Home > Πρώτο Θέμα > Στο πρόγραμμα Blockchain μέσωτου Πράσινου Ταμείου συμμετέχει η Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα

Στο πρόγραμμα Blockchain μέσωτου Πράσινου Ταμείου συμμετέχει η Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κ. Λαλένης

Στο πρόγραμμα Blockchain μέσω

του Πράσινου Ταμείου συμμετέχει

η Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα

► Το δυστύχημα είναι ότι μέχρι σήμερα οι καπναποθήκες δεν  έχουν προστατευτεί και αναδειχθεί

► Δράμα – Καβάλα – Ξάνθη: Τρεις πόλεις που θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν θετικά, σήμερα ξεχωρίζουν αρνητικά για τις καπναποθήκες

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΝΑ πρόγραμμα δυνατότητας εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των καπναποθηκών, εντάσσεται η γνωστή καπναποθήκη «Πορτοκάλογλου» της οδού Περδίκκα. Όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη καπναποθήκη είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Δράμας και στόχος είναι να μπορέσει να αξιοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και άλλες πολιτιστικές χρήσεις.

Η καπναποθήκη της οδού Περδίκκα, έχει ενταχθεί μεταξύ άλλων, σε ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από Πράσινο Ταμείο, μαζί με άλλες δύο καπναποθήκες από την Καβάλα και την Ξάνθη αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα αυτό που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, συμμετέχει η Περιφέρεια ΑΜΘ και επίσης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη Σχολή Χωροταξίας με τον κ. Λαλένη, καθηγητή Πολεοδομικού Σχεδιασμού και τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με τον κ. Βάβαλη, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την Σχολή Αρχιτεκτόνων με τον κ. Μέλτσιο που είναι νομικός και διδάσκει Δίκαιο Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με τον κ. Πολυχρονόπουλο και την κα. Γρηγοριάδου που έχουν αναλάβει το αρχιτεκτονικό κομμάτι.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Κωνσταντίνος Λαλένης, μας εξηγεί ότι το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Έξυπνων Πόλεων, αρχικά επιλέγει τρεις καπναποθήκες – μία από κάθε πόλη – από τη Δράμα, την Καβάλα και την Ξάνθη, ενώ σε ένα δεύτερο στάδιο, θα μπορούσαν να μπουν στο πρόγραμμα αυτό περισσότερες καπναποθήκες.

Το πρόγραμμα Blockchain

Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Λαλένης, το πρόγραμμα αυτό είναι αρχικά πιλοτικό, καθώς δοκιμάζουμε μια τεχνολογία, η οποία εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερους τομείς το Blockchain. Γι’ αυτό διαλέξαμε τρεις καπναποθήκες: μία από τη Δράμα, μία από την Καβάλα και μία από την Ξάνθη.

Από τη Δράμα είναι η καπναποθήκη «Πορτοκάλογλου» στην οδό Περδίκκα που είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Δράμας, η οποία προορίζεται για εξυπηρέτηση των αναγκών του Φεστιβάλ Ταινιών.

Σύμφωνα με τον κ. Λαλένη «το ιδιαίτερο σ’ αυτή την καπναποθήκη, είναι ότι, ενώ στις άλλες δύο (σ.σ. Καβάλα και Ξάνθη), κάναμε ένα πρόγραμμα προσπαθώντας να προσελκύσουμε επενδυτικό ενδιαφέρον, που να φέρουν διάφορες χρήσεις, ιδιαίτερα για τη Δράμα το προσανατολίσαμε να παραμείνει σε πολιτιστικούς σκοπούς, για πολιτιστική χρήση και το ενδιαφέρον που θα ελκύσει να είναι για διάφορες δωρεές. Οι δωρεές είναι κάτι που συνηθίζεται σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία. Κι αυτό επειδή η καπναποθήκη της Δράμας θεωρήσαμε ότι έχει συγκεκριμένη χρήση για τις ανάγκες του Φεστιβάλ».

Η αξία της κληρονομιάς

Σημειώνει ακόμα ιδιαίτερα ο κ. Λαλένης, ότι, «όσοι είμαστε απ’ αυτές τις τρείς πόλεις, ξέρουμε την αξία της κληρονομιάς που κουβαλάνε (σ.σ. οι καπναποθήκες) και είναι τουλάχιστον δυστύχημα  το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν προστατευτεί και αναδειχθεί, κάτι που κάνει αυτές τις πόλεις να ξεχωρίσουν θετικά. Τώρα τις έχουμε να ξεχωρίζουν αρνητικά».

Αναφορικά με το πρόγραμμα, μας εξηγεί ότι «στο θέμα της ανάδειξης των καπναποθηκών, χρησιμοποιούμε  μια τεχνολογία τα Blockchain, που είναι μια τεχνολογία στην οποία αρχικά βασίστηκε το bit coin. Ένα σύστημα δηλαδή που είναι κάτι μεταξύ διαδικτύου και άλλες εφαρμογές, το οποίο επιτρέπει σε όλους τους χρήστες να ενημερώνονται αυτόματα για οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται. Δεν υπάρχει περίπτωση, για παράδειγμα, να γίνει κάποια μεταβίβαση  και να μην ελεγχθεί από όλο το δίκτυο και να φανεί τι πραγματικά συμβαίνει.

Αυτό εξαπλώνεται πάρα πολύ».

Να σημειωθεί εδώ, ότι, το Blockchain χρησιμοποιήθηκε αρχικά για οικονομικά ζητήματα, έχει χρησιμοποιηθεί στο Κτηματολόγιο πολλών χωρών, έχει χρησιμοποιηθεί από Τράπεζα, στη Μελβούρνη για το διοικητικό σύστημα των Πανεπιστημίων και εδώ στην Ελλάδα πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και επίσης κάποιες Τράπεζες.

 

Περισσότερες καπναποθήκες

Ο κ. Λαλένης διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του, και «σε ένα δεύτερο στάδιο, αν εξακολουθήσει να ενδιαφέρεται η Περιφέρεια ΑΜΘ, θα το κάνουμε πιο μαζικό, θα το εξαπλώσουμε στο σύνολο των καπναποθηκών κάθε πόλης και από εκεί και πέρα μπορούμε να δούμε και άλλα πράγματα, που είναι απαραίτητα, όπως για παράδειγμα ο συντελεστής δόμησης. Όλες αυτές οι καπναποθήκες έχουν ένα πρόβλημα με το συντελεστή δόμησης.

Όλο αυτό επίσης, θα μπορούσε να οργανώσει τους ιδιοκτήτες των καπναποθηκών σε κάποιο σχήμα, έναν οργανισμό, που να μπορεί πια συλλογικά να αποφασίζει για το πώς μπορεί να γίνει εκμετάλλευση και άλλα. Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει σε χωριά και κωμοπόλεις στην Ιταλία, όπως παλιά βιομηχανικά κτίρια και άλλα».

Τέλος, ο ίδιος αναφέρει ότι «όσο προχωράει το πρόγραμμα, εμφανίζονται διάφορες δυσκολίες, γιατί το σύστημα στην Ελλάδα είναι ακόμα πολύ καινούριο. Βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας διάφορα ερωτήματα γραφειοκρατικής και νομικής φύσης που τώρα καλούμαστε να τα λύσουμε. Η ιδιομορφία είναι ότι δεν απευθυνόμαστε στην ελληνική αποκλειστικά αγορά. Αυτό βγαίνει και πηγαίνει σε όλο τον κόσμο. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν κάποιος ομογενείς από Αυστραλία για παράδειγμα θέλει να επενδύσει εδώ, θα πρέπει να έχουν λυθεί πράγματα που είναι αρκετά σύνθετα».