Home > Πρώτο Θέμα > Το τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας θα ενισχυθεί με χρήσιμο εξοπλισμό-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ

Το τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας θα ενισχυθεί με χρήσιμο εξοπλισμό-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ

Το τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας

και Οινολογίας Δράμας θα ενισχυθεί

με χρήσιμο εξοπλισμό

► Π. Σαμαράς: Καταφέραμε και βγάλαμε ποσό 125.000 ευρώ για αγορά εξοπλισμού

► Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ κ. Μάμαλης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου, ο «Πρωινός Τύπος» δημοσίευσε πρωτοσέλιδο άρθρο με τον τίτλο: «Τι συμβαίνει με το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας στη Δράμα;» και υπότιτλο: «Η συνέλευση του Τμήματος αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αγοραστεί εξοπλισμός μόνο για την Οινολογία και όχι για τη Βιοτεχνολογία».

Στο συγκεκριμένο άρθρο, δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Ιωάννης Γούναρης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωνε ότι «εγώ προσπαθώ να προωθήσω τη Βιοτεχνολογία και βρίσκω εμπόδια».

Να σημειώσουμε ακόμα εδώ, ότι, όπως και ο ίδιος έλεγε σ’ αυτό το ίδιο άρθρο, βγήκε ένα ποσό 125.000 ευρώ από την Περιφέρεια, για να αγοραστεί εξοπλισμός και η συνέλευση του Τμήματος αποφάσισε ο εξοπλισμός αυτός να αφορά την Οινολογία και όχι τη Βιοτεχνολογία, ενώ η δική του πρόταση μειοψήφησε. Και ήταν ο μοναδικός που μειοψήφησε από τη συνέλευση του Τμήματος, η οποία έγινε πριν από 15 μέρες περίπου.

Η διαφορετική εκδοχή

Μετά από το τελευταίο δημοσίευμα της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου, δεχθήκαμε τις ευγενικές παρεμβάσεις δύο άλλων μελών της συνέλευσης του Τμήματος και συγκεκριμένα, του Κοσμήτορα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ στην οποία ανήκει το Τμήμα της Δράμας κ. Πέτρου Σαμαρά, όσο και του κ. Σπυρίδωνα Μάμαλη, ο οποίος ήταν παλαιότερα καθηγητής στο Τμήμα Οινολογίας, μέλος της συνέλευσης καθώς και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ. Επίσης, ο κ. Μάμαλης είναι και πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ. Ο κ. Μάμαλης σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα.

Πρόγραμμα από την Περιφέρεια ΑΜΘ

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Σαμαράς, επισημαίνει αρχικά ότι η συνέλευση του Τμήματος είναι πενταμελής. Όπως εξηγεί, υπήρχε ένα πρόγραμμα για τον εξοπλισμό του πρώην ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης περίπου 7 εκατ. ευρώ, από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας –Θράκης.

Αρχικά έγινε μια αγορά εξοπλισμού και επειδή κάποιοι από τους διαγωνισμούς είχαν βγει άγονοι, από το συνολικό ποσό περίσσεψε περίπου 1 εκατ. ευρώ, το οποίο έπρεπε να κατανεμηθεί στη σημερινά Τμήματα του πρώην ΤΕΙ.

Όπως εξηγεί ο κ. Σαμαράς, «ζητήθηκε από τα Τμήματα αυτά να κάνουν μια πρόταση για τον εξοπλισμό και τα όργανα που χρειάζονται και το Τμήμα  της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας (στο εξής Τμήμα Αγρ.Βιοτ.Οιν.), έστειλε μια πρόταση για περίπου 80.000 ευρώ». Αυτή η πρόταση κατατέθηκε πριν από έξι μήνες περίπου και έγινε από τον κ. Γούναρη και δεν είχε περάσει από κάποια συνέλευση, διευκρινίζει ο κ. Σαμαράς.

Συνεχίζοντας, τονίζει ότι η πρόταση αυτή έφτασε στον αντιπρόεδρο των Οικονομικών του ΔΙΠΑΕ, «ο οποίος εισηγήθηκε ένα πολύ μικρό ποσό στο Τμήμα Αγρ.Βιοτ.Οιν., κάτω από 20.000 ευρώ».

Στο σημείο αυτό, ο Κοσμήτορας της Σχολής διευκρινίζει ότι, «εγώ και ο κ. Μάμαλης, ζητήσαμε να δούμε τι χρήματα είχαν πάρει τα Τμήματα στον πρώτο γύρο από το αρχικό ποσό, ώστε να γίνει μια ορθολογική και δίκαιη μοιρασιά των υπόλοιπων χρημάτων, με την έννοια ότι αν κάποιο Τμήμα είχε πάρει τη μερίδα του λέοντος, να μην ξαναπάρει πάλι».

