Home > νέα > Μαζεύουν υπογραφές για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Αρχιτεκτόνων Τοπίου

Μαζεύουν υπογραφές για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Αρχιτεκτόνων Τοπίου

Απόφοιτοι του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας στο Avaaz

Μαζεύουν υπογραφές για τα επαγγελματικά

δικαιώματα των Αρχιτεκτόνων Τοπίου

Χωρίς καμιά αποκατάσταση στο επάγγελμα!

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ για τα επαγγελματικά δικαιώματά τους, μαζεύουν απόφοιτοι του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας, του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με στόχο να φτάσουν τις 1.000!

Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του μοναδικού τμήματος στην Ελλάδα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, μετά την αποφοίτησή τους, δεν έχουν καμιά αποκατάσταση στο επάγγελμα, γιατί τα δικαιώματά τους δεν είναι αναγνωρισμένα από κανέναν.

Για το λόγο αυτό, έχουν ανεβάσει σχετικό ψήφισμα στη γνωστή διεθνή ιστοσελίδα Avaaz, η οποία δημοσιεύει ψηφίσματα για διάφορα θέματα, και ζητούν να φτάσουν τις 1.000 υπογραφές. Όπως επισημαίνουν μάλιστα, «Η Αρχιτεκτονική Τοπίου στην Ελλάδα, είναι  μία νέα επιστήμη σχετικά άγνωστη από το ευρύ κοινό. Η δουλειά του αρχιτέκτονα τοπίου είναι να σχεδιάζει μικρής και μεγάλης κλίμακας τοπία. Τα οποία να εναρμονίζονται με το περιβάλλον, να διαθέτουν άρτια σχεδίαση, να δημιουργούν περιβάλλον υψηλής αισθητικής και τέλος να καλύπτουν τις σύγχρονες απαιτήσεις του ανθρώπου.
Αυτή την στιγμή οι Αρχιτέκτονες τοπίου δεν έχουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι του τμήματος να μην έχουν καμία αποκατάσταση στο επάγγελμα. Ο Αρχιτέκτονας τοπίου δεν παρεμποδίζει ούτε εισβάλει στο έργο άλλων ειδικοτήτων σε αντίθεση με άλλες ειδικότητες που παρεμποδίζουν το έργο του αρχιτέκτονα τοπίου και την δουλειά που μόνο αυτός γνωρίζει».

Οι απόφοιτοι ζητούν τη βοήθεια όλων στον αγώνα για την ανάδειξη του επαγγέλματος και την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

 

Μη αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα

Να σημειώσουμε επίσης ότι, ενώ το συγκεκριμένο Τμήμα ήταν να καταργηθεί, εντούτοις αποφασίστηκε τελικά να συνεχίσει να υφίσταται, ενώ φέτος εισήχθησαν σ’ αυτό 104 σπουδαστές, από τους οποίους φοιτούν οι 50. Το σύνολο των σπουδαστών του ανέρχεται στα 160 άτομα.

Ο «Πρωινός Τύπος», υπενθυμίζει στους αναγνώστες του,  ότι στις 7 Μαρτίου 2017, είχε δημοσιεύσει συνέντευξη με τον διευθυντή του Τμήματος κ. Λάζαρο Σεχίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα προβλήματα του Τμήματος, είχε αναφερθεί και στα επαγγελματικά δικαιώματα. Σ’ εκείνη τη συνέντευξη, ο κ. Σεχίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το Τμήμα μας είναι μέσα στα 192 Τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αναγνωρισμένα. Το ότι τα παιδιά μπορούν να βγουν και να χρησιμοποιήσουν το πτυχίο για κάποιες προκηρύξεις ή να το χρησιμοποιήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν. Το πρόβλημα συναντάται κυρίως σε περιπτώσεις διαγωνισμών, προκηρύξεων έργων, όπου ο νόμος – για παράδειγμα στα έργα πρασίνου – δεν μας συμπεριλαμβάνει.

Δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι 192 Τμήματα. Στα τέλη Νοεμβρίου, ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, όλα αυτά τα Τμήματα τα οποία δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, να στείλουν τις σκέψεις τους ώστε να διεκπεραιωθεί το ζήτημα.

Όλα αυτά όμως, μπλέκουν με τα Επιμελητήρια. Όταν εμείς για παράδειγμα θέλουμε να συμμετάσχουμε σε έργα πρασίνου, έρχεται το ΓΕΩΤΕΕ και σου λέει όχι. Όταν οι απόφοιτοί μας ζητούν να κάνουν αρχιτεκτονική εξωτερικών χώρων, έρχεται το ΤΕΕ και λέει όχι. Αυτά τα κάνουν οι αρχιτέκτονες. Αντίστοιχα το ΓΕΩΤΕΕ λέει, αυτά τα κάνουν οι γεωλόγοι και οι δασοπόνοι. Και μπλέκουμε σ’ αυτό που είχαν μπλέξει και παλαιότερα με το λεγόμενο μικρό Πολυτεχνείο, όπου οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ είχαν πρόβλημα γιατί όλα τα ήθελε το ΤΕΕ.

Ο υπουργός σήκωσε ψηλά τα χέρια και δεν ξέρουμε πώς θα λυθεί το ζήτημα. Αισιοδοξούμε κάποια στιγμή ότι θα τελειώσει το θέμα, όταν θα ανοίξει η αγορά. Όταν λέμε απελευθέρωση των επαγγελμάτων, στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει. Δεν χρειάζεται να έχεις ένα συγκεκριμένο πτυχίο.

Αυτό που σκέφτονται, είναι να το πάνε ανά Σχολή. Η Σχολή Γεωπονίας – Τεχνολογίας. Όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα που ασχολούνται με γεωπόνους, δασοπόνους, δασολόγους κτλ., όλα τα Τμήματα θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Πηγαίνουν να το κατευθύνουν προς τα εκεί. Ξέρω ότι υπάρχει ένα προσχέδιο νόμου, αλλά πάλι θα έχουμε συγκρούσεις με το ΓΕΩΤΕΕ και το ΤΕΕ. Εμείς ειδικά συγκρουόμαστε και με τους δύο. Το δικό μας τμήμα είναι μισό-μισό. 50% πράσινο και 50% τεχνικό.»