Home > νέα > Σύστημα παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής πρόκειται να αποκτήσει ο Δήμος Δράμας

Σύστημα παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής πρόκειται να αποκτήσει ο Δήμος Δράμας

Στα πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Σύστημα παρακολούθησης της κλιματικής

αλλαγής πρόκειται να αποκτήσει ο Δήμος Δράμας

Με ανοιχτά δεδομένα για επιστήμονες και άλλους ενδιαφερόμενους

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΝΕΟ, σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής πρόκειται να αποκτήσει ο Δήμος Δράμας, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Για το λόγο αυτό, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης την περασμένη Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, πέρασε η χρηματοδότηση του έργου με 180.000 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Το «έξυπνο» αυτό σύστημα, θα περιλαμβάνει μετεωρολογικό σταθμό καθώς και μονάδες μέτρησης των ρύπων του αέρα, της ροής και της ποιότητας των υδάτων, και, μέσω μιας ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων, θα δίνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το μικροκλίμα της περιοχής.

Για το «έξυπνο» αυτό σύστημα της μέτρησης του μικροκλίματος της πόλης της Δράμας, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος Προγραμματισμού κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, ο οποίος εξήγησε ότι, «το έργο μπήκε ως καινοτόμο μέσα στο γενικότερο σύνολο των έργων και των παρεμβάσεων που θα γίνουν στην περιοχή, με στόχο να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ασυρμάτων σημείων μέτρησης περιβαλλοντικών χαρακτήρων και στοιχείων για την συγκέντρωση ανοιχτών δεδομένων».

Όπως είπε ο κ. Καραμπατζάκης, όταν προτάθηκε το έργο το 2015, τόσο η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά και η ίδια η Διαχειριστική Αρχή ήταν διστακτικοί, γιατί το έργο είχε αρκετά καινοτόμα στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά αποφασίστηκε να γίνει δεκτό, «επειδή συντάσσεται η εθνική πολιτική για την κλιματική αλλαγή και αντίστοιχα στην Περιφέρειά μας και η περιφερειακή πολιτική και αποτελεί ένα από τα έργα τα οποία έχει πλέον στη φαρέτρα της η Περιφέρεια. Πιστεύουμε ότι αν όλα εξελιχθούν ομαλά και εγκατασταθεί το σύστημα, θα αποτελέσει και οδηγό, για το πώς θα εξελιχθούν οι έξυπνες πόλεις και η δημιουργία δεδομένων από τέτοιους σταθμούς σε μια πόλη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Στρατηγική ΒΑΑ, έχει κάποια έργα, τα οποία έχουν συγκεκριμένη χωρική ανάπτυξη, αλλά στην ουσία είναι στο σύνολο της αστικής ζώνης του Δήμου Δράμας. Επομένως έχουν προταθεί οκτώ σημεία, και αυτά θα προκύψουν μετά την μελέτη που θα γίνει στο πρώτο στάδιο αυτής της ανάπτυξης, για την τελική χωροθέτηση των σημείων αυτών. Φανταστείτε πολλούς μικρούς μετεωρολογικούς σταθμούς μέσα στην πόλη».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα δεδομένα θα συγκεντρώνονται στο Δήμο Δράμας, θα μπαίνουν στο Cloud και από εκεί και πέρα θα υπάρχουν εργαλεία τα οποία θα αξιολογούν τα δεδομένα και θα γίνονται προτάσεις για κάποιες κινήσεις, όπως διοικητικές ή άλλες παρεμβάσεις.

Καταλήγοντας ο κ. Καραμπατζάκης, επισημαίνει ότι «ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για μια σύγχρονη διακυβέρνηση και φυσικά και πληροφόρηση του κοινού».