Όπως λέει, τελικά έγινε νέα πρόταση από τον κ. Σαμαρά όσο και τον κ. Μάμαλη, και τελικά δόθηκαν στο Τμήμα 125.000 ευρώ, αντί της πρότασης του κ. Γούναρη που είχε ζητήσει 80.000 ευρώ. Και φτάσαμε στην ώρα που έπρεπε να οριστεί ο εξοπλισμός των οργάνων που θα έπρεπε να αγοραστεί.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς εξηγεί ότι στην τελική συνέλευση του Τμήματος ήρθαν δύο διαφορετικές προτάσεις. Η μία από τον κ. Γούναρη και η άλλη από τον κ. Κοντουδάκη. Η συνέλευση τελικά ψήφισε τη δεύτερη πρόταση του κ. Κοντουδάκη.

Εξηγώντας το ο κ. Σαμαρά τονίζει:  «Τα δικά μου κριτήρια, είναι κριτήρια τέτοια, ώστε, ο εξοπλισμός που θα έρθει, όσο το δυνατόν να καλύπτει τις ανάγκες των Τμημάτων και να μην είναι όργανα που θα έρθουν και θα μείνουν στο κουτί και δεν θα αξιοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν και άνθρωποι δραστήριοι, που θα τα δουλέψουν  και τα υποστηρίξουν. Και έτσι ψηφίσαμε. Δεν υπήρξε η λογική να υποστηρίξουμε την Βιοτεχνολογία ή την Οινολογία μόνο. Είναι όργανα τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τις δύο κατευθύνσεις».

Τονίζει εδώ επίσης, ότι «ήταν μια απόφαση της προσωρινής συνέλευσης του Τμήματος και όχι μια απόφαση ενός ατόμου».

Ερωτώμενος ο κ. Σαμαράς για ποιο λόγο δεν πέρασε η πρόταση του κ. Γούναρη, ο κ. Σαμαράς εξηγεί: «Κατ’ αρχάς ζήτησε μια σειρά από όργανα, εκ των οποίων το ένα είναι όργανο που απαιτεί είτε συγκεκριμένο άτομο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συγκεκριμένα θέματα και δεν έχει μια ευρύτερη χρήση και αξιοποίηση και αφετέρου μέσα στον κατάλογο των οργάνων υπήρχαν και κάποια όργανα της τάξης των 1.000 ή 1.200 ευρώ. Αυτά, εννοείται ότι δεν θα προχωρούσαν επ’ ουδενί. Γιατί, δεν μπορείς να έχεις έναν προϋπολογισμό 125.000 ευρώ και να ζητάς τα 1.000 ευρώ, γιατί αυτά μπορείς να τα πάρεις με άλλο τρόπο. Το μεγάλο όργανο των 40.000 ευρώ δεν μπορείς να το πάρεις διαφορετικά. Και η δική μου λογική ήταν να παρθεί ένα όργανο που θα αξιοποιηθεί στα επόμενα χρόνια. Αυτό ήταν το κριτήριό μου κυρίως».

Μάχη στη Διοικούσα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με τον κ. Σαμαρά συμφωνεί και ο κ. Μάμαλης ο οποίος στις δηλώσεις του προς τον «Π.Τ.» είπε τα ίδια πράγματα. Μάλιστα, και οι δύο τόνισαν ιδιαίτερα ότι έδωσαν «μάχη στη Διοικούσα», προκειμένου να βγει το ποσό των 125.000 ευρώ, καθώς από τον πρώτο γύρο των 7 εκατ. ευρώ περίπου το Τμήμα Αγρ.Βιοτ.Οιν. της Δράμας είχε πάρει μηδέν χρήματα, ενώ στο δεύτερο γύρο του κατανεμήθηκε ένα ποσό χαμηλότερο από τις 20.000 ευρώ.

Και ενώ η αρχική πρόταση του κ. Γούναρη ήταν 80.000 ευρώ, τελικά έγινε κατορθωτό το Τμήμα Αγρ.Βιοτ.Οιν. να πάρει 125.000 ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού για τα εργαστήριά του.

Χαρακτηριστικά εξηγεί εδώ ο κ. Σαμαράς, ότι ο ίδιος έτσι κι αλλιώς δεν είναι μέλος του Τμήματος, δεν διδάσκει στη Δράμα, ούτε και ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει τα όργανα αυτά και ότι η πρόταση ψηφίστηκε τελικά με δημοκρατική διαδικασία της συνέλευσης του Τμήματος.