Home > νέα > Συνέντευξη Τύπου της παράταξης «Πόλη+Ζωή» για το Κολυμβητήριο

Συνέντευξη Τύπου της παράταξης «Πόλη+Ζωή» για το Κολυμβητήριο

 

Η έκθεση επικινδυνότητας του κτιρίου

του Κολυμβητηρίου Δράμας

της αρμόδιας 3μελούς επιτροπής

Πτώση τμήματος από το δοκάρι της οροφής του Κολυμβητηρίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου 2017, η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Δράμας «Πόλη+Ζωή». Παρόντες στη συνέντευξη, ήταν ο επικεφαλής της παράταξης κ. Μλεκάνης και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μυστακίδης και Καλαϊτζίδης. Η παράταξη έκανε αναφορά για τα όσα έχουν συμβεί από την περασμένη εβδομάδα στο Κολυμβητήριο Δράμας, λέγοντας ότι «κατέπεσε τμήμα από δοκάρι της οροφής» και ότι «εάν στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχαν παιδιά, γονείς ή εργαζόμενοι θα είχαμε πιθανόν θύματα». Όπως επεσήμαναν, «το γεγονός της πτώσης τμήματος της δοκού της οροφής, καθιστά επισφαλή τη συνέχιση της λειτουργία του Κολυμβητηρίου, αφού θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παρευρισκομένων».

Mystakidis Mlekanis Kalaitzidis

Από αριστερά Γ. Μυστακίδης, Μ. Μλεκάνης, Γ. Καλαϊτζίδης.

Αναλυτικότερες αναφορές έγιναν επίσης σχετικά με την αιτία της πτώσης τμήματος της δοκού της οροφής, λέγοντας: «Δεσπόζουσα θέση έχει η έλλειψη συντήρησης και των αναγκαίων κάθε έτος επισκευών. Η ελλιπής συντήρηση κατά τα δύο τελευταία χρόνια είναι εμφανής και ευφυώς χαρακτηρίστηκε, λόγω της μούχλας, «πράσινο κτήριο». Οι φθορές στο κτήριο του Κολυμβητηρίου είναι διαχρονικές και οφείλονται στην έλλειψη κλιματισμού, εξαερισμού και μόνωσης. Το κτήριο κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις, αφού πρώτα λειτούργησε ως ανοικτό και αργότερα ως κλειστό, αφού τοποθετήθηκε μεταλλική στέγη, χωρίς όμως να προβλεφθούν οι υπόλοιπες αναγκαίες παρεμβάσεις (μόνωση, κλιματισμός, εξαερισμός)».

Σε άλλο σημείο, η «Πόλη+Ζωή» αναφέρει τι έκανε όταν ήταν δημοτική αρχή με δήμαρχο τον κ. Χαρακίδη, ενώ παρακάτω επισημαίνει ότι, «η πλήρης αδιαφορία για το Κολυμβητήριο από την σημερινή Δημοτική Αρχή, εκτός από την εικόνα που όλοι βλέπουμε και από το γεγονός της πτώσης τμήματος της δοκού της οροφής, καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά την ανάληψη της ευθύνης της διοίκησης του Δήμου δεν φρόντισαν, παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις, να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας των πισίνων, η οποία εξακολουθεί να είναι στο όνομα του επικεφαλής της παράταξής μας Μιχάλη Μλεκάνη».

 

Προειδοποιήσεις τριμελούς επιτροπής

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Μλεκάνης παρουσίασε έγγραφο της Τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Οικοδομών Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, από 9 Μαρτίου 2017 και αρ. πρωτ. 676, το οποίο αποτελεί «έκθεση επικινδυνότητας κτιρίου» του Κολυμβητηρίου, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο αυτό από τους 3 μηχανικούς: «Από την επί τόπου, μακροσκοπική εξέταση, του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, η επιτροπή διαπίστωσε έντονες ρωγμές μεγάλου εύρους αποφλοίωση και αποκόλληση υλικού από τα φέροντα στοιχεία με αποτέλεσμα απώλεια διατομής σκυροδέματος και σημαντική οξείδωση του οπλισμού».

Και παρακάτω: «Για το λόγο αυτό, η επιτροπή φρονεί να διενεργηθούν περαιτέρω εξειδικευμένοι μη καταστροφικοί ή καταστροφικοί έλεγχοι για την εξακρίβωση της επικάλυψης, του βάθους των ρωγμών, της αντοχής του μεταλλικού δικτυώματος της στέγης κτλ. Τα εξαχθέντα συμπεράσματα θα αναλυθούν με ειδικό λογισμικό, λαμβανομένου επίσης υπόψη ότι η κατασκευή αυτή είχε μελετηθεί με προγενέστερους αντισεισμικούς κανονισμούς οι οποίοι σήμερα θεωρούνται ανεπαρκείς. Επί πλέον το άνωθεν τμήμα από το μέσον, κατασκευάστηκε σε ύστερο χρόνο ως προσθήκη. (Δεν γνωρίζουμε εάν και ποιος αντισεισμικός κανονισμός εφαρμόστηκε, εάν υπήρχαν αναμονές οπλισμού από την προηγούμενη κατασκευή, την κατηγορία του σκυροδέματος κτλ.)».

Τέλος, η «Πόλη+Ζωή» επισημαίνει:

[Τα ερωτήματα που αβίαστα προκύπτουν:

Γιατί ζήτησε την έκθεση η Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Δράμας;

Φυσικά γιατί κάποιος λόγος ανησυχίας ήδη υπήρχε!

Υπήρχε, εξάλλου, και σχετικό έγγραφο (ΑΠ 4174/12-12-2014) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση!

Ποιος παρέλαβε την έκθεση και σε ποιανού χέρια έχει φτάσει;

Φυσικά και στα χέρια του Δημάρχου ή τουλάχιστον Αντιδημάρχου!

Γιατί αδράνησαν όλοι και δεν έχει γίνει τίποτε εδώ και εννιά μήνες;

Φυσικά με τις αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις δεν θα είχε συμβεί ό,τι συνέβη!

Γιατί επέτρεψαν να εκτίθενται σε θανάσιμο κίνδυνο παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που χρησιμοποιούν το Κολυμβητήριο ή εργάζονται σ’ αυτό;

Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα!!!]

 

Η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών»

Στο μεταξύ, μετά τις αποκαλύψεις του παραπάνω εγγράφου, η δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», εξέδωσε ανακοίνωση του επικεφαλής της κ. Ηλιόπουλου, επισημαίνοντας: «Μετά από τις σημερινές (χθεσινές) αποκαλύψεις (βλ. έγγραφο της τριμελούς επιτροπής ελέγχου επικινδύνως ετοιμόρροπων οικοδομών της Π.Ε Δράμας) παίρνουμε πίσω την κατηγορία “Η δημοτική αρχή της αδράνειας και των ανούσιων εκδηλώσεων…” και πλέον μιλάμε για “εγκληματική αδιαφορία απέναντι στις ζωές συμπολιτών μας”… Από τις 09/03/2017 η επιτροπή προτείνει μέτρα και η Δημοτική Αρχή παρά του ότι υπάρχουν χρήματα εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό για το κολυμβητήριο δεν προέβη σε καμία ενέργεια»