Home > νέα > «Θα αγωνιστώ να αποκτήσει η Δράμα μας, ο νομός μας τη θέση που του αξίζει…» Ο υποψήφιος βουλευτής Δράμας με τη Ν.Δ. Μιχάλης Τάσσου μιλάει στον «Π.Τ.

«Θα αγωνιστώ να αποκτήσει η Δράμα μας, ο νομός μας τη θέση που του αξίζει…» Ο υποψήφιος βουλευτής Δράμας με τη Ν.Δ. Μιχάλης Τάσσου μιλάει στον «Π.Τ.

Ο υποψήφιος βουλευτής Δράμας με τη Ν.Δ. Μιχάλης Τάσσου μιλάει στον «Π.Τ.

 

«Θα αγωνιστώ να αποκτήσει

η Δράμα μας, ο νομός μας

τη θέση που του αξίζει…»

 

 

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ Τάσσου, είναι ένας από τους νεότερους υποψήφιους, που λαμβάνουν μέρος στις εθνικές εκλογές 2023. Είναι ήδη εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Δράμας, διατελεί αντιδήμαρχος από το 2019 και το έργο που έχει να παρουσιάσει στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού, είναι ήδη πάρα πολύ σημαντικό, ενώ είναι ταυτόχρονα και ένας δικηγόρος πρώτης γραμμής.

Ο Μιχάλης Τάσσου, έχει μια πολύ σημαντική διαδρομή στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, το κόμμα με το οποίο δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του ως  υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Δράμας.

Μερικές μόνο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Μιχάλης Τάσσου μιλάει στον «Π.Τ.», αναφερόμενος αρχικά στην πορεία του, η οποία ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Μια πορεία, η οποία – όπως λέει – τον «οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο μονοπάτι της πολιτικής».

Αναφέρεται ακόμα στην πορεία του ως αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας και το έργο που έχει επιτελέσει, ενώ μιλάει και για το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Νομό Δράμας.

Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι «οι δικές μας αγωνίες, η δική μας δυσαρέσκεια είναι κοινές με όλους τους συνανθρώπους μας, γιατί όλοι μαζί ζούμε, όλοι μαζί σχεδιάζουμε, όλοι μαζί διεκδικούμε και όλοι μαζί επιθυμούμε την ανανέωση σε κάθε επίπεδο».

Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξή του, ο Μιχάλης Τάσσου απευθύνεται στους νέους, στα παιδιά που πρώτη φορά θα συμμετάσχουν στις εκλογές και τονίζει ιδιαίτερα: «Η δική μου γενιά ακουμπάει στα όνειρα και τις προσδοκίες τις δικές τους, γιατί στις ίδιες σχολικές αίθουσες κι εμείς πριν λίγα χρόνια κάναμε τα όνειρά μας, βάζαμε τους στόχους μας, σχεδιάζαμε το μέλλον. Η δική μου γενιά θέλει να σχεδιάσει μαζί τους το μέλλον τους, το μέλλον μας και ξέρω πως στις 21 Μαΐου ΜΑΖΙ θα τα καταφέρουμε!»

Κύριε Τάσσου, γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική; Πιστεύετε ότι μέσα από αυτή, μπορείτε να αλλάξετε πράγματα και καταστάσεις;

«Η ενεργός ενασχόληση μου με την πολιτική ξεκίνησε από τα φοιτητικά μου χρόνια στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από πολύ νωρίς θέλησα να ενταχθώ σε συμμετοχικές διαδικασίες, κάτι που μέχρι σήμερα διατηρώ ως στάση ζωής, όχι μόνο στην πολιτική μου σταδιοδρομία.

Το πάθος της προσφοράς, της συλλογικής εργασίας και της ενασχόλησης με τα κοινά, με οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο μονοπάτι της πολιτικής και οφείλω να σας ομολογήσω ότι είναι η πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή που συνεχίζω μέχρι σήμερα να ακολουθώ.

Μέσα από την πολιτική πιστεύω ότι μπορείς να αλλάξεις πράγματα και καταστάσεις, όταν θέλεις να τα αλλάξεις. Επειδή τα τελευταία χρόνια βιώσαμε καταστάσεις στασιμότητας, αδρανοποίησης της δημιουργικής μας πλευράς που θα μπορούσε να μας εξελίξει, θεωρήσαμε ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές. Δεν είναι όμως αλήθεια αυτό, η πολιτική σου δίνει διαύλους επικοινωνίας, τρόπους εξεύρεσης λύσεων, διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες μέσα από τις γνώσεις, τις διεκδικήσεις, τις καθημερινές μάχες, την τριβή με τα προβλήματα των συνανθρώπων σου και μπορεί να δημιουργήσει πλαίσια αναπτυξιακών δυνατοτήτων που ενδυναμώνουν την κοινωνία μας.

Όσοι ασχολήθηκαν μέχρι σήμερα με την πολιτική χρησιμοποιώντας παλιές, ξεθωριασμένες πρακτικές μάς πήγαν πολλά βήματα πίσω. Ήρθε όμως η ώρα αυτό να αλλάξει, με την παρουσία νέων προσώπων στην πολιτική σκηνή, που θα ανανεώσουν το πολιτικό σύστημα, αποβάλλοντας τις κακές νοοτροπίες που αποτελούν πληγή της κοινωνίας μας».

Ξεκινήσατε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποια είναι η εμπειρία που έχετε αποκομίσει μέχρι σήμερα; Πετύχατε αυτό που είχατε στο μυαλό σας;

«Το 2019 οι συνδημότες μου με τίμησαν με την ψήφο τους και τους ευχαριστώ, γιατί μου έδωσαν την ευκαιρία να κάνω το επόμενο μου βήμα στην πολιτική μου σταδιοδρομία και την ευκαιρία να προσφέρω στον τόπο που αγαπώ.

Η τιμητική θέση του αντιδημάρχου Προγραμματισμού, Διοικητικών Υπηρεσιών, Πολιτισμού και Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, με εφοδίασε με γνώση και εμπειρία που κουβαλάω στη φαρέτρα μου στον νέο μου αγώνα ως υποψήφιος βουλευτής.

Πέτυχα να πραγματοποιήσω αρκετά πράγματα που βελτίωσαν την ποιότητα ζωής μας και να βάλω το λιθαράκι μου για να γίνουμε καλύτεροι. Εφαρμόσαμε τα ηλεκτρονικά αιτήματα δημοτών μέσω της εφαρμογής NOVOVILLE για να διευκολύνουμε τις αναφορές προβλημάτων, υλοποιήσαμε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πιστοποιητικών και υποστηρίξαμε από την πρώτη ημέρα το LIVE-ΚΕΠ, ενισχύοντας την αναβάθμιση των υπηρεσιών μας σε απόλυτη εναρμόνιση με τη νέα ψηφιακή εποχή. Καθιερώσαμε την καθολική ψηφιακή διακίνηση εγγράφων, εγκαταστήσαμε την πλατφόρμα μέτρησης μετεωρολογικών δεδομένων και μέτρησης ποιότητας ζωής και παρουσιάσαμε τις ψηφιακές εφαρμογές αναβάθμισης πολιτιστικής εμπειρίας στο Δήμο Δράμας. Προχωρήσαμε σε χρηματοδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικών ποδηλάτων για επιδεικτικές δράσεις ενώ μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουμε εγκαταστήσει 37 ηλεκτρικά κοινόχρηστα ποδήλατα. Εγκαταστήσαμε 2 σταθμούς φόρτισης αμαξιδίων ΑΜΕΑ καθώς και ηχητικούς σηματοδότες για συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης, σηματοδοτώντας μια νέα πολιτική θέση σε θέματα κινητικότητας που είναι πολύ σημαντικά να αντιμετωπιστούν ισότιμα και με υπευθυνότητα.

Αν με ρωτάτε αν φτάνουν όσα έγιναν, θα σας απαντήσω πως όχι. Θέλουμε και επιβάλλεται για τον τόπο μας να γίνουν πολλά περισσότερα, όχι μόνο σε επίπεδο Δήμου, αλλά και σε επίπεδο νομού.

Οι δυνατότητές μας είναι αναρίθμητες, χρειαζόμαστε ένα ορθολογικό πλαίσιο διαχείρισης και ανθρώπους να το υποστηρίξουν. Κι αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα συνειδητά να κάνω το επόμενο βήμα στην πολιτική σκηνή, να αγωνιστώ να αποκτήσει η Δράμα μας, ο νομός μας τη θέση που του αξίζει, γιατί είναι σίγουρο ότι η θέση του ουραγού των εξελίξεων δεν μας αξίζει».

Θεωρείστε ένας επιτυχημένος αντιδήμαρχος. Πιστεύετε ότι έχετε ολοκληρώσει αυτό που θέλατε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό το λόγο θέτετε υποψηφιότητα για το Ελληνικό Κοινοβούλιο; Τι είναι εκείνο που σας ώθησε να πολιτευτείτε στις εθνικές εκλογές;

«Με τιμάει και με χαροποιεί ιδιαίτερα η διαπίστωση σας και εύχομαι οι συμπολίτες και οι συμπολίτισσες μου να έχουν εισπράξει τον θετικό αντίκτυπο των υπηρεσιών που τους προσέφερα και θα συνεχίσω να τους προσφέρω από όποια θέση βρεθώ.

Όπως προανέφερα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να μπει σε νέες αναπτυξιακές διαδικασίες, όχι μόνο ο Δήμος, αλλά και ο νομός Δράμας. Πιστεύω ότι ποτέ δεν είναι αρκετός ο χρόνος και οι ώρες εργασίας ενός αντιδημάρχου. Εννοώ πως πάντα θα υπάρχει και πρέπει να υπάρχει, είναι ζητούμενο να υπάρχει, το κάτι παραπάνω, το επόμενο βήμα, ο επόμενος στόχος. Όσα κι αν έχεις προσφέρει στον τόπο σου πάντα υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης, πάντα υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας, οπότε υπό αυτή την έννοια δεν θα μπορούσα να πω πως ολοκλήρωσα των κύκλο των εργασιών μου. Ολοκλήρωσα ένα κομμάτι του κύκλου αυτού και θα συνεχίσω, αν μου δώσουν την ευκαιρία οι συμπολίτες και οι συμπολίτισσες μου, από διαφορετική θέση να εργάζομαι για τον ίδιο όμως σκοπό: να γίνει ο τόπος μας καλύτερο μέρος για να ζούμε όλοι και όλοι να έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες στη διαμόρφωση μιας ποιοτικής καθημερινότητας».

Στη χώρα μας δε συνηθίζεται να μπαίνουν νέοι άνθρωποι στην κεντρική πολιτική σκηνή, αν και τα τελευταία χρόνια αυτό φαίνεται να αλλάζει. Εσείς το τολμήσατε. Πιστεύετε ότι πλέον ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε τους νέους;

«Δεν ήταν τόλμη, το έχω ξαναπεί. Ήταν μια συνειδητή, υπεύθυνη απόφαση ενός ανθρώπου που θέλει να αλλάξει τα κακώς κείμενα, τις κακές νοοτροπίες, να προχωρήσει μαζί με όλους μπροστά, για να πάει η χώρα μπροστά, με σταθερά βήματα, τολμηρές αποφάσεις, για να μπορεί στο μέλλον να αφήσει μια καλύτερη χώρα στις νεότερες γενιές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η νέα γενιά αναλαμβάνει δράση μέσα από θέσεις ευθύνης και διαμορφώνεται ένα νέο, ελπιδοφόρο πλαίσιο εργασίας και συνεργασίας που μπορεί να προάγει πιο υγιείς και πιο υπεύθυνες κοινωνίες.

Η νέα γενιά είναι η λύση και είναι μια αξιόπιστη λύση για την ελληνική κοινωνία που κουράστηκε από τις παλιές αντιλήψεις, τις παλιές πρακτικές, τις αδιέξοδες αποτυχημένες επιλογές πολιτικών και προσώπων.

Η νέα γενιά, η γενιά μου, έχει μεγαλώσει μέσα σε δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης που δεν αντάμειψαν τους κόπους μας και τα όνειρά μας. Αλλά αυτό πρέπει και θέλουμε να το αλλάξουμε, πρέπει και θέλουμε να αποκτήσουμε όσα δικαιωματικά μας ανήκουν, πρέπει και θέλουμε να δημιουργήσουμε οικογένειες χωρίς να παλεύουμε με το αίσθημα της ανασφάλειας, να χτίσουμε τις ζωές μας σε γερά και όχι σαθρά θεμέλια. Αυτός είναι ένας αγώνας ζωής για κάθε νέο άνθρωπο που διεκδικεί το δικαίωμα να ζήσει, όχι απλά αξιοπρεπώς, αλλά δημιουργικά. Και σ’ αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνο οι νέοι ηλικιακά άνθρωποι, είμαστε όλοι. Κι αυτό με κάνει αισιόδοξο πως η νέα γενιά θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και από τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους και μαζί θα συμπορευτούμε παράγοντας το καλύτερο δυνατό για τον τόπο. Οι δικές μας αγωνίες, η δική μας δυσαρέσκεια είναι κοινές με όλους τους συνανθρώπους μας, γιατί όλοι μαζί ζούμε, όλοι μαζί σχεδιάζουμε, όλοι μαζί διεκδικούμε και όλοι μαζί επιθυμούμε την ανανέωση σε κάθε επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση ενσωματώνοντας στην κυβέρνηση του νέους, με πετυχημένη πορεία, ανθρώπους».

Κάνοντας μία αποτίμηση της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., πώς θα σχολιάζατε το αποτύπωμα που αφήνει  με την εκπνοή της τετραετίας; Σε επίπεδο νομού έχουμε θετικά αποτελέσματα;

«Η τελευταία τετραετία κατάφερε μέσα από πρωτόγνωρες δυσκολίες και καταστάσεις να βάλει τη χώρα σε μονοπάτια σταθερότητας, αναπτυξιακής τροχιάς, εξωστρέφειας, χτίζοντας από το μηδέν θεμέλια εμπιστοσύνης πρωτίστως μεταξύ των Ελλήνων και των Ελληνίδων και δευτερευόντως με τους εταίρους μας, τους συμμάχους μας, τους συνεργάτες μας.

Κι αυτή η εμπιστοσύνη αποτυπώνεται στην πρόοδο που σημειώνει η χώρα και αναγνωρίζεται από όλους.

Σε πρόσφατο άρθρο της η εφημερίδα Handelsblatt υπογραμμίζει, ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους, καθώς κατάφερε να μειώσει τον δείκτη χρέους κατά 23,3% το 2022, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πτώση, οφείλεται κυρίως στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών.

Επίσης το πρόγραμμα σταθερότητας 2023- 2026 που κατέθεσε στην Κομισιόν το υπ. Οικονομικών για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για φέτος, άνοδο του ΑΕΠ 3% για το 2024, 3% για το 2025 και 2,1% για το 2026, ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού.

Οι αριθμοί αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της καλής, ανοδικής, σταθερής πορείας της χώρας και δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες και μια αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να θέλουμε, αρκεί να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά γι’ αυτό, αρκεί να αγαπάμε τον τόπο μας.

Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να προσεγγίσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα το μέσο όρο της Ευρώπης παντού και το κλειδί για να μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο είναι η γρήγορη ανάπτυξη, φυσικά πάντα σε κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας για να μην ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία ζήσαμε την τελευταία δεκαετία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Όσα γίνονται σε εθνικό επίπεδο γίνονται με στόχο την διάχυση των ωφελειών σε κάθε περιφέρεια και στη συνέχεια σε κάθε νομό.

Σε τοπικό επίπεδο στο θέμα του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και εντός του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Θα χρειαστούν γύρω στα δύο με τρία χρόνια προκειμένου να κατασκευαστεί το κομμάτι αυτό του δρόμου και αυτό αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό. Το ζήτημα αυτό τόσα χρόνια μας κούρασε, μας απογοήτευσε, μας αγανάκτησε.

Μετά από καθυστερήσεις, αγκυλώσεις και κυρίως αδιαφορία ετών, οι Φυλακές Νικηφόρου Δράμας θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους τον Ιούνιο, όπως εξέφρασε και στη συνάντηση του με παράγοντες της Δράμας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου. Εγκρίθηκε το κονδύλιο 340.000 € για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κτιριακό συγκρότημα, για την  αποκατάσταση των βλαβών και την δυνατότητα παροχής των προβλεπόμενων υπηρεσιών στις φυλακές Νικηφόρου εντός του επόμενου διαστήματος.

