Home > Πρώτο Θέμα > Συζήτηση για τις αποζημιώσεις των πατατοκαλλιεργητών Κ. Νευροκοπίου

Συζήτηση για τις αποζημιώσεις των πατατοκαλλιεργητών Κ. Νευροκοπίου

Μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτού Δ. Κυριαζίδη στη Βουλή

Αραχωβίτης: Πρέπει να επαναφέρουμε

την φήμη της πατάτας Νευροκοπίου

Συζήτηση για τις αποζημιώσεις των πατατοκαλλιεργητών Κ. Νευροκοπίου

 

 

ΤΟ ΠΡΩΙ της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου 2019, συζητήθηκε στη Βουλή ερώτηση του βουλευτή Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδη, με θέμα τις αποζημιώσεις πατατοκαλλιεργητών του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου, η οποία είχε κατατεθεί από τον βουλευτή στις 11 Φεβρουαρίου 2019.

Η ερώτηση αφορούσε στις αποζημιώσεις των πατατοκαλλιεργητών Κ. Νευροκοπίου, όσον αφορά το ζήτημα των ζημιών που έχουν προκληθεί στην περιοχή από έναν επιβλαβή μύκητα. Όπως σημείωσε κατά την ανάπτυξη της ερώτησής του ο κ. Κυριαζίδης, εδώ και τέσσερα χρόνια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, «μολονότι αρχικά είχε δεσμευθεί για την ένταξη σε πρόγραμμα de minimis ή τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για αποζημίωση των παραγωγών πατάτας», και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο εδώ και τόσο καιρό, το Υπουργείο δεν αναζήτησε λύσεις.

KYRIAZIDHS

Σε άλλο σημείο ο κ. Κυριαζίδης επεσήμανε προς τον  υπουργό κ. Αραχωβίτη, ότι πρόσφατα έχει κάνει αναφορά και για τις πλημμύρες που συνέβησαν προ μερικών εβδομάδων, ενώ σημείωσε ότι οι υφιστάμενες καλλιέργειες σιτηρών και τριφυλλιών έχουν χαθεί.

Αναφερόμενος στο θέμα της ερώτησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτης, είπε ότι μύκητας καραντίνας είχε εντοπιστεί από το 2011 και αμέσως είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από τις υπηρεσίες, ώστε να τεθεί η περιοχή σε καραντίνα. Όπως είπε, «το 2013 εγκρίθηκε ένα πρόγραμμα για τον καθορισμό ποικιλιών πατάτας που είναι ανθεκτικές σε αυτόν τον παθογόνο οργανισμό. Το πρόγραμμα αυτό στοίχισε 215.700 ευρώ -δαπάνη του ελληνικού Δημοσίου- και κατέληξε ότι υπάρχουν ένας-δύο τύποι που είναι πιο ανθεκτικές στον συγκεκριμένο παθογόνο μύκητα. Άρα, λοιπόν, η ιστορία είναι αυτή».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι «τα χωράφια μπορούν να καλλιεργηθούν, αλλά όχι με σολανώδη που αναπαράγουν τον οργανισμό. Πέραν του ότι δεν θα υπάρχει παραγωγή, αναπαράγουν τον οργανισμό».

Όσον αφορά το ζήτημα των αποζημιώσεων, ο κ. Αραχωβίτης εξήγησε ότι «ο ΕΛΓΑ, δεν έχει μέσα στον κανονισμό ασφάλισης, δεν προβλέπει -αυτό λέμε σήμερα- από το 1987 που είναι ο κανονισμός ασφάλισης, την αποζημίωση για παθογόνους οργανισμούς καραντίνας, έστω και αν αυτοί είναι καραντίνας. Δεν προβλέπεται στον κανονισμό του». Και ότι με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΓΛΑ τώρα έχει μπει σε διαδικασία τροποποίησης.

Σημείωσε επίσης ο κ. Αραχωβίτης, ότι «αυτές οι ζημιές πάλι δεν μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, γιατί; Διότι ακριβώς οι ζημιές δεν είναι ούτε από θεομηνίες ούτε από δυσμενείς συνθήκες. Όπως ξέρετε και τα de minimis έχουν μια συγκεκριμένη αιτιολογική βάση. Δεν μπορούν να χορηγηθούν κατά βούληση Υπουργού ή οτιδήποτε. Αν δεν έχουν μια συγκεκριμένη αιτιολόγηση, που πρέπει να έχουν, θα θεωρηθούν παράνομες αγροτικές ενισχύσεις και απλώς θα μας τις ζητήσουν πίσω σε λίγα χρόνια».

Η φήμη της πατάτας Νευροκοπίου

Κατά τη δευτερολογία του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι αυτή η συζήτηση για τις αποζημιώσεις είναι αδιέξοδη, σημείωσε ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε για την περιοχή είναι να ξαναφέρουμε τη φήμη της πατάτας του Νευροκοπίου εκεί που της αξίζει. Γι’ αυτό υπάρχουν και πόροι και επιστημονικοί τρόποι. Το ότι χάσαμε σχεδόν δέκα χρόνια από το 2011 είναι μιας άλλης τάξης συζήτηση. Από το 2011 είναι ένας Οργανισμός ο οποίος είναι Οργανισμός καραντίνας. Αν συνεχιζόταν η πατατοκαλλιέργεια –το ξέρετε καλύτερα εσείς και πολύ καλύτερα οι παραγωγοί που μας ακούν- θα καταστρεφόταν για πάντα η περιοχή με την εξάπλωση του παθογόνου. Από την αρχή που η περιοχή τέθηκε σε καραντίνα, προβλέπονταν συγκεκριμένα μέτρα. Το 2010 και το 2011, όπως σωστά λέτε, δεν πάρθηκαν αυτά τα μέτρα. Μπορούμε να το κάνουμε τώρα».