Home > νέα > Συζήτηση για τις Φυλακές Νικηφόρου στη Βουλή Αναφορά Κοντονή για πιθανές προσλήψεις εντός του 2018

Συζήτηση για τις Φυλακές Νικηφόρου στη Βουλή Αναφορά Κοντονή για πιθανές προσλήψεις εντός του 2018

 

Συζήτηση για τις Φυλακές Νικηφόρου στη Βουλή

Αναφορά Κοντονή για πιθανές

προσλήψεις εντός του 2018

Δ. Κυριαζίδης: «Ήξεις, αφήξεις» και γενικόλογες απαντήσεις από τον υπουργό

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ για το έργο των Φυλακών Νικηφόρου διεξήχθη τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στη Βουλή των Ελλήνων, έπειτα από την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Δράμας κ. Δ. Κυριαζίδη, σχετικά με την ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου.

Στην ερώτησή του προς το Υπ. Δικαιοσύνης, ο κ. Κυριαζίδης αναφέρθηκε στο έργο το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ τόνισε ότι, καμιά πρόοδος δεν έχει αναπτυχθεί για τη λειτουργία τους, αν και οι σχετικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει κατά το 92%. Ο κ. Κυριαζίδης ρώτησε τον υπουργό κ. Στ. Κοντονή, για το πότε θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία και αν υπάρχει σχετικός προϋπολογισμός εκ μέρους του Υπ. Δικαιοσύνης.

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής, επεσήμανε ότι οι φυλακές ξεκίνησαν «το μακρινό έτος 2002» λέγοντας ότι «είναι από τις περιπτώσεις εκείνες με τα χρόνια προβλήματα που θα έπρεπε να λύσει και θα λύσει αυτή η κυβέρνηση».

Ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι στις 30 Οκτωβρίου υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα, όπου «το συγκεκριμένο συγκρότημα καταγράφεται ως κρατική δομή, ως κατάστημα κράτησης» και τόνισε ότι «μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει, ούτως ώστε να υπαχθεί το συγκεκριμένο έργο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης». Όπως είπε μάλιστα, «φυλακή δεν μπορεί να είναι κελιά και κάγκελα μόνο» και ότι χρειάζονται σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, χώρο επισκεπτηρίου, χώρος τηλεδιάσκεψης κτλ., το λεγόμενο εντευκτήριο, το οποίο δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα και σήμερα. Ο ίδιος έδωσε εντολή μάλιστα το Νοέμβριο του 2016, η ΚΤΥΠ ΑΕ να επιμεληθεί αυτών των παραπάνω χώρων.

Στη δευτερολογία του ο κ. Κυριαζίδης, τόνισε ότι δεν έλαβε απάντηση σχετικά με το πότε προβλέπεται να λειτουργήσουν οι Φυλακές, ενώ τόνισε, όπως επισημαίνει και το ΣτΕ, ότι κατά τη δημιουργία του Οργανισμού του Υπ. Δικαιοσύνης, «ξεχάσατε τις Φυλακές Νικηφόρου και σε ένα μήνα εκδώσατε καινούριο Προεδρικό Διάταγμα». Όπως είπε μάλιστα, σε μια απάντηση του Υπ. Δικαιοσύνης το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το έργο είχε φτάσει στο 92% «και τρία χρόνια τώρα εσείς δεν μπορέσατε να αποτελειώσετε το 8%», ενώ αναφέρθηκε στον υπ. Δικαιοσύνη επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο οποίος βρήκε κονδύλια και προχώρησε το έργο. «Τρία χρόνια εσείς δεν προχωρήσατε κ. υπουργέ και έχετε να πληρώσετε από τον Ιούλιο εκεί πάνω, δεν έχετε καταβάλει τίποτα».

 

Προσλήψεις το 2018

Στη δευτερολογία του ο υπ. Δικαιοσύνης κ. Κοντονής, απάντησε ότι «δεν ξεχάσαμε τίποτα στον Οργανισμό του Υπ. Δικαιοσύνης, αντιθέτως επισπεύσαμε την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, διότι χωρίς την υπογραφή του Π.Δ., δεν μπορεί να υπαχθεί στον Οργανισμό του Υπ. Δικαιοσύνης οποιοδήποτε κτίριο το οποίο θα χαρακτηριστεί εκ των υστέρων ως κατάστημα κράτησης», τονίζοντας πως «από το 2002 ήταν σε εκκρεμότητα». Όσον αφορά το ζήτημα των πληρωμών, είπε ότι «έχει πληρωθεί στις 2 Αυγούστου 2017 το τελευταίο χρηματικό ένταλμα για τις Φυλακές».

Τέλος, στη δευτερολογία του ο κ. Κοντονής, σημείωσε ότι «μέσω του ΑΣΕΠ εντός του 2018 θα γίνουν προσλήψεις του προσωπικού και  θα στελεχωθούν καλύτερα τα υφιστάμενα καταστήματα κράτησης, αλλά θα στελεχωθεί και με το απαραίτητο προσωπικό και το συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης Νικηφόρου. Θα είμαστε έτοιμοι το 2018».

 

Κυριαζίδης: «Ήξεις, αφήξεις»

Με χθεσινές τους δηλώσεις ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, τονίζει ότι ο υπ. Δικαιοσύνης «άφησε να εννοηθεί ότι θα λειτουργήσουν το επόμενο έτος, αφού βεβαίως οι φυλακές παραδοθούν προς χρήση και οπωσδήποτε αφού υπάρξουν οι ανάλογες προσλήψεις για τη στελέχωση τους. Με λίγα λόγια ‘’ήξεις, αφήξεις’’, δεδομένου ότι με τις έγγραφες απαντήσεις του, ο προκάτοχός του  (κος Παρασκευόπουλος), μας διαβεβαίωνε αρχικά ότι οι φυλακές Νικηφόρου Δράμας θα λειτουργήσουν στα μέσα του 2015, στη συνέχεια μέχρι τα μέσα του 2016 και σήμερα ο ίδιος μας διαβεβαιώνει ότι θα λειτουργήσουν , μέσα στο 2018».

Σε άλλο σημείο, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του υπουργού κ. Κοντονή, επισημαίνει ο κ. Κυριαζίδης  ότι, [«εντέχνως» απέφυγε να μας απαντήσει για ποιον λόγο «λησμόνησε» κατά τη θέσπιση του νέου οργανισμού του Υπ. Δικαιοσύνης (11-09-2017) να συμπεριλάβει τις φυλακές Νικηφόρου Δράμας και το «θυμήθηκε» αυτό μετά από ένα μήνα;]

Τέλος κάνει αναφορά στην πρόσφατη έκθεση του υπ. Δικαιοσύνης προς την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπου «και πάλι γενικόλογα αναφέρεται για τις Φυλακές Νικηφόρου Δράμας, ενώ για τις λοιπές αναφέρεται πιο συγκεκριμένα».