Home > Πρώτο Θέμα > Σε αναμονή η έγκριση του έργου για τη βελτίωση και τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού Το σχέδιο διοίκησης του κ. Μέτιου για την ανάπτυξη της Περιφέρειας

Σε αναμονή η έγκριση του έργου για τη βελτίωση και τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού Το σχέδιο διοίκησης του κ. Μέτιου για την ανάπτυξη της Περιφέρειας

Το σχέδιο διοίκησης του κ. Μέτιου για την ανάπτυξη της Περιφέρειας

Σε αναμονή η έγκριση του έργου

για τη βελτίωση και τη λειτουργία

του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού

Τι άλλο προβλέπεται για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στη Διοίκηση της Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας, σε μια ειδική εκδήλωση, στην Κομοτηνή, το σχέδιο της διοίκησής του για την περιοχή μας.

Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, μητροπολίτες, καθώς και εκπρόσωποι φορέων από τους όλους τους νομούς της Περιφέρειας μας.

Το σχέδιο που ανέπτυξε ο κ. Μέτιος, περιλαμβάνει συνολικά 18 θεματικές ενότητες, καθεμιά από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα πεδίο ευθύνης της Περιφέρειας και μπορεί να έχει επιμέρους τομείς. Όλες οι θεματικές ενότητες και οι επιμέρους τομείς τους, εξειδικεύονται σε 159 μεγαλύτερες και μικρότερες δράσεις με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, οι οποίες και αποτελούν το Σχέδιο.

Παράλληλα, ο κ. Μέτιος δεσμεύτηκε ότι σε ένα χρόνο περίπου από τώρα θα παρουσιάσει την εξέλιξη του Σχεδίου, για να ανακοινώσει τα νέα έργα και τις δράσεις που ενδεχομένως συμπεριληφθούν στο Σχέδιο, για να ενημερώσει για την πρόοδο υλοποίησής του και για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θα υπάρχουν καθυστερήσεις σε έργα.

Παρακάτω, θα αναφέρουμε συνοπτικά ορισμένες από τις θεματικές ενότητες που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τις οποίες ανέπτυξε ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος.

Διεκδικούμενα έργα

Πρόκειται για αναγκαία και ώριμα έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, τα οποία η Περιφέρεια διεκδικεί από την κεντρική Διοίκηση.

Σε αυτή την ενότητα, συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή της πρώτης φάσης του οδικού άξονα Δράμας – Καβάλας, που αφορά στο τμήμα Δράμα – Άγιος Αθανάσιος, προϋπολογισμού 40 εκ. €, και με συνολικό προϋπολογισμό Δράμα – Καβάλα: 150 εκ. €.

 

Έργα χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπόνηση μελετών, δημιουργία νέων υποδομών και δράσεων και συντήρηση υφιστάμενων υποδομών.

Μετά από αίτημά της Περιφέρειας, εγκρίθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό το νέο τριετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπως είχε προταθεί.

Με την έγκριση αυτή πέτυχε η Περιφέρεια, σημαντικές αυξήσεις της τάξης των 45,6 εκ. € οι οποίες θα βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση των υποδομών της Περιφέρειάς μας.

Σε αναμονή βρίσκεται η έγκριση του έργου για τη βελτίωση και τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, προϋπολογισμού 1,6 εκ. €.

 

Έργα Οδικής Ασφάλειας

Η Περιφέρειά μας, έχει στην ευθύνη της 3.200 χλμ. οδικού δικτύου. Στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, αξιολογήθηκαν 40 έργα οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 116,3 εκ. €.

Τα πρώτα 23 έργα, προϋπολογισμού 50,4 εκ. €, κρίθηκαν ότι πληρούν άμεσα τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια του σχεδίου και μπορούν να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Σε πίνακα αναφέρονται τα 23 έργα, με σειρά προτεραιότητας όσον αφορά την οδική τους ασφάλεια, το πρώτο στη σειρά είναι η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ο.57 από τη διασταύρωση της ΒΙ.ΠΕ. Δράμας έως τη διασταύρωση προς Βώλακα, με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.

Το τέταρτο στη σειρά που αφορά στην περιοχή μας, είναι η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ο. 14 από τον Σιδ. Σταθμό Πλατανιάς στην Π.Ε. Δράμας έως τα όρια της Π.Ε. Ξάνθης, με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ.

Το δωδέκατο στη σειρά, αφορά στην βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Επαρχιακής Οδού 3 Δράμα – Σιδηρόνερο – Σκαλωτή, από τη Δράμα έως το Σιδηρόνερο, με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.

