Home > Πρώτο Θέμα > Τι συμβαίνει με το έργο κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου ; ► Σύσκεψη για την επόμενη Τετάρτη συγκαλεί ο δήμαρχος κ. Κυριακίδης

Τι συμβαίνει με το έργο κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου ; ► Σύσκεψη για την επόμενη Τετάρτη συγκαλεί ο δήμαρχος κ. Κυριακίδης

Σταμάτησε τις εργασίες ο εργολάβος για άγνωστους λόγους!

Τι συμβαίνει με το έργο

κατασκευής του νέου

Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου;

► Από την στιγμή που ξεκίνησε το έργο την άνοιξη υπήρξαν διακοπές κατά περιόδους

► Σύσκεψη για την επόμενη Τετάρτη συγκαλεί ο δήμαρχος κ. Κυριακίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ φαίνεται ότι υπάρχουν με την κατασκευή του νέου Δημοτικού σχολείου Κ. Νευροκοπίου, χωρίς όμως μέχρι αυτή τη στιγμή να γίνεται ξεκάθαρο για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο «Πρωινός Τύπος», το έργο έχει σταματήσει εδώ και αρκετές ημέρες και οι εργασίες δεν συνεχίζονται. Μέχρι σήμερα πάντως δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο αν έχει κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος ή συμβαίνει κάτι άλλο.

Το έργο είχε αρκετές δυσκολίες από το ξεκίνημά του, ενώ και όταν ακόμα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, είχαν γίνει σημαντικές προσπάθειες από συμβούλους της αντιπολίτευσης του Δήμου Νευροκοπίου επί δημάρχου κ. Γιαννόπουλο, ώστε να σταματήσει. Ο «Πρωινός Τύπος» είχε ασχοληθεί τότε με το θέμα αυτό και είχε προκληθεί μάλιστα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να σταματήσει εκείνη η κατρακύλα.

Στη συνέχεια, το έργο εντάχθηκε κανονικά στο ΕΣΠΑ χωρίς άλλα προβλήματα, η ΚΤΥΠ Α.Ε. που αναλαμβάνει την κατασκευή δημοσίων κτιρίων προκήρυξε κανονικά το έργο και εντός του 2018 βγήκε ανάδοχος.

Ο ανάδοχος που πήρε το έργο υπέγραψε την σύμβαση με την ΚΤΥΠ Α.Ε. τον Σεπτέμβριου του 2018 και τελικά εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε τις πρώτες εργασίες την άνοιξη του 2019. Από τότε μέχρι σήμερα, αν και το έργο θα έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει στην θεμελίωση, παρ’ όλα αυτά σημείωσε αρκετές καθυστερήσεις για διάφορους λόγους και σήμερα ακόμα στο σημείο της εκσκαφής των θεμελίων, έχει τσιμεντωθεί το δάπεδο και έχει γίνει το «σιδέρωμα» (τοποθέτηση οπλισμού) όπως λέγεται,  μόνο ενός μικρού μέρους, όπου στη συνέχεια θα πέσουν τα θεμέλια του κτιρίου.

Η εγκατάλειψη του έργου, παρουσιάζει σήμερα μια τεράστια λακκούβα, που οι βροχές των τελευταίων ημερών την έχουν γεμίσει με νερά, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος  για τους μαθητές που προαυλίζονται στον χώρο του υφιστάμενου Δημοτικού σχολείου.

KYRIAKIDHS DHMARXOS NEVROKOPIOY

Δήμαρχος: «Σύσκεψη την Τετάρτη…»

Θα πρέπει αρχικά να σημειώσουμε, ότι το έργο ανήκει στην ΚΤΥΠ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ). Πρόκειται για εταιρεία του δημοσίου, η οποία διοικείται από διοικητικό συμβούλιο το οποίο διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και κατασκευάζει όλα τα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα (σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δικαστικά μέγαρα, Φυλακές και άλλα).

Παλαιότερα τα σχολεία κατασκευάζονταν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος όμως έχει κλείσει και όλες οι αρμοδιότητες αυτές μεταφέρθηκαν στην ΚΤΥΠ Α.Ε. Η ΚΤΥΠ ΑΕ προκηρύσσει το έργο, το αναθέτει στον ανάλογο ανάδοχο – εργολάβο που θα πάρει το έργο και λογικά οι Δήμοι δεν έχουν καμιά ευθύνη για τη συνέχειά του.

