Home > Νέα > Τα ιερά οστά επτά ηρώων, μέχρι πρότινος αγνοουμένων της Κύπρου το 1974 επιστρέφουν στις γενέτειρές τους-Ανάμεσά τους ο συμπατριώτης μας Χριστόδουλος Δοϊτσίδης

Τα ιερά οστά επτά ηρώων, μέχρι πρότινος αγνοουμένων της Κύπρου το 1974 επιστρέφουν στις γενέτειρές τους-Ανάμεσά τους ο συμπατριώτης μας Χριστόδουλος Δοϊτσίδης

Τα ιερά οστά επτά ηρώων, μέχρι πρότινος

αγνοουμένων της Κύπρου το 1974

επιστρέφουν στις γενέτειρές τους

Ανάμεσά τους ο συμπατριώτης μας Χριστόδουλος Δοϊτσίδης

 

 

Του Θεοφάνη Μαλκίδη

Μετά από σαρανταεπτά χρόνια έρχονται στις γενέτειρές τους τα ιερά οστά επτά αγνοουμένων που τα ίχνη τους είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

Πρόκειται για τους Συνταγματάρχη Κόκκα Κωνσταντίνο, τον Συνταγματάρχη Γιαννακόπουλο Νικόλαο και του έφεδρους Ανθυπασπιστές Κουκούλη Θωμά, Καραγκούνη Χαράλαμπο, Βελώνα Δημήτριο, Θανόπουλο Δημήτριο και Δοϊτσίδη Χριστόδουλο. Οι έξι πρώτοι υπηρετούσαν στην ΕΛΔΥΚ και ο έβδομος ήταν Καταδρομέας που είχε μεταφερθεί στην Κύπρο στις 21 Ιουλίου 1974 με τα αεροσκάφη NORATLAS από την Α’ Μοίρα Καταδρομών του Μάλεμε της Κρήτης.

Μετά την τελετή παράδοσης ιερών οστών στα μέλη των οικογενειών των ηρώων θα ακολουθήσει η εξόδιος ακολουθία, η κηδεία και η ταφή και των ηρώων στις γενέτειρές τους.

Ο Χριστόδουλος Δοϊτσίδης του οποίου τα οστά επιστρέφουν σήμερα στη γενέτειρά του συμμετείχε στην επιχείρηση “Νίκη” , στη    στρατιωτική αποστολή την 21η προς τη 22α Ιουλίου 1974 προς την Κύπρο, με σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας  έναντι της τουρκικής εισβολής.

Τα αεροσκάφη, που απογειώθηκαν από τη Σούδα της Κρήτης, ήταν 20 Nord 2501 Noratlas και 10 C-47 Dakota της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και θα μετέφεραν καταδρομείς με πλήρη οπλισμό. Δεν κατάφεραν όλα να απογειωθούν. Αλλά και κατά την προσγείωσή τους στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, αφού κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τα τουρκικά πυρά πετώντας χαμηλά και μπαίνοντας στην Κύπρο από δυτικά μέσω της βάσεως Ακρωτηρίου, όσα απογειώθηκαν, έγιναν στόχος φίλιων  πυρών, εφόσον θεωρήθηκαν   εχθρικά…

Οι Έλληνες φονευθέντες καταδρομείς που επέβαιναν στο  ΝORATLAS 52-133 «NIKH 4» ήταν οι εξής:

ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Παναγόπουλος Βασίλειος, Συμεωνίδης Γεώργιος, Άνθιμος Ηλίας, Δάβαρης Γεώργιος

ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ Α’ ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Τσαμκιράνης Δημήτριος, Καβραχωριανός Νικόλαος, Τσιλιβάκης Στέφανος, Τσάκωνας Ευάγγελος, Χριστόπουλος Αθανάσιος, Αναστασόπουλος Ανδρέας, Γιαννακάκης Κοσμάς, Γιαννάκος Στέφανος, Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Δαλαμάγκας Ηλίας, Ζησιμόπουλος Ανδρέας, Ηλίας Κωνσταντίνος, Κασιμάκης Σωτήριος, Κατερός Κωνσταντίνος, Κουρούνης Σωτήριος, Λίγδης Χρήστος, Δοϊτσίδης Χριστόδουλος, Μανιάτης Σπυρίδων, Μονιάς Αιμίλιος, Μπαρώτας Κωνσταντίνος, Νάκος Γεώργιος, Πρινιανάκης Στυλιανός, Σιορώκος Δημήτριος, Σκιαδαρέσης Νικόλαος, Τζούρας Σωτήριος, Τούλης Ηλίας, Χατζόπουλος Χρήστος ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ Ζαφειρίου Αθανάσιος (Μοναδικός επιζήσας).

Ο Χριστόδουλος Δοϊτσίδης γεννήθηκε το 1954 στην Καρωτή Διδυμοτείχου του νομού Έβρου και σπούδασε χορό στη Σχολή της Δόρας Στράτου στην Αθήνα, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως υδραυλικός.

Στις 23 Απριλίου 1974, γιορτή του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Καρωτής, χόρεψε στο χωριό του με το συγκρότημα της Δόρας Στράτου και τρεις μέρες μετά κατατάχτηκε ως στο Σώμα Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο.

Συνέχισε την εκπαίδευσή του στις καταδρομές στη Ρεντίνα και ύστερα στη Σούδα της Κρήτης.

Στις 22 Ιουλίου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στάλθηκε εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του για την υπεράσπισή της, αλλά  το αεροπλάνο που τους μετέφερε καταρρίφθηκε και πέρασε στην αθανασία σε ηλικία μόλις είκοσι ετών. Τα ιερά  οστά  του άλλου καταγόμενου από τον Έβρο  καταδρομέα Χρήστου Χατζόπουλου είχαν ταυτοποιηθεί και κηδευτεί το 2016.

Για τέσσερις και πλέον δεκαετίες τα οστά των ηρώων, παρέμειναν θαμμένα μαζί με το αεροσκάφος τους  (!) στον τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, αναμένοντας να βγουν στην επιφάνεια, να ταυτοποιηθούν, να κηδευτούν, να φροντιστούν, να μνημονευθούν. Αυτό σημαίνει άλλωστε η έννοια “κηδεία” και  μνήμη, αυτό σημαίνει η εκπληκτική φράση του μνημοσύνου “και την ποθεινήν πατρίδα παράσχου μοι, Παρα¬δείσου πάλιν ποιών πολίτην με”.

Ο αγώνας ενάντια στην προδοσία και την εισβολή της  Τουρκίας στην Κύπρο, η θυσία τους, η ανεύρεση των οστών τους στον τύμβο της Μακεδονίτισσας, η ταυτοποίησή τους και ο ενταφιασμός  τους, θυμίζει και συνεχίζει το ελληνικό έπος. Η Ιλιάδα, η Αντιγόνη,  δηλαδή στην Κύπρο του 1974 και στον Έβρο του 2016. Ο   Πάτροκλος, ο Έκτορας και ο  Αχιλλέας, ο Χρήστος Χατζόπουλος , ο Χριστόδουλος Δοϊτσίδης, οι καταδρομείς, το πλήρωμα, οι αγωνιστές του 1974.

Ο Διονύσιος Σολωμός γράφει για την Ελευθερία των Ελλήνων που είναι βγαλμένη από τα κόκαλα των Ελλήνων των ιερά. Αυτή την Ελευθερία που βγήκε (και) από τα οστά του Χρήστου Χατζόπουλου και του Χριστόδουλου Δοϊτσίδη, ποθούμε σήμερα και ευχόμαστε από το Ελληνικό μαρτυρολόγιο και τον Παράδεισο όπου δικαίως κέρδισε θέση,  να αγωνίζεται για εμάς.

Αθάνατοι !