Home > Πρώτο Θέμα > Σε εφαρμογή νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο από το Νοσοκομείο Δράμας-Με την αμέριστη συμπαράσταση και αρωγή από την εταιρεία RAYCAP A.E.

Σε εφαρμογή νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο από το Νοσοκομείο Δράμας-Με την αμέριστη συμπαράσταση και αρωγή από την εταιρεία RAYCAP A.E.

Με την αμέριστη συμπαράσταση και αρωγή από την εταιρεία RAYCAP A.E.

Σε εφαρμογή νέο Επιχειρησιακό

Σχέδιο από το Νοσοκομείο Δράμας

Προβλέπονται: Ίδρυση Νεφρολογικής Κλινικής, Μονάδα Χημειοθεραπείας, επέκταση των ΤΕΠ – Συνολικός προϋπολογισμός 4.335.680 ευρώ

 

 

 

ΤΟ ΝΕΟ Επιχειρησιακό Σχέδιο για το μέλλον του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, έδωσε στη δημοσιότητα η διοικήτρια κα. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου. Όπως η ίδια γράφει στην ανακοίνωση αυτή, το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, την ίδρυση και λειτουργία Πνευμονολογικής Κλινικής, τη σύσταση Μονάδας Χημειοθεραπείας, την επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), την αύξηση των δυνατοτήτων περίθαλψης της ΜΕΘ καθώς και τη μεταφορά του Φαρμακείου σε άλλο χώρο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αυτών αγγίζει τα 4.335.680,13 ευρώ και όλα αυτά θα γίνουν με την μεγάλη αρωγή που ήδη έχει ξεκινήσει να προσφέρει η εταιρεία Raycap του κ. Κώστα Αποστολίδη.

«Ο ορθολογισμός φέρνει θετικά αποτελέσματα»

Την ανακοίνωσή της αυτή η κα. Καρατζόγλου, την τιτλοφορεί με την παρακάτω φράση: «Όταν ο ορθολογισμός στον σχεδιασμό φέρνει θετικά αποτελέσματα» και όπως σημειώνει αναλυτικότερα, από την αρχή της θητείας της, ήταν βασική προτεραιότητα η εκπόνηση νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου για το Νοσοκομείο και εξηγεί:

[α) Το επιχειρησιακό σχέδιο αποτυπώνει την πορεία αναβάθμισης και περιγράφει όλες τις δράσεις που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό της λειτουργίας του.

β) από το υπάρχον θεσμικό και νομικό πλαίσιο προκύπτει ότι για να υπάρχει χρηματοδότηση σε οιαδήποτε πεδίο πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη πρόβλεψη στο επιχειρησιακό σχέδιο.]

Όπως αναφέρει, «η οριστικοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του νοσοκομείου μας, λόγω προτεραιοτήτων που προέκυψαν απρόοπτα από την πανδημία COVID-19 έγινε τον Ιούλιο του 2020, εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, προωθήθηκε στην 4η Υ.Πε. τον Αύγουστο του 2020 και από εκεί στο Υπουργείο Υγείας».

nosokomeio

Επισημαίνει μάλιστα, ότι, «για την εκπόνησή του έγιναν πάμπολλες συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων με τα στελέχη της Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας καθώς και των ανεξάρτητων Τμημάτων του Νοσοκομείου» και διευκρινίζει ότι, «κεντρικό ρόλο είναι ο ιατρός και βουλευτής κ. Μπλούχος Κωνσταντίνος, που συνδυάζοντας τον ενθουσιασμό του για πρόοδο και την βαθιά γνώση των σύγχρονων δομών Υγείας αλλά και αυτών του Νοσοκομείου, υπήρξε ο θεμελιώδης συνεργάτης στην προσπάθεια αυτή».

Ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός

Παρακάτω γίνεται αναφορά στο τι προβλέπει ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός του Νοσοκομείου, αλλά και ο ρόλος και η αμέριστη αρωγή της γνωστής εταιρείας RAYCAP Α.Ε. του κ. Κώστα Αποστολίδη.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Νοσοκομείου μεταξύ πολλών άλλων προβλέπονται:

  1. Η αναβάθμιση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού με την σύγχρονη μεταφορά της σε άλλο χώρο και η δημιουργία Νεφρολογικής Κλινικής.
  2. Η ίδρυση και λειτουργία Πνευμονολογικής Κλινικής.
  3. Η σύσταση Μονάδας Χημειοθεραπείας.
  4. Η επέκταση και αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.).
  5. Η αύξηση της δυνατότητας περίθαλψης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), με προσαρμογή της στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κλίνες/100.000 κατοίκους.
  6. Η μεταφορά του Φαρμακείου σε κατάλληλο χώρο (προκειμένου να καταστεί δυνατή η αδειοδότησή του).

 

Ο ρόλος της RAYCAP A.E.

Σημαντικό ρόλο στην όλη εξέλιξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου, θα έχει η γνωστή σε όλους μας εταιρεία RAYCAP A.E. και ο κ. Κώστας Αποστολίδης. Όπως εξηγεί η διοικήτρια του Νοσοκομείου κα. Καρατζόγλου, «η εταιρεία RAYCAP Α.Ε. αναζητώντας πεδίο κοινωνικής προσφοράς ήταν πάντα αρωγός του νοσοκομείου μας. Στις αρχές του φθινοπώρου μάλιστα, ο κος Αποστολίδης Κωνσταντίνος – Ιδρυτής και Πρόεδρος της, με στελέχη της επιχείρησής του, επισκέφθηκε το νοσοκομείο μας και σε πολύωρη σύσκεψη ενημερώθηκε αυτοπροσώπως για τον νέο σχεδιασμό μας και τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτόν. Από την σύσκεψη αυτή προέκυψε η ισχυρή θέληση της RAYCAP να βοηθήσει με δωρεές την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου μας».

Σημειώνεται ακόμα ότι, «πριν όμως προχωρήσει σ’ αυτό, έπρεπε να γίνει επισκόπηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου, να ελεγχθεί ως προς τον ρεαλισμό του και την συμπόρευσή του με τις παγκόσμιες αλλά και ευρωπαϊκές τάσεις στον τομέα των μονάδων υγείας. Για τον σκοπό αυτό ανατέθηκε από την RAYCAP (με δικές τις δαπάνες-δωρεά προς το Γ.Ν. Δράμας) η εκπόνηση διερευνητικής μελέτης σε διεθνή εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων με έδρα το Λονδίνο. Έκτοτε βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή, τόσο με την Λονδρέζικη εταιρεία, όσο και με τα στελέχη της εταιρείας RAYCAP. Μας ζητήθηκαν δεκάδες στοιχεία (γεωγραφικά – πληθυσμιακά – χωροταξικά – στατιστικά περίθαλψης ασθενών – σχέδια – αδειοδοτήσεις – πιστοποιήσεις κλπ). Μετά από μερικούς μήνες είχαμε την πρώτη προσέγγιση των απόψεων της εταιρείας ως προς την οργάνωση και τη στοχοθεσία του νοσοκομείου».

Η κα. Καρατζόγλου, σημειώνει ότι «διαπιστώσαμε και εμείς και η RAYCAP, ότι τα διαλαμβανόμενα στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Νοσοκομείου μας, σχεδόν ταυτίζονταν με τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης της Λονδρέζικης εταιρείας. Τα οριστικά αποτελέσματα θα μας δοθούν σύντομα.

Με αυτό το δεδομένο, η εταιρεία RAYCAP ανέθεσε σε ομάδα Ελλήνων ειδικών μελετητών δημοσίων έργων την εκπόνηση μελέτης για την επέκταση του Τ.Ε.Π. αλλά και της Μ.Ε.Θ.. Η άριστη συνεργασία του νοσοκομείου μας με τα στελέχη της RAYCAP και τους μελετητές είχε τάχιστα αποτελέσματα. Σε πρώτη φάση μας παραδόθηκε η προμελέτη όπου προβλέπεται η επέκταση του Τ.Ε.Π., καθώς και αυτή της αναδιαμόρφωσης των υφιστάμενων χώρων Μ.Ε.Θ. και Τ.Ε.Π.. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων των επεκτάσεων είναι 4.335.680,13 ευρώ και περιλαμβάνει όλα τα έργα πολιτικού μηχανικού καθώς και όλες τις δαπάνες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, καλύπτοντας και την ενεργειακή αναβάθμισή τους».

Οι μελέτες

Οι δύο μελέτες αφορούν τα εξής: α) Γενική Επισκόπηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και β) Σύνταξη Μελετών Δημοπράτηση για την Αναδιαμόρφωση Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, και έχουν χρηματοδοτηθεί από την RAYCAP A.E. και κόστισαν 110.000 ευρών. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της Διοίκησης του Νοσοκομείου Δράμας.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η κα. Καρατζόγλου, «μετά την προέγκριση σκοπιμότητάς τους από το Υπουργείο Υγείας (διά της 4ης Υ.Πε.) και με την βοήθεια των τοπικών και περιφερειακών πολιτικών παραγόντων, θα αξιοποιηθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν τα αναγκαία έργα είτε από Ιδιώτες, είτε από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους. Ο δρόμος είναι μακρύς και οι ωριμάνσεις των έργων είναι γνωστό ότι απαιτούν πολύ χρόνο, αλλά με την αρωγή των δωρητών βραχύνονται κατά πολύ».