Αυτό άλλωστε διευκρίνισε μεταξύ άλλων μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, ο οποίος μάλιστα είπε ότι ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία με αρμόδιους φορείς, ώστε να συγκαλέσει σύσκεψη  – πιθανότατα την επόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου – ώστε να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, αλλά και να υπάρξει προστασία των μαθητών από το εργοτάξιο.

Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου σημείωσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη συγκαλεί σύσκεψη στο Δήμο Νευροκοπίου, όπου αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι της ΚΤΥΠ ΑΕ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά και άλλοι αρμόδιοι φορείς.

Όπως είπε μάλιστα, «εδώ το πρόβλημα είναι, ότι υπάρχει ένα εργοτάξιο και από πίσω λειτουργεί ένα κανονικό Δημοτικό σχολείο. Πρέπει να βρεθεί μια λύση».

Στην ερώτηση αν γνωρίζει για ποιο λόγο σταμάτησε το έργο, ο κ. Κυριακίδης τονίζει: «Δεν γνωρίζω τίποτα αυτή τη στιγμή. Θα κάνω τις επαφές και θα συγκαλέσω μια επίσημη σύσκεψη την Τετάρτη».

Όταν τον ρωτήσαμε αν γνωρίζει κάτι για την εξέλιξη του έργου, ο κ. Κυριακίδης σημείωσε ιδιαίτερα: «Εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Το έργο αυτό δεν είναι δικό μας. Το έργο αυτό είναι των Κτιριακών Υποδομών στην Αθήνα. Οπότε, ούτε ο εργολάβος έχει υποχρέωση να μιλήσει στο Δήμο, ούτε οι Κτιριακές Υποδομές έχουν υποχρέωση να μιλήσουν στο Δήμο. Υπάρχει μία σύμβαση, παραχωρήθηκε ένα οικόπεδο για να χτιστεί το σχολείο και υποτίθεται ότι αυτοί με το Δήμο θα ασχοληθούν ξανά όταν είναι έτοιμο το σχολείο για να μας το παραδώσουν με το κλειδί στο χέρι. Αυτή ήταν η συμφωνία στη σύμβαση που υπογράφηκε».

 

Το έργο

Το έργο είναι η κατασκευή νέου 12θέσιου Δημοτικού σχολείου στο Κ. Νευροκόπι και κατασκευάζεται στον αύλειο χώρο του ήδη υπάρχοντος Δημοτικού σχολείου. Αν και μέχρι να ενταχθεί το ΕΣΠΑ το έργο πέρασε από σαράντα κύματα, παρ’ όλα αυτά κάποια ξεπεράστηκαν τα διάφορα αδιέξοδα και προχώρησε.

Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 4.365.000 ευρώ συνολικά μαζί με τις οικοδομικές εργασίες και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και γίνεται μέσω της ΚΤΥΠ ΑΕ. Το υφιστάμενο Δημοτικό Σχολείο θα παραμείνει και το νέο κτίζεται ήδη δίπλα στο ίδιο οικόπεδο. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σχολείο, ικανό να αντιμετωπίσει όλες τις ανάγκες ενός διδακτηρίου στο Νευροκόπι.

Στον όροφο του κτιρίου, θα υπάρχουν 12 αίθουσες διδασκαλίας καθώς και αίθουσα πληροφορικής και εργαστήριο φυσικών επιστημών. Στον υπόγειο χώρο, συνολικού εμβαδού 1243,06 τ.μ., θα υπάρχουν θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, αποθηκευτικοί χώροι και χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.

Η μελέτη κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου είναι βασισμένη στις αρχές της Βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στοχεύοντας στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας με τεράστιο περιβαλλοντολογικό αλλά και οικονομικό όφελος. Επίσης θα διαθέτει φωτοβολταϊκα συστήματα, τοποθετημένα στην στέγη του κτιρίου, τα οποία θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Στόχος με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος εκπαίδευσης που θα καλύπτει της ανάγκες του μέλλοντος.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς πόρους στα πλαίσια του προγράμματος «Άξονας Προτεραιότητας— Αειφόρος Ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής του Ε.Π. «Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης 2014-2020».