Home > Νέα > Τι απαντά ο αν. ΥΠΕΣ κ. Πέτσας για το έργο διαμόρφωσης της ανατολικής εισόδου της Δράμας

Τι απαντά ο αν. ΥΠΕΣ κ. Πέτσας για το έργο διαμόρφωσης της ανατολικής εισόδου της Δράμας

Μετά από ερώτηση της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή

Τι απαντά ο αν. ΥΠΕΣ κ. Πέτσας

για το έργο διαμόρφωσης

της ανατολικής εισόδου της Δράμας

Αναμένεται απάντηση από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ με τη διαμόρφωση της ανατολικής εισόδου της πόλης της Δράμας από την πλευρά της Καβάλας επί της οδού Τέρμα 1η Ιουλίου, έχει μάλλον ακυρωθεί.

Όπως είναι γνωστό, επρόκειτο να γίνει ένα έργο διαμόρφωσης με ανισόπεδη διάβαση στο ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής, είχαν μάλιστα γίνει και σχετικές ανακοινώσεις, αλλά όπως φαίνεται το έργο μάλλον ακυρώθηκε. Και απ’ ότι φαίνεται – αν και δεν  υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις – ακυρώνεται οριστικά, καθώς ένας λόγος για τους οποίους θα γινόταν ήταν η σιδηροδρομική γραμμή. Πλέον, εφόσον το τρένο δεν περνάει από τη Δράμα, η Περιφέρεια ΑΜΘ έκρινε ότι δεν αξίζει – μάλλον – τον κόπο για το έργο και αδίκως θα ξοδευτούν κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Η ερώτηση στη Βουλή

Στο μεταξύ, στις 11 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» κ. Βελόπουλος, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή σχετική με το θέμα αυτό, απευθυνόμενος προς τον υπ. Υποδομών κα Μεταφορών κ. Καραμανλή και τον υπ. Εσωτερικών κ. Βορίδη.

Στην ερώτησή του ο κ. Βελόπουλος αναφερόταν σε ένα σύντομο ιστορικό του έργου, επισημαίνοντας ότι «με δεσμευμένο ποσό 19 εκατ. ευρώ, προβλεπόταν η κατασκευή ενός ανισόπεδου κόμβου στη σιδηροδρομική γραμμή στο τέρμα της οδού 1ης Ιουλίου και η δημιουργία τριών κυκλικών κόμβων (ένας κυκλικός κόμβος στα φανάρια του «ΑΙΜΟΥ», ένας δεύτερος κυκλικός κόμβος στα φανάρια του «Σκλαβενίτη» και ένας τρίτος δεξιά προς το Ιδιωτικό ΚΤΕΟ και το σούπερ μάρκετ).

Το έργο επιπλέον θα περιλάμβανε παράδρομους εξυπηρέτησης, καθώς και βοηθητικούς δρόμους. Η έναρξη του έργου αναμενόταν εντός του 2020 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής του τα τέλη 2022 ή αρχές του 2023. Ωστόσο και κατά το επερχόμενο διάστημα των ανακοινώσεων του 2019, μόνο κάποιες οριστικές αποφάσεις απαλλοτριώσεων εκδόθηκαν, χωρίς καν της εφαρμογής και εκτέλεσης αυτών».

Η απάντηση Πέτσα

Στο μεταξύ, με σχετικό έγγραφό του στις 24 Μαΐου, πρώτος απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, ο οποίος κάνει αναφορά σε χρηματοδοτήσεις, ενώ διευκρινίζει ότι η διαχείριση των πόρων γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Ο κ. Πέτσας, σημειώνει αρχικά ότι οι ΟΤΑ χρηματοδοτούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και εν συνεχεία επισημαίνει τα εξής:

[Ειδικότερα, από τους Κ.Α.Π. έτους 2021 κατανεμήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ποσό ύψους 4.830.000,00 € και στον Δήμο Δράμας ποσό ύψους 1.240.350,00 € για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών, ενώ ίδια ποσά έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθούν και κατά το τρέχον έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πόρων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επίσης, στη   βάση   του   Ειδικού   Προγράμματος   Ενίσχυσης   Δήμων   με   την   ονομασία

«ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7- Ψ25) απόφασης επιχορήγησης των Δήμων της Χώρας, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ο Δήμος Δράμας επιχορηγήθηκε με ποσό ύψους 873.700 ευρώ.]

Κάνει γνωστό τέλος, ότι «έχουν ζητηθεί στοιχεία από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 11119/21-02-2022 έγγραφο και, όταν περιέλθει η σχετική απάντηση, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας».