Home > Πρώτο Θέμα > Θα είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού έτοιμο για την επόμενη χειμερινή περίοδο;

Θα είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού έτοιμο για την επόμενη χειμερινή περίοδο;

Δύσκολες και χρονοβόρες οι διαδικασίες για το Φαλακρό!!!

Θα είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο

Φαλακρού έτοιμο

για την επόμενη χειμερινή περίοδο;

Θετική απάντηση δίνει στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΘΕΤΙΚΗ απάντηση δίνει με δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, σχετικά με τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.

Σε σχετική ερώτηση που κάναμε χθες αναφορικά με το ζήτημα για το πώς εξελίσσονται οι διαδικασίες αυτές, ο ίδιος μας απάντησε ότι, «σκοπός μας είναι να λειτουργήσει την επόμενη περίοδο».

Προ ημερών, ένας φίλος αναγνώστης μας ρώτησε τι γίνεται με το Χιονοδρομικό Φαλακρού… Θα ανοίξει φέτος, θα λειτουργήσει; Θα μπορέσουμε να ανέβουμε στο βουνό να χαρούμε το χιόνι;

Έτσι λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο να δούμε τι συμβαίνει με το ζήτημα αυτό. Ρωτήσαμε λοιπόν τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ για τη διαδικασία, ο οποίος μας επεσήμανε μάλιστα ότι, «σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε μία σύσκεψη για το Φαλακρό» και όπως μας εξηγεί, από τις 22 Μαΐου έχει εκδοθεί η απόφαση, με την οποία «οριστικοποιήθηκε πλέον η παραχώρηση κατά χρήση για επ’ αόριστο χρόνο στην Π.Ε. Δράμας της Περιφέρειας ΑΜΘ από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ορίστηκε πριν από λίγες ημέρες, η Επιτροπή Παράδοσης Παραλαβής» και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προς την Π.Ε. Δράμας.

Σημειώνει ακόμα  ο ίδιος, ότι «είμαστε σε έναν οργασμό εξελίξεων για το Χιονοδρομικό Κέντρο και τονίζει ότι, υπάρχει επίσης σε διαδικασία η εξέλιξη νομιμοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων», επισημαίνοντας ότι και αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουλίου.

Στην ερώτηση αν το Χιονοδρομικό θα μπορέσει να ανοίξει από την επόμενη χιονοδρομική περίοδο, ο κ. Παπαεμμανουήλ εξηγεί ότι, «στόχος μας είναι να ανοίξει το Φαλακρό, γι’ αυτό και είμαστε σε συνεχή διάλογο και επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία».

Εξήγησε πάντως ότι, «στις 14 Δεκεμβρίου ο περιφερειάρχης  έκανε την πρώτη συνάντηση με τα τρία συναρμόδια Υπουργεία, Περιβάλλοντος κ. Αμυρά, Αθλητισμού κ. Αυγενάκη και Εσωτερικών κ. Πέτσα και στις 22 Μαΐου είχαμε την έκδοση της ΚΥΑ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Όσοι ξέρουμε τη διαδικασία, αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορο χρονικό διάστημα για όλα αυτά».

Στο μεταξύ, εδώ και μερικές ημέρες, έχει ήδη εγκατασταθεί ο ανάδοχος που έχει αναλάβει το έργο της συντήρησης και εκσυγχρονισμού των δύο αναβατήρων: του «παππού» και της «διθέσιας καρέκλας».

Το έργο είχε προκηρυχθεί στις αρχές καλοκαιριού του 2021 και έφτασε πλέον Φεβρουάριος του 2022, ώστε να ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες και άκρως γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να ανακηρυχθεί ο τελικός ανάδοχος του έργου και να υπογράψει την σύμβαση με την Περιφέρεια.

Το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία «ΜΟΝΤΕ ΝΟΥΛΙΚΑΣ» ΥΙΟΙ Ν. ΝΟΥΛΙΚΑ Ο.Ε. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση νέου εξοπλισμού, ανταλλακτικών και εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού ασφαλείας και η εκτέλεση ειδικών εργασιών και ελέγχων για τους αναβατήρες παλαιός, υπάρχων (Y) προ του 2000, συρόμενος μονοθέσιος και εναέριος διθέσιος, με κωδικές ονομασίες «ΣΥΡΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΘΕΣΙΟΣ Σ.Α.Υ.» (σ.σ. ο παππούς) και «ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΔΙΘΕΣΙΟΣ Ε.Α.2.» (σ.σ. διθέσια), του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού (ΧΚΦ), με στόχο την αντιμετώπιση των τεχνικών τους προβλημάτων και την σταδιακή επαναλειτουργία τους.

Ειδικά για τον παλαιό συρόμενο αναβατήρα ‘’ΣΥΡΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΘΕΣΙΟΣ Σ.Α.Υ.’’ η παρέμβαση έχει χαρακτήρα ανακαίνισης με νέο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, νέο σύστημα αυτοματισμών και ασφαλείας, νέα συρματόσχοινα και λοιπές παρεμβάσεις συντήρησης και ελέγχων. Οι εν λόγω αναβατήρες και η λειτουργία τους περιλαμβάνονται στις περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του ΧΚΦ.

Εφόσον ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης των παραπάνω αναβατήρων  και όταν ελεγχθούν και λειτουργούν σωστά, τότε θα μπορέσουν να ενταχθούν στο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΧΚΦ και να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια και κατά τα προβλεπόμενα.

Το συνολικό τίμημα για την εκτέλεση των όρων της σύμβασης, όπως διαμορφώθηκε μετά την προσφορά του αναδόχου, ανέρχεται στο ποσό των 573.731,20 ευρώ χωρίς ΦΠΑ  και η διάρκεια σύμβασης ορίζεται σε δύο χρόνια από την υπογραφή της.