Δέκατο όγδοο στη σειρά έργο το οποίο αφορά στην Π.Ε. Δράμας, αφορά στην βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Επαρχιακής Οδού 10 από τη διασταύρωση του Βώλακα έως τη Μικροκλεισούρα, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

Το δέκατο ένατο στη σειρά έργο,  αφορά στην ανακατασκευή του κόμβου Ξηροποτάμου και η μετατροπή του σε κυκλικό, με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ, ενώ το εικοστό στη σειρά έργο αφορά στην ανακατασκευή του κόμβου SOFTEX και η μετατροπή του σε κυκλικό, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, οι διαθέσιμοι πόροι για έργα οδοποιίας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι 21,4 εκ. €. Το ποσό αυτό, εξασφαλίζει την άμεση ένταξη για 13 από τα συνολικά 23 έργα σε όλη την Περιφέρεια.

Από τις εκπτώσεις όμως που θα προκύψουν, καθώς επίσης και από την αύξηση των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος για έργα οδοποιίας, η οποία θα γίνει στο επόμενο διάστημα, θα μπορέσουν να ενταχθούν και τα υπόλοιπα 10 έργα.

Τα έργα, θα υποβληθούν στη Διαχειριστική Αρχή για έλεγχο και η ένταξή τους θα γίνεται με απόφασή μου.

Αν κατά τη διάρκεια του ελέγχου προκύψουν προβλήματα σε κάποια από τα έργα, τα έργα αυτά θα αντικατασταθούν από τα επόμενα στη λίστα.

 

Ανάπτυξη Πρωτογενούς Τομέα

Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι ένας από τους βασικούς αναπτυξιακούς άξονες, όπως ανέφερε ο κ. Μέτιος.

Τομέας: Γεωργία

Αναδασμοί

Ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της γεωργίας στην Περιφέρειά μας, είναι η πραγματοποίηση αναδασμών. Για τη Διοίκησή της Περιφέρειας μας, αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Μέτιος.

Για αυτόν το λόγο, εξασφάλισε ειδικό κονδύλι για την εκπόνηση μελετών αναδασμών ύψους 2,9 εκ. €.

Με το κονδύλι αυτό, μπορούν να πραγματοποιηθούν μελέτες αναδασμών για έκταση μεγαλύτερη των 107.000 στρεμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης και Δράμας. Πιο συγκεκριμένα, στην Π.Ε. Δράμας στο Δοξάτο, έκτασης 18.000 στρεμμάτων, και στη Μαυρολεύκη, έκτασης 8.500 στρεμμάτων.

Πέρα από τους αναδασμούς, έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για να ολοκληρωθούν μελέτες για αρδευτικά έργα, καθώς και για μια σειρά από μικρότερα αρδευτικά δίκτυα και παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία της Περιφέρειάς μας, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. €.

Πιο συγκεκριμένα, για την Π.Ε. Δράμας είναι το κλειστό αρδευτικό δίκτυο περιοχών Κουδουνίων – Μαυρολεύκης στους Δήμους Δράμας και Δοξάτου, προϋπολογισμού 750.000 €, καθώς και η διευθέτηση και οριοθέτηση του χειμάρρου Δοξάτου από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού Δράμας – Καβάλας μέχρι το δημοτικό διαμέρισμα Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου, προϋπολογισμού 430.000 €.

Τομέας Κτηνοτροφία

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μεταδοτικών ασθενειών των ζώων, εξασφάλισε η Περιφέρεια για την περίοδο 2017-2019, κονδύλι 300.000 € για τον εμβολιασμό των βοοειδών κατά της οζώδους δερματίτιδας.

Χρηματοδότησε επίσης με το ποσό των 300.000 € για την περίοδο 2018-2020, την κατασκευή μικρών έργων υποδομής σε όλη την Περιφέρεια για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, όπως ποτίστρες, δεξαμενές, παγίδες συγκράτησης κτλ.

Όσον αφορά στο θέμα της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, γίνεται μελέτη για τη δημιουργία ενός πιλοτικού κτηνοτροφικού πάρκου, στο οποίο, αφού θα έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα αδειοδότησης, ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, αποχέτευσης και προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων, θα μπορέσουν να εγκατασταθούν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Τομέας: Αγροδιατροφική Σύμπραξη

Στην Περιφέρειά μας, τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα αντιπροσωπεύουν το 19% των εξαγωγών μας, ενώ πεποίθηση του κ. Μέτιου είναι να αυξηθεί αυτό το ποσοστό.

 

Επιχειρηματικότητα

Πεποίθηση της Περιφέρειας, είναι ότι πρέπει να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας, επενδύοντας στους τομείς εκείνους που συνθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας.