Έχουν γίνει θετικά βήματα σε θέματα που χρόνια αποτελούσαν σημείο αντιπαραθέσεων, προεκλογικών δεσμεύσεων, ανολοκλήρωτων υποθέσεων.

Ξεκίνησε το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 100MW, στην Προσοτσάνη Δράμας, η πρώτη επένδυση της Cero Generation στην Ελλάδα, που είναι κορυφαίος επενδυτής ηλιακής ενέργειας που δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη,  με το Project Delfini που θα ενισχύσει τον τομέα της καθαρής ενέργειας στη χώρα μας. Το έργο  Project Delfini είναι το πρώτο ηλιακό έργο στην Ελλάδα με ιδιωτικό Συμφωνητικό Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας και ο τελικός στόχος της μεγάλης αυτής επενδυτικής δραστηριότητας, είναι η άμεση πρόσβαση στους τελικούς καταναλωτές σε ενέργεια σαφώς φθηνότερη και καθαρή.

Ξεκίνησε η σχολή κινηματογράφου του Ε.Α.Π στη Δράμα  και σε πλήρη ανάπτυξη η σχολή θα έχει 1.000 φοιτητές. Το πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών του ΕΑΠ είναι σε συνεργασία του Δήμου Δράμας με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, με την υποστήριξη της Περιφέρειας και καθιστά την Δράμα σημείο αναφοράς στο θέμα των κινηματογραφικών σπουδών της χώρας μας.

Η λειτουργία της Κινηματογραφικής Σχολής από το Ε.Α.Π, θα λειτουργήσει ευεργετικά για την τοπική κοινωνία, προσελκύοντας φοιτητές που θέλουν να επιλέξουν τον συγκεκριμένο κλάδο σπουδών, ενισχύοντας την δυναμική του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα και κατά συνέπεια θα δημιουργηθούν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες που θα τονώσουν την τοπική οικονομία και θα δώσουν ανάσα πνοής στον τόπο.

Πρέπει όμως να γίνουν πολλά περισσότερα σε επίπεδο νομού για να μπούμε σε πορεία εξωστρέφειας που θα προσελκύσει επενδυτικές προτάσεις και θα διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο ενίσχυσης της οικονομίας μας.

Κι αυτό μόνο μέσα από πορεία σταθερότητας μπορεί να πραγματοποιηθεί και την πορεία σταθερότητας μπορεί να την εγγυηθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ακριβώς σημειώθηκε την τετραετία 2019-2023, με την συμπερίληψη ακόμα περισσότερων νέων ανθρώπων που θα ανανεώσουν την μεγάλη δεξιά παράταξη, δίνοντάς της την δυνατότητα να προχωρήσει με πιο γρήγορο βηματισμό στις εξελίξεις σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτός είναι ο προσωπικός μου στόχος, να αποτελέσω μέρος της δημιουργικής αυτής ομάδας που θα σχηματιστεί για να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην υλοποίηση ενός στοχευμένου σχεδιασμού για τον τόπο μας».

Είστε από τους νεότερους του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στη Δράμα. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους νέους και ειδικότερα στους ψηφοφόρους που ακόμη φοιτούν στο σχολείο;

«Να μην σταματούν να κυνηγούν τα όνειρα τους, όσα εμπόδια και αν συναντούν στην πορεία, να πιστέψουν πραγματικά ότι η νέα γενιά είναι η λύση, όχι μόνο για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, αλλά και την ανανέωση της ίδιας της κοινωνίας. Μας αξίζουν καλύτερες επιλογές, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Η δική μου γενιά ακουμπάει στα όνειρα και τις προσδοκίες τις δικές τους, γιατί στις ίδιες σχολικές αίθουσες κι εμείς πριν λίγα χρόνια κάναμε τα όνειρα μας, βάζαμε τους στόχους μας, σχεδιάζαμε το μέλλον. Η δική μου γενιά θέλει να σχεδιάσει μαζί τους το μέλλον τους, το μέλλον μας και ξέρω πως στις 21 Μαΐου ΜΑΖΙ θα τα καταφέρουμε!»