Home > νέα > Πέτσας: «Η Δράμα είναι μεγάλη για να είναι σε απομόνωση…» Σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Δράμας για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

Πέτσας: «Η Δράμα είναι μεγάλη για να είναι σε απομόνωση…» Σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Δράμας για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

Στη Δράμα ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας

Πέτσας: «Η Δράμα είναι μεγάλη

για να είναι σε απομόνωση…»

Έλαβε το ψήφισμα για τη Σιδηροδρομική Εγνατία για να το επιδώσει στον πρωθυπουργό

«Το βασικό έργο της διασύνδεσης – μην το ξεχνάμε – είναι ο κάθετος άξονας και η σύνδεση με την Εγνατία, όσον αφορά τις υποδομές»

Σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Δράμας για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρίσκεται , ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είναι αρμόδιος για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», μέσων του οποίου οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να λάβουν χρηματοδοτήσεις για σημαντικά έργα που προτίθενται να υλοποιήσουν για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Ο κ. Πέτσας, βρίσκεται στη Δράμα μεταξύ άλλων και για να παραβρεθεί αύριο στις εκδηλώσεις των «Ελευθερίων» για τα 108 χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα. Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Κατά την έλευσή του στη Δράμα, τον κ. Πέτσα συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Πριν από τη Δράμα, ο κ. Πέτσας είχε συναντήσεις με τους δημάρχους Μαρώνειας – Σαπών, Ξάνθης και Καβάλας.

Τον κ. Πέτσα συνόδευσε στο δημαρχείο Δράμας ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Μπλούχος, ενώ στη σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου κ. Μαμσάκου, συμμετείχαν εκτός από τους παραπάνω, ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, οι αντιδήμαρχοι Προγραμματισμού κ. Τάσσου, Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννης και ο γραμματέας του Δήμου κ. Δαλακάκης.

Στόχος των συναντήσεων με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης είναι η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και θέματα που σχετίζονται με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες των Δήμων.

Ο δήμαρχος Δράμας καλωσόρισε στη Δράμα τον αναπληρωτή υπουργό κ. Πέτσα, επισημαίνονται ότι πρόκειται για «ένα υπουργείο κομβικό για όλους τους δημάρχους και θεωρώ ότι όσα κάνετε για όλους μας, είναι πάρα πολύ σημαντικά. Και πραγματικά έχουμε πάρα πολλά αναπτυξιακά προγράμματα. Εμείς ήδη έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για 22 εκατ. ευρώ που είναι το πλαφόν μας, ενώ συγχρόνως έχουμε σε ετοιμότητα και κάποια άλλα έργα εκτός πλαφόν. Θα κάνουμε σήμερα μια συζήτηση, ώστε να εντάξουμε τα έργα αυτά για την ανάπτυξη στο Δήμο Δράμας».

petasas1

Ο κ. Μαμσάκος, αναφέρθηκε ακόμα και σε προβλήματα που απασχολούν άμεσα τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως το ζήτημα της κινητικότητας «που αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο εμείς, αλλά όλοι οι Δήμοι. Με την κινητικότητα, ουσιαστικά θα μείνουμε χωρίς υπαλλήλους. Καταλαβαίνεται ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα σε όλες τις υπηρεσίες».

Ο κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα της καθέτου προς την Εγνατία Οδό αλλά και τη Σιδηροδρομική Εγνατία: «Από την άλλη, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, είναι η σύνδεσή μας με την Εγνατία, αλλά συγχρόνως και η σύνδεση με τη Σιδηροδρομική Εγνατία. Είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την κοινωνία της Δράμας. Πραγματικά στον αρχικό σχεδιασμό φαίνεται ότι η Δράμα δεν είναι μέσα στη (σ.σ. σιδηροδρομική) σύνδεση. Είναι μια απαίτηση της Δράμας, γιατί θεωρούμε ότι δικαιούται και η Δράμα να είναι σ’ αυτή τη σύνδεση και πιστεύω ότι μαζί μ’ εσάς αλλά και με το βουλευτή μας, θα έχουμε ένα καλό φίλο και υποστηρικτή όλων αυτών των δίκαιων αιτημάτων για να μπορέσει και η Δράμα να φύγει από την απομόνωση και να δημιουργήσει ανάπτυξη για όλη την περιοχή».

