Home > νέα > Σύσκεψη με περιφερειάρχη και ψήφισμα από τους κτηνοτρόφους-Συμβολική διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Σύσκεψη με περιφερειάρχη και ψήφισμα από τους κτηνοτρόφους-Συμβολική διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Συμβολική διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Σύσκεψη με περιφερειάρχη και

ψήφισμα από τους κτηνοτρόφους

 

 

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ διαμαρτυρία πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης 16 Νοεμβρίου έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στην Κομοτηνή, εκπρόσωποι Κτηνοτροφικών Συλλόγων  από όλη την Περιφέρεια.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, η ομάδα των συγκεντρωμένων εξέδωσε ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται η κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, στα πλαίσια της διαμαρτυρίας τους, οι κτηνοτρόφοι συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιος με τον οποίο συζήτησαν θέματα που τους αφορούν. Στη συνάντηση αυτή, συμμετείχαν εκπρόσωποι Κτηνοτροφικών Συλλόγων από, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Αρριανά, Ιάσμου, Παρενεστίου και Κάτω Νευροκοπίου

Συζητήθηκε ιδιαίτερα το αίτημα των κτηνοτρόφων για αλλαγές στην ΚΥΑ που αφορά στην κατανομή των βοσκοτόπων. Για το θέμα αυτό, ο κ. Μέτιος προέτρεψε τους κτηνοτρόφους να συγκεκριμενοποιήσουν και να καταγράψουν τα αιτήματά τους προκειμένου ο ίδιος να τα μεταφέρει στην ηγεσία του Υπουργείου.

Τη σύσκεψη απασχόλησαν και άλλα ζητήματα όπως η μεγαλύτερη συμμετοχή των κτηνοτρόφων στη διαβούλευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομική ενίσχυσή τους για την προμήθεια ζωοτροφών και πετρελαίου κίνησης, ζητήματα αποζημιώσεων για τη θανάτωση ζώων λόγω ζωονόσων κ.ά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Ζιμπίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Έβρου κ. Βασίλης Δελησταμάτης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

Οι κτηνοτρόφοι μάλιστα εξέδωσαν και ένα ψήφισμα της διαμαρτυρίας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Η ωραιοποιημένη κατάσταση για την κτηνοτροφία, που καλλιεργεί και η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με κάθε επικοινωνιακό μέσο που διαθέτει, έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι κτηνοτρόφοι της πατρίδας μας.

Δυστυχώς είναι κοινή διαπίστωση όλων, η απουσία της συμμετοχής των κτηνοτρόφων στις σοβαρές αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ, κάτι που απεικονίζεται στο αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων.

Προσπαθώντας να έχουμε μία εποικοδομητική συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αναμένουμε την αποδοχή του αιτήματός μας προς τον υπουργό κ. Λιβανό, για συνάντηση μαζί του, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο μας.

Τα προβλήματα όμως δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς λειτουργίας του  ΥΠΑΑΤ.

Καταθέτουμε τα προβλήματα, όπως τα ιεραρχήσαμε από την πρώτη μας συγκέντρωση στον Τύρναβο, μέχρι σήμερα:

Ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής τους.

Απόσυρση των άρθρων της ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015  όπως αυτή τροποποιήθηκε από την 1217/264725/27.09.2021, στα σημεία που αφορούν τους κτηνοτρόφους και  επαναξιολόγησή τους. Διατήρηση μόνο των άρθρων που αφορούν τους επιτήδειους κερδοσκόπους των ενισχύσεων.

Κατανομή Εθνικού αποθέματος.

Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα.

Μόνιμη μειωμένη τιμολόγηση του ρεύματος των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

Εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς και επιτροπές του ΥΠΑΑΤ και στη διαδικασία διαβούλευσης για την ΚΑΠ 2021-2027.

Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας είναι πολλά και σύνθετα.

Η λύση όμως σε όλα έχει μία κοινή συνισταμένη και αυτή ονομάζεται “πολιτική βούληση”.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αφουγκραστεί τους κτηνοτρόφους κι επί τέλους να πάρει τις σωστές αποφάσεις, για το καλό της Ελληνικής κτηνοτροφίας.]