/2020 με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ζητήσαμε από το Δ.Σ. του Γ.Ν. Δράμας την τροποποίηση του οργανογράμματος του Γ.Ν. Δράμας με την προσθήκη δύο παθολόγων ογκολόγων και πέντε νοσηλευτών-τριών. Έχουν περάσει οκτώ μήνες και “ούτε φωνή ούτε ακρόαση”!! Δεδομένου ότι και ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ και η διοικήτρια του Γ.Ν. Δράμας είναι υπάλληλοι (σύμφωνα με την προαναφερθείσα ομολογία), ποιος ευθύνεται και δεν δόθηκε απάντηση γραπτή στο αίτημά του Ιατρικού Συλλόγου;

Σας γνωστοποιούμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο απειλήσαμε την διοίκηση του Γ.Ν. Δράμας ότι θα ζητήσουμε από τα μέλη μας ιατρούς στο Δ.Σ. και την επιστημονική επιτροπή να παραιτηθούν, όταν τους ζητηθεί από τον Σύλλογο, εάν η διοίκηση δεν απαντήσει θετικά ή αρνητικά, και, αν δεν υπακούσουν στις εντολές του Συλλόγου, θα τιμωρηθούν. Απλά λόγω των περιοριστικών μέτρων   που ακολούθησαν και της κρισιμότητας της δημόσιας Υγείας, αναστείλαμε την προαναφερθείσα ενέργεια, αλλά δεν την ακυρώσαμε. Για μας όπως καταλαβαίνετε προέχει η δημόσια Υγεία.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψιν κ. Πρωθυπουργέ, αφ’ ενός ότι κατά τα τελευταία 120 έτη της ιστορίας μας μόνον 2 πρωθυπουργοί , ο αείμνηστος Ελευθέριος Βενιζέλος και η εντιμότητά σας, υπακούσατε για θέματα δημόσιας Υγείας στους λειτουργούς της ιατρικής επιστήμης και συνεχιστές του έργου του Ιπποκράτη και αφ’ ετέρου ότι θέματα δημόσιας Υγείας πρέπει να αντιμετωπίζονται, όχι με μικροκομματικά, προσωπικά,, υποκειμενικά , φανταστικά και ιδιοτελή συμφέροντα, αλλά με πραγματικά, αληθινά, και ουσιαστικά υπέρ των πολλών κριτήρια, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν και την ατομικότητα του καθενός, θεωρήσαμε καθήκον μας να απευθυνθούμε στις πιο ευαίσθητες πτυχές της ύπαρξης σας και να ζητήσουμε να μας προσκαλέσετε, να προσέλθουμε στην Αθήνα (2 από το Δ.Σ. του  Ιατρικού Συλλόγου και η πρόεδρος των καρκινοπαθών Δράμας) προκειμένου να δοθεί αίσιο τέλος στα βάσανα και στις προσδοκίες πολλών συνανθρώπων μας.

Σας γνωστοποιούμε ότι ο Σύλλογος Καρκινοπαθών έχει 1100 μέλη  (όλοι είναι καρκινοπαθείς), ότι είναι, αν εξαιρέσουμε τον αντίστοιχο Σύλλογο της Θεσσαλονίκης, ο μεγαλύτερος στην Βόρεια Ελλάδα και αν συγκριθεί αναλογικά με τον πληθυσμό εκάστης περιοχής, πιστεύουμε, ότι είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα.]