Στο πλαίσιο αυτό, διαθέτει από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα 70,4 εκ. € για την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

 

Τομέας: Αξιοποίηση ιαματικών πηγών

Η Περιφέρειά μας, διαθέτει πλούσιο δυναμικό ιαματικών υδάτων. Οι σημαντικότερες αναγνωρισμένες πηγές βρίσκονται στους Δήμους Καβάλας, Παγγαίου, Παρανεστίου, Αβδήρων, Μύκης, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Το δυναμικό αυτό μπορεί, με την κατάλληλη αξιοποίηση, να αποτελέσει πόλο επιχειρηματικής και τουριστικής ανάπτυξης.

METIOS 3

Τουρισμός – Πολιτισμός

Ο τουρισμός, είναι ένας από τους βασικούς τομείς τους οποίους στηρίζει η Περιφέρεια για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Στόχος της, είναι η προβολή της Περιφέρειάς μας ως ένα ενιαίο, αναγνωρίσιμο σύνολο που προτείνει στους επισκέπτες της ένα ευρύ φάσμα επιλογών και αυθεντικών εμπειριών. Η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας, σχεδιάστηκε σε βάθος τριετίας και θα κάνει χρήση όλων των σύγχρονων εργαλείων προώθησης και προβολής.

Τομέας: Παραγωγή προωθητικού υλικού

Η παραγωγή του νέου προωθητικού υλικού της Περιφέρειας, εντάσσεται στη λογική της συγκέντρωσης και της ενοποίησης του διάσπαρτου υλικού που διαθέτει.

Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα μόνο νέο φυλλάδιο για τα επόμενα τρία χρόνια, το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες και χάρτη της Περιφέρειάς μας.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένας πολυσέλιδος οδηγός με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όπως τα μνημεία, τις παραλίες, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα νοσοκομεία κτλ. Ο οδηγός αυτός θα διανέμεται σε tour operators.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα νέο βίντεο το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την προβολή της Περιφέρειας στην τηλεόραση και το διαδίκτυο.

Τομέας: Συμμετοχή σε Εκθέσεις

Η συμμετοχή σε εκθέσεις είναι σημαντική για την τουριστική προώθηση της Περιφέρειάς μας, όπως είναι τουριστικές εκθέσεις σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία, Αγγλία, Πολωνία, και Ελλάδα. Παράλληλα, συμμετοχή σε θεματικές εκθέσεις σε Αγγλία και Γερμανία, όπως και σε εκθέσεις προβολής προϊόντων σε Γερμανία, Γαλλία, και Ελλάδα.

Επιπλέον, συμμετοχή σε εκθέσεις προβολής προϊόντων στην Περιφέρειά μας, σε Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Φέρες, και Κομοτηνή.

Τομέας: Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού, με προϋπολογισμό: 55,2 εκ. €.

Η διάταξη των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Περιφέρειάς μας κατά μήκος της αρχαίας Via Egnatia, οδήγησε στο σχεδιασμό μιας «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού».

Με την ΟΧΕ Εγνατίας Οδού θα γίνουν έργα πρόσβασης, προστασίας και ανάδειξης σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους κατά μήκος της αρχαίας και της νέας Εγνατίας και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Στόχος, είναι να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη πολιτιστική διαδρομή. Η διαδρομή αυτή, διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και το αρχαίο θέατρο της Θάσου, ενοποιώντας ταυτόχρονα τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, περνάει από το ναό της Αγίας Σοφίας και το Αράπ Τζαμί της Δράμας, συνεχίζει στην παλιά πόλη της Ξάνθης, στο αρχαιολογικό πάρκο των Αβδήρων και στο οικοτουριστικό πάρκο Φαναρίου, κατευθύνεται προς το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, ενοποιεί τους αρχαιολογικούς χώρους Μαρώνειας, Μεσημβρίας-Ζώνης και Μάκρης, συνεχίζει στα λουτρά Τραϊανούπολης και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και κατευθύνεται βόρεια στο Τζίβρε του Σουφλίου, στο τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου και στον αρχαιολογικό χώρο της Δοξιπάρας στην Ορεστιάδα, προϋπολογισμού 45,8 εκ. €.

 

Ενέργεια

Ο τομέας της ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα η αξιοποίηση του φυσικού αερίου και εναλλακτικών μορφών όπως η γεωθερμία και η αιολική ενέργεια, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η Περιφέρεια, χρηματοδοτεί με το ποσό των 32 εκ. € τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου των έξι μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, ώστε να διατίθεται φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα.

Όσον αφορά στην αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, τον περασμένο Φεβρουάριο, εκδόθηκε πρόσκληση για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων της Περιφέρειάς μας, προϋπολογισμού 8 εκ. €.

Ενεργειακή Αναβάθμιση

Ένας από τους στόχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος, είναι η μείωση των εκπομπών άνθρακα και η ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσιες υποδομές που έχουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση όπως νοσοκομεία, σχολεία, κολυμβητήρια, κτίρια της Περιφέρειας, των Δήμων και άλλα. Για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, θα διατεθούν 23 εκ. €.