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «η Δράμα είναι μεγάλη για να είναι σε απομόνωση, δεν μπορεί να είναι σε απομόνωση. Κι εδώ είμαστε εμείς για να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες και οι προοπτικές που έχει. Το βασικό έργο της διασύνδεσης – μην το ξεχνάμε – είναι ο κάθετος άξονας και η σύνδεση με την Εγνατία, όσον αφορά τις υποδομές. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορούμε να τα ξεκλειδώσουμε σε συνεργασία με την τοπική αρχή και με όλους τους φορείς της πολιτείας, ώστε να δώσουμε διεξόδους σε όλα τα θέματα που θα συζητήσουμε αναλυτικά».

Στην αντιφώνησή του ο κ. Μαμσάκος, τόνισε ιδιαίτερα ότι υπάρχει άμεση αποδοχή των αιτημάτων  των Δήμων από το γραφείο του κ. Πέτσα και ότι η συνεργασία μαζί του είναι άριστη.

Τέλος, ο βουλευτής Δράμας κ. Μπλούχος, καλωσόρισε στη Δράμα τον κ. Πέτσα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι, «και μόνο η παρουσία όλων αυτών των στελεχών στη Δράμα σήμερα και αύριο, δηλώνει ότι για την κυβέρνηση, δεν υπάρχει πουθενά στην επικράτεια, μέρος απομονωμένο. Έχει βγει η Δράμα από την απομόνωση. Εκείνο που πρέπει να έχουμε εμείς οι Δραμινοί σαν τόπος, είναι να αποκτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε και είναι η κάθετος προς την Εγνατία και σε χρονικό ορίζοντα συγκεκριμένο. Είμαστε εδώ για να βγάλουμε τη Δράμα από την απομόνωση».

Τέλος, ο κ. Πέτσας είπε ότι «στη συζήτηση σήμερα θα δούμε ποια έργα έχουν  προτεραιοποίηση, ώστε όταν φύγουμε από εδώ, θα ξέρουμε ποια έργα θα ενταχθούν άμεσα στο πρόγραμμα ανάλογα με το πλαφόν. Το  θέμα είναι να δούμε τι θα ενταχθεί, γρήγορα, να δημοπρατηθεί γρήγορα και να το δουν οι πολίτες. Αυτό έχει σημασία».

Το ψήφισμα για τη Σιδηροδρομική Εγνατία

Με το τέλος της σύσκεψης και τις σχετικές δηλώσεις που έγιναν στη συνέχεια, ο δήμαρχος Δράμας είπε ότι έγινε μια πολύ καλή συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν τη Δράμα, και αποκάλυψε ότι παρέδωσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, σχετικά με το ζήτημα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Το ψήφισμα αυτό θα επιδώσει αύριο στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος ο κ. Πέτσας.

Κατά τις δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στη συζήτηση που προηγήθηκε, τόνισε ότι «ασχοληθήκαμε με τα αναπτυξιακά θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τις εντάξεις του Δήμου στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Αυτά τα έργα έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είναι έργα που είναι συμβατά και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία», συμπληρώνοντας ότι κάποια από αυτά θα μεταφερθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης κι έτσι θα δημιουργηθεί χώρος για τη χρηματοδότηση των άλλων από το Αντ. Τρίτσης».

Αναφορικά με το ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό για την Σιδηροδρομική Εγνατία, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Αυτό που έχω να πω, είναι, ότι όπως ανέφερα και στη συζήτησή μας, δεν είναι θέμα εσωστρέφειας για τη Δράμα, είναι θέμα εξωστρέφειας για τη Δράμα. Η Δράμα δεν έχει καμιά λογική απομόνωσης, αλλά απελευθέρωσης με τη σύνδεσή της με τον οδικό άξονα που συνδέει την πόλη με την Εγνατία, αλλά κυρίως με όλα τα έργα που δρομολογούνται, συνολικά από την  κυβερνητική πολιτική, ώστε η Δράμα να πάρει τη θέση που της αξίζει. Δηλαδή, πάντα μπροστά, όχι εσωστρεφής, όχι πίσω, πάντα στην πρωτοπορία».